kumas000p Napisano wczoraj o 05:25 Autor Napisano wczoraj o 05:25 9 godzin temu, KNKS napisał: No ale dokumentnie zajeżdził ta biedną 11T. Jak myślisz, jak tego dokonał ? Jeżdżąc wolno ? 🙄 A na zdjęciu wygląda ta zębatka na zajechana?Sprostowanie jest to 10t ale pewnie bez różnicy czy 10t czy 11t czytając komentarze stwierdzam że muszę się pogodzić z tym iż biorąc pod uwagę w jakim terenie jeżdżę będę musiał najmniejsza koronkę wymieniac co 1.5-2 msc bo raczej wymiana przedniego blatu na 36 o ile by wszedł na ramę niewiele zmieni Cytuj
KNKS Napisano wczoraj o 05:51 Napisano wczoraj o 05:51 Rada ode mnie - max 34T. Sam jeżdzę na 34x10-50. Na góry to już jest dosyć twardo, na warunki płaskie bez problemów można trzymać "przelotową" na poziomie 28km/h. Miałem 36T i jak dla mnie, na góry, jest to już zdecydowanie za sztywno a na "przelotach" generuje potężne przeskoki. Owal 36T również się nie sprawdzil. Poza tym montaż 36T nie zawsze jest możliwy ze względu na obwarowania konstrukcyjne. A jeśli już 36T się zmieści to pomyślał bym nad "zacieśnieniem" kasety. Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 06:48 Napisano wczoraj o 06:48 Godzinę temu, kumas000p napisał: bez różnicy czy 10t czy 11t 32T w połączeniu z 10T daje zbliżone przełożenie jak 36T z 11T. Dlatego wspomniałem wcześniej o kasecie 9-45. Ten jeden ząbek na kasecie to 4 ząbki na korbie (w przybliżeniu). Polecam: https://www.gear-calculator.com Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 09:49 Napisano wczoraj o 09:49 Dobrze, mam chwilę, to napiszę posta. TL:DR: zawsze chcemy aby rozmiar zębatek był jak największy. A teraz dla zainteresowanych, to jest globus Polski. Jeżeli nie jeździcie regularnie na czerwonym, lub przynajmniej na pomarańczowym polu, to nie macie żadnego biznesu w posiadaniu roweru górskiego ( hehe ) z zębatką napędową w rozmiarze mniejszym niż 36-38T. Nie dlatego, że policja formy słusznej wam zabroni, bo w sumie wasza kasa, ale dlatego, że jeżdżenie na małych zębatkach jest kosztowne. Zwłaszcza, dla użytkowników biżuterii Garbaruka czy inne XXYXX AXS XYYXX Srama. Ale dzięki sprytnym zabiegom marketingowym można wykazać odpowiedni zakres przełożeń ( hurr:durr - 36-11 to 32-10 ) bez poruszania tematu jak się ten zakres ma do użyteczności napędu. Sprawa rozbija się o to, że poniżej pewnego rozmiaru koronki jej zużycie rośnie lawinowo. To dlatego, że małe koronki przenoszą obciążenie dwoma lub trzema ząbkami, zamist czterema-pięcioma dla koronek dużych. Do tego - im mniejsza jest zębatka napędowa z tym większym naprężeniem łańcucha pracuje napęd. Większe naprężenie, mniejsze koronki - zębatka znika w oczach. Jeżeli jeździmy po czerwonym, to i tak większość czasu jazdy będzie na dużej części kasety, przez co incydentalne zapięcie 30/10 nie będzie miało wpływu na zużycie napędu. Bo i rzadko się to wykorzystuje, a także z góry nie ciśniemy na granicy swojego FTP. Jeżeli jednak jeździmy poza czerwonym, to napęd 1x12 z kasetą 10-51 degerenuje się się do napędu 1x10 na żółtym, lub nawet 1x5 na zielonym. Z większych zębatek będziemy korzystać incydentalnie, lub wcale. Take Bydgosko-Poznańskie 1x5 to jest kaseta 10-18 i koronka 30 napędowa, piłowana na 200-300W godzinami. To znika w oczach, bo praktycznie w całym użytecznym zakresie mamy pięć zębatek do wyboru. Rozwiązaniem idealnym dla mieszkańców 'nie czerwonego' na napędzie 1x12 jest napęd grawelowy ( tzn zębatka ~40 i kaseta 1x-4x ), ale do górali do XC to raczej nie wejdzie. Dla patologicznie mieszkających na zielonym ( der Breslau i okolice ) to nawet kaseta 11-3x będzie dobrym wyborem. Bo i dostajemy w zakresie użytecznym więcej biegów ( więc siłą rzeczy, zużycie rozkłada się na więcej koronek ) i rower lżejszy i napęd wolniej schodzi. 6 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 10:50 Mod Team Napisano wczoraj o 10:50 Podajesz przykład 40 zębów korby w XC na płasko - Polskę, tylko większość będzie na tym jeszcze bardziej zamulać (bez tzw. kopyta i jako takiej kadencji = nawet nie podchodź, bo będzie bolało, i stawy nie będą zadowolone )... Marzenia piękna rzecz, ale w tym przypadku mocno gryzą się z rzeczywistością - ludzie musieliby jeździć jak odblokowane elektryki, a przecież gołym okiem (bez kalkulatorów) widać jak jeżdżą... Tyle w temacie "oczekiwania vs. rzeczywistość". PS wiem, że to dotyczyło bardziej szybkiego zużycia mniejszych zębatek 2 Cytuj
kumas000p Napisano wczoraj o 12:35 Autor Napisano wczoraj o 12:35 Tylko dalej mnie nurtuje pytanie dlaczego zaczęło przeskakiwać na tej najmniejsze po wyszejkowania łańcucha.Jedynie co mogę to zrobić teraz to wymienić przedni blat na 34t 36t jest o 2.5cm średnica większą to raczej nie wejdzie w rame I wymieniać co jakiś czas te najmniejsza koronkę 50 zł to też nie taki majątek raz na dwa miesiące Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 13:30 Napisano wczoraj o 13:30 3 godziny temu, uzurpator napisał: jeżdżenie na małych zębatkach jest kosztowne Do tego dochodzą zwiększone opory podczas pracy. Niby są to pojedyncze Waty ale zawsze lepiej jak są mniejsze niż większe Cytuj
Turysta05 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu . 4 godziny temu, kumas000p napisał: Tylko dalej mnie nurtuje pytanie dlaczego zaczęło przeskakiwać na tej najmniejsze po wyszejkowania łańcucha.Jedynie co mogę to zrobić teraz to wymienić przedni blat na 34t..... Nie, nie tak, wymień łańcuch na nowy (niebawem i tak będziesz musiał, więc się nie zmarnuje), a nawet tą zębatkę, żebyś się przekonał jak błędne są te domysły🥴. Czytam posty wyżej, że to zużyta, zajechana zębatka: ..a te ze sklepowej półki też ??? : 😃😂😂😂😂 Inżynieria mechaniczna już dawno rozpracowała projektowanie przekładni łańcuchowych (i pasowych -podobne zagadnienia), spośród kilku parametrów najistotniejsze to naciski powierzchniowe i tzw. kąt opasania, takie koło zębate daje podstawy do trwałego przenoszenia napędu: Marketingowcy łatwo wcisnęli tą "gówno-prawdę" (prof. Tischner), że na tych "blaszkach"😂😂😂 można efektywnie jeździć😡. Daliście się porobić jak kobiety w szpilkach, że to ładnie wyglądają i jeszcze na dodatek, że są zdrowe😡👎. 3 Cytuj
chrismel Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu https://twp.sklep.pl/przekladnie-lancuchowe-dobor,24,2 Tutaj cytat z tego tekstu: Warto mieć na względzie, że minimalna ilość zębów powinna być nie niższa niż 12. Dla przekładni odpowiedzialnych, o wymaganej płynności ruchu na małym kole powinno być minimum 17. Oczywiście istnieją również przypadki zastosowania 9 zębowego koła jednak przekładnie pracują w zasadzie bez obciążenia. Cytuj
KSikorski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ta koronka 10t moim zdaniem też wygląda jak nowa. Jednocześnie im mniejsze koła w przekładni tym mniejsza jej sprawność, bo ogniwa łańcucha muszą się zaginąć o większy kąt, a na tym się traci moc. W przypadku czystego napędu 36t z przodu i 10-51t straty mocy na napędzie wychodziły mi dla środka kasety około 4% (porównanie pomiaru mocy z korby z pomiarem mocy w trenażerze bezpośrednim). Mniej zębów, błoto i wyobrażam sobie że te straty mogą rosnąć do 10%. 1 Cytuj
kumas000p Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 3 godziny temu, Turysta05 napisał: . Nie, nie tak, wymień łańcuch na nowy (niebawem i tak będziesz musiał, więc się nie zmarnuje), a nawet tą zębatkę, żebyś się przekonał jak błędne są te domysły🥴. Czytam posty wyżej, że to zużyta, zajechana zębatka: ..a te ze sklepowej półki też ??? : 😃😂😂😂😂 Inżynieria mechaniczna już dawno rozpracowała projektowanie przekładni łańcuchowych (i pasowych -podobne zagadnienia), spośród kilku parametrów najistotniejsze to naciski powierzchniowe i tzw. kąt opasania, takie koło zębate daje podstawy do trwałego przenoszenia napędu: Marketingowcy łatwo wcisnęli tą "gówno-prawdę" (prof. Tischner), że na tych "blaszkach"😂😂😂 można efektywnie jeździć😡. Daliście się porobić jak kobiety w szpilkach, że to ładnie wyglądają i jeszcze na dodatek, że są zdrowe😡👎. Czyli proponujesz wymieć łańcuch a ta zębatkę nie wymieniać tak? 1 minutę temu, kumas000p napisał: Czyli proponujesz wymieć łańcuch a ta zębatkę nie wymieniać tak? A ok chodziło ci o przednia zębatkę że błędem będzie wymieniać ją 2 minuty temu, kumas000p napisał: Czyli proponujesz wymieć łańcuch a ta zębatkę nie wymieniać tak? A ok chodziło ci o przednia zębatkę że błędem będzie wymieniać ją I że ta mała 10t jest ok Cytuj
marvelo Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Przeskakiwanie na najmniejszej zębatce kasety czasem może być spowodowane brudem, który wbił się pomiędzy tą a sąsiednią. Łańcuch nie opasuje wtedy dobrze zębatki i może podskoczyć. Nawet na korbie zdarzyło mi się przeskakiwanie z powodu brudu zalegającego na mocowaniach w pająku, pomiędzy tarczami. Nie zawsze winne jest zużycie zębów. Cytuj
kumas000p Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Tylko dalej zostanie problem z przeskakiwaniem na tej malej Teraz, marvelo napisał: Przeskakiwanie na najmniejszej zębatce kasety czasem może być spowodowane brudem, który wbił się pomiędzy tą a sąsiednią. Łańcuch nie opasuje wtedy dobrze zębatki i może podskoczyć. Nawet na korbie zdarzyło mi się przeskakiwanie z powodu brudu zalegającego na mocowaniach w pająku, pomiędzy tarczami. Nie zawsze winne jest zużycie zębów. Kasetę rozbierałem całą i czyściłam benzyną ekstrakcyjna Teraz, marvelo napisał: Przeskakiwanie na najmniejszej zębatce kasety czasem może być spowodowane brudem, który wbił się pomiędzy tą a sąsiednią. Łańcuch nie opasuje wtedy dobrze zębatki i może podskoczyć. Nawet na korbie zdarzyło mi się przeskakiwanie z powodu brudu zalegającego na mocowaniach w pająku, pomiędzy tarczami. Nie zawsze winne jest zużycie zębów. Zaczęło to się dziać po tym jak ściągnąłem łańcuch i go szejkowalem przed tem ani razu to się nie wydarzylo Cytuj
uzurpator Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 16 godzin temu, kumas000p napisał: Tylko dalej mnie nurtuje pytanie dlaczego zaczęło przeskakiwać na tej najmniejsze po wyszejkowania łańcucha.Jedynie co mogę to zrobić teraz to wymienić przedni blat na 34t 36t jest o 2.5cm średnica większą to raczej nie wejdzie w rame I wymieniać co jakiś czas te najmniejsza koronkę 50 zł to też nie taki majątek raz na dwa miesiące Po pierwsze - nie zgaduj czy wejdzie 34 lub 36T. Zmierz. Wydrukuj sobie obrys zębatki, naklej na karton, wytnij i podmień. Po drugie - jak niżej pisze @Turysta05 , upewnij się, że napęd jest wyregulowany, bo ta zębatka nie wygląda źle. Tzn, na oko to jeden umarł, ale na oko źle nie jest. Po trzecie - jak wyszejkowałeś łańcuch to pewno też nasmarowałeś, co po prostu obniżyło próg przeskakiwania. Prawda jest taka, że zębatki 12 w dół są na tyle ekstremalne dla przekładni łańcuchowej, że całkowicie zdrowy napęd da się zmusić do przeskakiwania jak się do tego przyłożysz. Po czwarte - z pomocą pilnika obrotowego można koronkę reanimować w sumie "w nieskończoność". Szczegóły tutaj: http://rowery.zbooy.pl/szlif.html Jeden pilnik VHM 8mm starczy na lata reanimowania kaset. 18 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Podajesz przykład 40 zębów korby w XC na płasko - Polskę, tylko większość będzie na tym jeszcze bardziej zamulać (bez tzw. kopyta i jako takiej kadencji = nawet nie podchodź, bo będzie bolało, i stawy nie będą zadowolone )... Marzenia piękna rzecz, ale w tym przypadku mocno gryzą się z rzeczywistością - ludzie musieliby jeździć jak odblokowane elektryki, a przecież gołym okiem (bez kalkulatorów) widać jak jeżdżą... Tyle w temacie "oczekiwania vs. rzeczywistość". PS wiem, że to dotyczyło bardziej szybkiego zużycia mniejszych zębatek Jedyne co spowoduje zmiana 32 na 40, to przesunięcie przełożenia centralnego z 32/14 do 40/18 - z grubsza. Ludzie dalej będą jeździć z kadencją którą preferują. Stawom nic nie będzie. POza tym pisałem ~40 - czyli okolice tej 40. Wycieniowany chart XC pociągnie 44, miłośnik kebabów zapoda sobie 36. Clou jest takie, że 30/32 to są napędy na góry. Cytuj
zekker Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 21 godzin temu, uzurpator napisał: A teraz dla zainteresowanych, to jest globus Polski. Jeżeli nie jeździcie regularnie na czerwonym, lub przynajmniej na pomarańczowym polu, to nie macie żadnego biznesu w posiadaniu roweru górskiego ( hehe ) z zębatką napędową w rozmiarze mniejszym niż 36-38T. Pleciesz pan bzdury. Wysokość nie determinuje jak stromy jest teren. Można mieć nieprzekraczający 100m ale nachylenia po kilkanaście i więcej %, można mieć 600m i nachylenia nieprzekraczające 10%. Cytat Po pierwsze - nie zgaduj czy wejdzie 34 lub 36T. Zmierz. Wydrukuj sobie obrys zębatki, naklej na karton, wytnij i podmień. Z uwagą o offsecie i grubości zębatki. Ja oryginalnie mam 32z 3mm, nie popatrzyłem przy kupowaniu nowej i wziąłem 34z 6mm. Weszła, choć mocno na styk. Wniosek taki, że rama prawdopodobnie przyjmie 36z 0mm, choć producent podaje maks 34z. Cytuj
Tyfon79 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Stromizny wszędzie są mniej więcej takie same a problemem jest długość najazdu. Im wyżej tym dłużej czyli na większej patelni z przodu będzie ciężej kondycyjnie ale im niżej tym większa szansa na "przepchnięcie' podjazdu na twardszym bo jest krótki. Raczej też oto chodziło @uzu i co do zasady jak najbardziej ma rację. Cytuj
kumas000p Napisano 4 minuty temu Autor Napisano 4 minuty temu A co pany sądzicie o tym że przy zdjęciu kasety dałem po kropli olejku silikonowego na zapadki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi