smw44199 Napisano wczoraj o 10:01 Napisano wczoraj o 10:01 Od jakiegoś czasu używam dętek TPU (chińskie Cyclami). Mam tylko jeden z nimi problem. co je skleję (odłuszczając itd) naklejam łatkę (taką "prosto z Chin"😁) to po jakimś czasie "puszcza" Dętka się rozciąga, łatka jakby mniej i zaczyna przepuszczać. Cholera mnie już bierze, bo gdyby to raz, ale dzieje mi sie to nagminnie. Może jakieś łatki polecicie bo te od Chińczyka są g. warte? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 11:37 Mod Team Napisano wczoraj o 11:37 Nie ma co się bawić w klejenie, lepiej wymienić dętkę. 1 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 11:58 Autor Napisano wczoraj o 11:58 Koszt dętki to ok 15-18zł w sumie grosze, ale wkurza mnie to, że nie mogę sobie poradzić z klejeniem. Teraz przemyłem miejsce klejenia acetonem i na to łatka, zobaczymy, czy będzie trzymać. Cytuj
locomotiv12 Napisano wczoraj o 12:57 Napisano wczoraj o 12:57 Dętkę oraz łatkę musisz zmatowić papierem ściernym (gradacja np. 120 lub 200) po tym zabiegu łatka powinna się dobrze trzymać Bardzo ważny jest też klej, którego się używa - do łatek dołączony jest klej dedykowany do TPU, alternatywnie można kupić u chińczyków taki klej 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 13:40 Mod Team Napisano wczoraj o 13:40 A łatki samoprzylepne na tym nie działają ? Pytam, bo nie miałem TPU. Cytuj
smw44199 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Właśnie samoprzylepne trzymają, ale krótko. Potem zaczynają powoli się odklejać, tworząc takie mini kanały dla powietrza. 6 godzin temu, locomotiv12 napisał: Dętkę oraz łatkę musisz zmatowić papierem ściernym (gradacja np. 120 lub 200) po tym zabiegu łatka powinna się dobrze trzymać Bardzo ważny jest też klej, którego się używa - do łatek dołączony jest klej dedykowany do TPU, alternatywnie można kupić u chińczyków taki klej Zrobię eksperyment i skleję na cjanoakryl łatkę ze starej dętki tpu. Cytuj
leejoonidas Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Tak na szybko, lub gdy złapałem kapcia w trasie to kleiłem dziury taśmą izolacyjną na krzyżyk, przez miesiąc trzymało takie rozwiązanie. Próbowałem łatką na klej do zwykłych dętek i bardzo dobrze to trzymało. Edytowane 6 godzin temu przez leejoonidas Cytuj
RabbitHood Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu To taki offtop - mam złe doświadczenia z samoprzylepnymi łatami - na trasie wykleiłem cały plaster łatek od lezyne - jedna trzymała może z 3km... 1 Cytuj
pecio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Podstawa to KLEJ !! Kup Camplast TipTopa . Odtłuszczasz miejsce i łatkę , nanosisz klej , czekasz parę sekund , potem przykładasz łatkę i mocno dociskasz trzymając chwilę . Potem puszczasz i z pięć minut leżakujesz aż to wszystko się złapie. Po takim zabiegu nie ma najmniejszej szansy aby łatka puściła . 1 Cytuj
smw44199 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Na szybko to łatki samoprzylepne trzymają i da sie na nich jechać, ale potem puszczają. Szukam czegoś trwałego. Tasma izolacyjna jest na pewno lepsza niż brak czegokolwiek, ale też nie trzyma wiecznie 😁 Kupię klej który poleca pecio. Dziękuję za porady 😉 Cytuj
kaido2 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mogą być jakieś lipy. łatki z Cyclami dodawane do dętek się nie odklejały, natomiast kiedy brakło stosowałem super glue z niewielką łatką wyciętą ze starego butyla. 1 Cytuj
smw44199 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowane) Właśnie zrobiłem test. Łatka Cyclami samoprzylepna i cjanokaryl. Zobaczymy, czy będzie wystarczająco elastyczna👍 Dedykowany klej do dętek TPU kupiony Edytowane 4 godziny temu przez smw44199 Cytuj
pecio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @smw44199 Zmartwię Ciebie . W miejscu gdzie masz kolejną warstwę TPU zapomnij o elastyczności . To wynika z tego materiału. Inaczej "wydyma" się pojedyncza warstwa a inaczej miejsca łączenia . 1 Cytuj
smw44199 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) Zdaje sobie z tego sprawę, ale zobaczymy jak to wyjdzie "w praniu", może będzie wystarczająco elastyczne i nie puści 😉 EDIT Łatka przyklejona na cjanoakryl, rozciąga się ładnie, powiesiłem na hak i zobaczymy co będzie za tydzień Edytowane 2 godziny temu przez smw44199 Cytuj
Electronite Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Odpadnie, cyjanoakryl nie jest elestyczny. Kruszy się. Muisz uzyc kleju ktory rozpuszcza poliuretan, tak jak butapren rozpuszcza gume. Cytuj
smw44199 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Pożyjemy zobaczymy. Cjanoakryl w cienkiej warstwie to nie szkło, więc może będzie ok Edytowane 1 godzinę temu przez smw44199 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi