Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używam wosku Bike7 Pro Wax, nakładam na łańcuch i zostawiam. Czy powinienem łańcuch jakoś przecierać z nadmiaru wosku, czy jakoś go później czyścić? Myślałem, że wosk na chłodno jest w sumie bezobsługowy i dlatego się na niego zdecydowałem zamiast wosku na gorąco. 

20260603_201820.jpg

Napisano

Instrukcja z netu:

Jak aplikować smar PRO WAX na łańcuch?

1. Myjemy dokładnie napęd. Najlepiej posłużą do tego dedykowane środki do czyszczenia napędu. Szczególnie polecamy do tego piankę Fenwick's lub produkty marki Bike7(Degrease/Chain Clean)
  2. Kiedy łańcuch już jest czysty i suchy, nakładamy na każde ogniwo pierwszą warstwę smaru
  3. Zostawiamy napęd na 3 godziny
  4. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie nakładamy w ten sam sposób kolejną warstwę na łańcuch
  5. Po pierwszej aplikacji wosku, kiedy przyjdzie pora na kolejne smarowanie, wystarczy jednorazowe nałożenie PRO WAX na każde ogniwo łańcucha
  6. Po kilku tygodniach (w zależności od warunków pogodowych, liczby jazd) lub jeśli czujesz, że Twój łańcuch pracuje mniej płynnie, całkowicie odśwież Pro Wax stosując metodę dwuwarstwową.

Z Twojej fotki nie wynika, że aplikacja była "na każde ogniwo", raczej lało się po całości, c'nie? :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Z tego co widzę, to robiłem dokładnie tak, jak jest w instrukcji. I ja właśnie nakładam wosk na ogniwo. Nie robię tak jak to widziałem u wielu na YT, że przykładają końcówkę do łańcucha, naciskają butelkę i kręcą pedałami. Tyle tylko, że ten wosk jest dosyć rzadki i on rozpływa się po łańcuchu i ścieka. Też nie wydaje mi się, żebym jakoś przesadnie dużo go dawał, bo jest po prostu drogi i oszczędzam.

Napisano

Gdyby spływał i ściekał, to by się tak nie osadzał. Z opisu wynika, że masz go aplikować, jak oliwkę - na ogniwo po kropelce i tyle. I dać oczywiście mu wyschnąć. Jeśli od razu po aplikacji robisz jazdę, to nie będzie działać, wosk w przeciwieństwie do oliwki, musi odeschnąć i nie można zaplikować go na minutę przed jazdą. 

Ale jeśli tyle go zostaje na łańcuchu po aplikacji to przetrzyj ten nadmiar. Zrób parę obrotów napędem, by to, co weszło w ogniwo, lepiej spenetrowało przed wyschnięciem, a to, co na zewnątrz można wytrzeć.

• +1 pomógł 1