Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, to mój pierwszy post mam nadzieję że  nie naruszam konwencji

Czy mogę prosić o poradę/info jak przywrócić do stanu używalności ok. 20 letni Giant Cadex 2 CFM-2?
Nie wiem jak dodać zdjęcie z komputera tutaj na forum.
Mam zdjęcie poglądowe tego modelu, oraz pare zdjęć łancucha / przedniej zębatki umieszczone przy pedałach / kasety

Zostałem poproszony o spróbowanie przywrócenia go użytku przed ewentualnym zakupem budżetowego gravela ~1500zł. 

Niestety łańcuch nigdy nie był czyszczony, ja również nie mam doświadczenia w serwisowaniu rowerów ale nie będzie oddawny do serwisu.

1. Znajomy mierzył łańcuch i nie jest rozciągnięty. Czy mogę prosić o podpowiedź jaką spinkę zamówić z amazon.pl / aliexpress? Lub co zmierzyć w łańcuchu aby odpowiedni rozmiar dobrać? Czyszczenie zakończyło się niepowodzeniem i będę musiał ściągnąć łańcuch żeby zrobić shake w benzynie ekstrakcyjnej.

2. Po nieudanym czyszczeniu łańcucha podejrzewam że częściowo wypłukałem smar z miejsc gdzie powinien się znajdować, w które kluczowe mijsca powinienem zaaplikować smar (?) i czy mógłby to być zwykły tawot? Myślę o małej 'zębatce' przerzutki z tyłu oraz 'oś' do której zamontowana jest korba z pe****mi.

Dziękuję za wszelkie info/pomoc!

AI: Giant Cadex 2 CFM-2 – rama Cadex 8-tube full carbon (główne rury carbonowe klejone do aluminiowych lugów, często z kevlarową ochroną), widelec aluminiowy (Boxer lub podobny), koła 26".Napęd: zazwyczaj Shimano Deore DX (przerzutki tylna/przednia Deore DX, manetki Deore DX, korba Deore DX triple 42/32/22T), kaseta 7-rzędowa. W niektórych rynkach (np. USA) spotykany Suntour Microdrive XC.Korba na standardowej osi suportu (bottom bracket) – gwintowana angielska (BSA), suport kartridżowy lub na łożyska luzem.

Edytowane przez MagicSchoolDropout
Literówka w tytule
Napisano

Szczerze mówiąc to po prostu kup nowy łańcuch z spinką za 45zl zamiast reanimować skorodowanego starocia i jeszcze zamawiać do niego spinkę z jakiś egzotycznych portali.

Co do reszty to poszukaj sobie na YouTube kanału "unbroken reed" i w zasadzie z tym sobie poradzisz.

Napisano

Hej, dotarł do mnie bardzo tani rozkuwacz ze spinkami gratis.

Pewnie kupię nowy łańcuch i rozumiem że będe musiał go skrócić do ilości ogniw obecnego. Kupię 6-8 bo mam kasetę 7.

Stary łańcuch jest sens żebym zakładał te spinki które dostałem gratis? zdjęcie załączam, oraz rozkuwacza
Po rozkuciu obecnego łańcucha powinno się udać tym badzewnym rozkuwaczem złożyć z powrotem?? 

Wybaczcie, ale jestem kompletnym noobem w temacie rowerów
Z góry dzięki za info i pozdrawiam

03bfa5ca-1e8f-49f2-8318-1ffbafedb8ca.jpg

09e5f922-c3b7-49a3-b170-0ff5dcbd13c9.jpg

7508057d-8751-47b1-a643-421757efbf94.jpg

I pytanie w jakim przybliżonym stanie są te kasety / zębatka korby? w połowie życia? :)

3473e6be-60ec-4675-a067-b009047489da.jpg

96aa1530-fc25-4a54-8ec9-c721a12f15f9.jpg

055f7e63-0d64-45e6-99cc-a06a621e2934.jpg

942f7ec6-3421-4381-a6a5-a3f0b6383a7e.jpg

db1d97de-f1a0-476b-9b34-a9149fac832f.jpg