cervandes Napisano Wtorek o 08:55 Napisano Wtorek o 08:55 KMC dostrzegło ludzi woskujących już nie tylko łydki i okolice bikini ale także łańcuchy w rowerach. Wyszli naprzeciw oczekiwaniom rynku proponując FABRYCZNIE zawaxowane łańcuchy oraz produkt KMC GO będący ichnim woskiem do łydek łańcuchów. Oferta obejmuje także kolorowe łańcuchy - zarówno zwykłe x12 jak i flattopy zwane t-typami. I uprzedzam ewentualne pytania - nie, nie ma w ofercie różowego 🤡 1 2 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 09:06 Mod Team Napisano Wtorek o 09:06 A to nie jest przypadkiem wosk ze świątecznych świeczek ? Jak nic @Sobek82, albo @kazafaza zrobią z tego girlandy następnym razem PS Sobkowi wystarczą różowe opony 2 Cytuj
chester_jds Napisano Wtorek o 09:07 Napisano Wtorek o 09:07 Na razie na stronie producenta są tylko łańcuchy 11 i 12 rzędowe w tej opcji. A w żadnych sklepach w zasadzie nie widzę podstawowego X11 waxed jeszcze, tylko te fikuśne w cenach od 150+ do... paru stówek, no no. Wosk w butli 500 ml nieco tańszy od squirta (160+ PLN). Jak się kończy aktualny to czemu nie spróbować. Cytat I uprzedzam ewentualne pytania - nie, nie ma w ofercie różowego https://sportstuff.com.pl/kmc-lancuch-dlc-11-black-pink-x-118l-box-waxed-p-455.html 2 Cytuj
Turysta05 Napisano Wtorek o 11:39 Napisano Wtorek o 11:39 Nie ma co wybrzydzać😵💫, "każda potwora znajdzie swego amatora"🤣 (to z mądrości ludowych😉) Mnie jako niepoprawnego technika zastanawia dla kogo ten łańcuch? Tylko 118 ogniw? A jak entuzjasta nowinek ma z tyłu patelę 51z, bo jakby inaczej?😂😂 Ja mam tylko 40z i potrzebuję min. 122. W takiej sytuacji 2 łańcuchy, w serwisie przedłużą💪, ale wiadomo tu koszty nie grają roli🤣🤣🤣 Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 12:34 Napisano Wtorek o 12:34 Cytat A jak entuzjasta nowinek ma z tyłu patelę 51z, bo jakby inaczej?😂😂 Ja mam tylko 40z i potrzebuję min. 122. A ja amator, któremu dość daleko od nowinek, mam 51T i łańcuch 114 ogniw. Cytuj
Turysta05 Napisano Wtorek o 12:42 Napisano Wtorek o 12:42 Ooo! 😲, jak dużo zależy od wielkości bryki, fakt mam XL koze (dawniej mówiono tak żartobliwie na rower, chociaż nie każdy ma rogatą kierę)😂😂😂 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 18:54 Napisano Wtorek o 18:54 Mnie ta magia wosku jakoś nie przekonała. Robiłem dwa lub trzy podejścia z różnymi produktami i efekt nie był powalający. Napęd wcale nie był super czysty, nie był też cichy ani interwał między smarowaniami nie był długi. Napęd był przygotowany zgodnie z zaleceniami, praktycznie jałowy. Za to zmyć to potem było wyjątkowo ciężko... Pomysł w zasadzie fajny. Jak ktoś chce wosk, to nie będzie musiał zmywać oleju. Jest tylko jedno "ale": wiadomo że to będzie wosk KMC, więc jeżeli ktoś używa innego to i tak pewnie dobrze by było zmyć ten fabryczny. Tyle że wtedy lepiej chyba kupić normalny w oleju Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 21:13 Napisano Wtorek o 21:13 Ja planuję kupić taki woskowany łańcuch jak będę zmieniał. Dla przyjemności jeżdżę w dobrej pogodzie i wosk mi się sprawdza - szczególnie w pylistych warunkach, w MTB olej, bo większa szansa na wodę, ale w krosie wosk. Nie mam tajnego znaku na prawej łydce, jednak łatwiej się czyści, choć częściej smaruję. W rowerze do dojazdów w ogóle przestałem smarować łańcuch - przeszedłem na pasek. Cytuj
Turysta05 Napisano Wtorek o 22:08 Napisano Wtorek o 22:08 A to dopiero "szczególarz"😂 3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał: Pomysł w zasadzie fajny. Jak ktoś chce wosk, to nie będzie musiał zmywać oleju. Jest tylko jedno "ale": wiadomo że to będzie wosk KMC, więc jeżeli ktoś używa innego to i tak pewnie dobrze by było zmyć ten fabryczny.... @przecietny.kolarz ale chłopie popłynąłeś..., to tak jakby przy zmianie oleju... .. na olej: ... zalecać płukanie silnika😂😂😂 1 Cytuj
prezi Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 11 godzin temu, Turysta05 napisał: Ooo! 😲, jak dużo zależy od wielkości bryki, fakt mam XL koze (dawniej mówiono tak żartobliwie na rower, chociaż nie każdy ma rogatą kierę)😂😂😂 ale chainstay jest zazwyczaj taki sam jeśli taki sam jest rozmiar koła. Cytuj
cervandes Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 8 godzin temu, Turysta05 napisał: A to dopiero "szczególarz"😂 @przecietny.kolarz ale chłopie popłynąłeś..., to tak jakby przy zmianie oleju... .. na olej: ... zalecać płukanie silnika😂😂😂 😱 2 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) 8 godzin temu, Turysta05 napisał: A to dopiero "szczególarz"😂 @przecietny.kolarz ale chłopie popłynąłeś..., to tak jakby przy zmianie oleju... .. na olej: ... zalecać płukanie silnika😂😂😂 @Turysta05 poczytałem trochę i rzeczywiście można mieszać woski różnych producentów, chociaż ja osobiście bym pewnie stary zmył. Nośnik jest ten sam, natomiast dodatki już inne. Patrząc w instrukcję wosku Squirt/KMC znalazłem informację że napęd musi być umyty, nie ma wzmianki o tym że może być stosowany na inne woski. Chociaż to już raczej podchodzi pod zabieg marketingowy. Ciekawi mnie inna rzecz: w jaki sposób połączyłeś wosk do łańcucha z olejem silnikowym? Mam na myśli, jak mieszanie różnych olejów silnikowych ma się do mieszania różnych wosków? Edytowane 17 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
Turysta05 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu @przecietny.kolarz, jak skojarzyłem?? To oczywiste: szkolna wiedza o węzłach tarcia, co to są lubrykanty..., no i trochę technicznego doświadczenia😉 Przeraża mnie, że Ty i być może inni Koledzy poważnie traktują kupno łańcucha za 4 stówy, a potem paprać się z nim jak ze zwykłym za 4 dychy. Odklejenie od rzeczywistości, a to przecież wątek humorystyczny😄😄😄. A'propos humoru w tym wątku, ja cały czas tak go traktuje.... 19 godzin temu, Turysta05 napisał: Ooo! 😲, jak dużo zależy od wielkości bryki, fakt mam XL koze (dawniej mówiono tak żartobliwie na rower, chociaż nie każdy ma rogatą kierę)😂😂😂 7 godzin temu, prezi napisał: ale chainstay jest zazwyczaj taki sam jeśli taki sam jest rozmiar koła. Oczywiście, że sie domyśliłem😉, że @chudzinki ma z przodu tarczę wielkości spodka do herbaty, dwadzieścia parę zębów... 19 godzin temu, chudzinki napisał: A ja amator, któremu dość daleko od nowinek, mam 51T i łańcuch 114 ogniw. Ja miałem blat 38z, zszedłem na 34z, ale nadal potrzebuję dłuuugi łańcuch😄 Cytuj
chester_jds Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, przecietny.kolarz napisał: Patrząc w instrukcję wosku Squirt/KMC znalazłem informację że napęd musi być umyty, nie ma wzmianki o tym że może być stosowany na inne woski. Chodzi o to, by nie było na łańcuchu resztek olejów mineralnych służących jako smarowidła. Jak ja to rozumiem - można sobie różne oliwki aplikować jedną po drugiej, można sobie różne woski aplikować, jeden po drugim, ale nie można aplikować raz wosku, raz oliwki bez przeczyszczenia gruntownego pomiędzy. PS. Offtopiczna długość łańcucha - przy max 38T z przodu i max 42T z tyłu mam 114 ogniw w łańcuchu. Nie wiem, co za długi to musi być napęd w takim razie, albo wielgachny blat z tyłu. Edytowane 15 godzin temu przez chester_jds Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) @chester_jds tak, o tym wiem że łańcuch musi być jałowy żeby nakładać wosk. Miałem na myśli to, że nie ma wzmianki że może zostać inny wosk, ale to raczej wynika z czego innego. Edytowane 13 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
grzech1991 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 12 godzin temu, Turysta05 napisał: ... zalecać płukanie silnika😂😂😂 silnik płucze się w celu usunięcia nagaru - naftą czy tam na bazie nafty płukankami. A nie w celu zmiany oleju na inny (chociaż jedno drugiego nie wyklucza). Cytuj
Eathan Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu @przecietny.kolarz inny wosk to raczej prosto usunąć. Gorąca woda i po sprawie. Cytuj
wierzbajol Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu W dniu 6.01.2026 o 09:55, cervandes napisał: I uprzedzam ewentualne pytania - nie, nie ma w ofercie różowego 🤡 i tęczowego 😬 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 godzin temu, Turysta05 napisał: Przeraża mnie, że Ty i być może inni Koledzy poważnie traktują kupno łańcucha za 4 stówy, a potem paprać się z nim jak ze zwykłym za 4 dychy. Odklejenie od rzeczywistości, a to przecież wątek humorystyczny😄😄😄. Rozumiem że podobnie jak z amortyzatorami, jeździłeś na drogich i tanich łańcuchach, prawda? Jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Nikt łańcuchem za 40 zł się nie przejmuje, tylko wywala. No i w zasadzie czym według Ciebie powinna się różnić "obsługa" łańcucha taniego i drogiego? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 godziny temu Mod Team Napisano 4 godziny temu Woskowina... Właściwie chyba tylko raz w serwisie zaaplikowali mi coś innego niż typowy smar, a mianowicie Absolute Black - no fajny i czysty, ale to było pewnie na zachętę (jednak cena nie zachęciła - 3.5 roku temu > 6 stów z aplikatorem). Co do długości łańcuchów, to przy blatach 32 -36 i kasetach 10 -51 mam 114 ogniw (może było 116). Niewykluczone, że @Turysta05 ma o 1 -2 cm dłuższy chainstay, więc i kilka ogniw więcej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi