Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower MTB na kołach 27.5

Kaseta tyl 11/42 

Korba 26/36

I wszystko tak zwane odkrecona na maksa i czuję jeszcze moc w nogach ( głównie na prostej oczywiście ) i teraz pytanko czy jak zmienię korbę na 28/38 to wystarczy te niby 3km/h szybciej czy iść w korbę 40/26 i czy trzeba zmieniać przednia przerzutkę bo tak słyszałem bo łańcuch już na pewno .

Dzięki 

Pozdrawiam 

Napisano

Spróbuj od jednego blatu z przodu - wymień te 36 na 38. Jak nie będziesz wrzucał na największą zębatkę z tyłu to łańcuch wytrzyma, a Ty się przekonasz, czy to dało to, co chciałeś. Jak będzie za mało, to znaczy, że musisz zmienić rower na inny, w sensie nie "MTB". Ewnetualnie MTB ale na kołach 29".

Zmiana blatu na 38T będzie najprawdopodobniej pociągała konieczność regulacji przedniej przerzutki - podniesienia jej stosownie do zwiększonego promienia większego blatu.

• +1 pomógł 2
Napisano
8 godzin temu, Grzyb83 napisał:

I wszystko tak zwane odkrecona na maksa i czuję jeszcze moc w nogach ( głównie na prostej oczywiście ) i teraz pytanko czy jak zmienię korbę na 28/38 to wystarczy te niby 3km/h szybciej czy iść w korbę 40/26 i czy trzeba zmieniać przednia przerzutkę bo tak słyszałem bo łańcuch już na pewno .

A jeździsz tym rowerem poza Wrocławiem? 

Napisano
8 godzin temu, Greg1 napisał:

Tylko, że jak zmieni rower na mtb na kołach 29" to dostanie korbę z tarczą 32T 😁

Właśnie co zmieniłem na 27.5 

Wcześniej miałem kola 26 tylko że tez większą korba po modyfikacjach ale po 14 latach chciałem zmienic rower  i ty klops właśnie bo wolniejszy 😞

Napisano

Zaloz z przodu jeden blat owalny, z tylu kaseta 11-36. Najlepiej jeszcze okresl sie czy w ogóle. uzywasz do czegokolwiek biegu 26_42. Na blacie owalnym lepiej sie pedaluje no i lancuch nie lata na wybojach jak to bylo na zwyklych zebach

Napisano (edytowane)

Dzień dobry

Dosłownie miesiąc temu stałem przed takim samym dylematem. Korba 36/26, kaseta 42/11 11rz - najszybsze przełożenie a czujesz, że można byłoby szybciej. Godziny analizowania czy większą korbę dać, czy jakoś 10t zębatkę założyć, czy może wcisnę koła 29" tylko po to żeby na każdym elemencie zyskać 5%.

Na chwile odpuściłem temat i kupiłem sobie nawigację i do tego dokupiłem pomiar kadencji. W trakcie pierwszej jazdy przeżyłem SZOK. Chcąc utrzymać kadencje 90 zatrzymałem się na 18t czy 15t w kasecie i niżej nie zejdę bo zwyczajnie brakuje mocy pod butem. Po przejechaniu 600km stwierdzam, że 11t przestałem używać co wcześniej było u mnie dość częstym przełożeniem. Tak samo 13t to może na 10% trasy jak jest z górki albo wiatr mnie pcha. Średnia prędkość u mnie wychodzi 22-23 km/h. Doszedłem do wniosku, że żeby szybciej jechać trzeba szybciej pedałować (oczywista oczywistość) i trzymać optymalną kadencję. Jak masz kopyto żeby jechać na 36/11 to zazdroszczę. Nie wiem czy to zmieni twoje podejście, dziele się swoimi wrażeniami.

Natomiast dalej ciągnie mnie do większych prędkości średnich np 30km/h. i rozważam  kupno szosy lub gravela. I tu mam kolejną zagwozdkę ale to może na inny temat. W skrócie - skoro na mtb mam siły na przełożenie 36korba/18kaseta to jak kupie np gravela z 46blatem to dalej będę mieć siłę w nodze na przełożenie 2:1więc z czego weźmie się ta wyższa prędkość? Z mniejszej masy, pozycji aero?

Edytowane przez Nouron
Napisano

Opony i pozycja aero  zmniejszą straty mocy. Regularny trening zwiększy moc. Z dostępnych kalkulatorów wynika, że w pozycji MTB na szybkich oponach terenowych 160W starczy ci na 27km/h, a na szosowych oponach w pozycji aero i na kołach aero ta sama moc, to 33km.h. I liczy się wszystko - nasmarowanie łańcucha, koła w przerzutce, ubranie. A jak masz opony 2,5 z miękką mieszanką, brudny łańcuch i sakwę to różnica będzie jeszcze większa.