Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad dołożeniem klamek GRX BL-RX812, czy ktoś może testował w Gravelu takie rozwiązanie?, trochę brakuje mi hamulca w prostym chwycie. 

Napisano (edytowane)
Cytat

pewnie do MTB przydałaby się lemondka - testował ktoś ? :icon_wink:

Ja testowałem ale tylko raz na dwudniowej trasie.

Cytat

zawsze mnie dziwi wąskie trzymanie prostej kierownicy

jak jedzie się dłuższą trasę to jest to "inny chwyt" i się przydaje. w mtb jest to mój czwarty chwyt.

Odnośnie GRX BL-RX812. Jeśli producent oferuje takie klamki do baranka to widzi zapotrzebowanie (albo dodatkową kasę😅), widocznie niektórym się takie coś wydaje sensowne. Może np nie czują się pewnie na górnym chwycie i chcą mieć  w każdej pozycji dostęp do hamulców.

Edytowane przez Przecietny
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

Odkąd ktoś wpadł na pomysł stosowania w MTB kierownic szerokich jak w autosanie sam często trzymam ręce bliżej środka kiery.

Co do baranka - już było napisane wcześniej - pora na zmianę kierownicy.

Edytowane przez RabbitHood
Napisano

Dziękuję, w sumie nikt konkretnie mi nie odpowiedział na pytanie. Widzę że jak ktoś pyta o coś nietypowego, mało popularnego to najlepiej od razu zmienić rower. Może producent właśnie dla takich ludzi jak ja to wymyślił i tu nie chodzi o niepewność tylko o bezpieczeństwo.  

• Haha 1
Napisano

Nie wiem o jakim bezpieczeństwe piszesz ale raczej nikt nie odpowie na pytanie czy ktoś testował, bo przypuszczam,że nikt. Jestem daleki od radzenia Ci zmiany roweru, bo sam uważam, że istnieje pełna dowolność w sposobie jego użytkowania ale w baranku ręce najczęściej trzyma się dolnym chwycie bądź na klamkomanetkach a wydaje się,że chwyt górny na prostej części kierownicy występuje sporadycznie.

Napisano
9 godzin temu, marzyciel napisał:

tu nie chodzi o niepewność tylko o bezpieczeństwo

No to dla bezpieczeństwa powinieneś trzymać ręce szeroko a nie przy mostku

9 godzin temu, marzyciel napisał:

. Może producent właśnie dla takich ludzi jak ja to wymyślił

Szczerze mówiąc pojęcia nie mam po co takie coś wprowadzali, to jest temat dla garstki osób na świecie, którym wydaje się, że tego potrzebują. Nie znajdziesz opinii bo praktycznie nikt tego nie używa. Kiedyś na rynku było podobne rozwiązanie do mechanicznych hamulców, "klamki przełajowe" ale generalnie się nie przyjęło

Napisano (edytowane)
W dniu 24.05.2025 o 09:46, Przecietny napisał:

Jeśli producent oferuje takie klamki do baranka to widzi zapotrzebowanie

Tak jak pisze @Mihau_ - to były patenty do przełajówek, tutaj niby do gravela... Jak ktoś czuje taką potrzebę, to czemu nie? Jest dedykowane rozwiązanie... Nie potępiałbym w czmabuł, skoro jednak owijkę prowadzimy tak daleko, to po to, żeby tam kłaść łapki :) 

Do jazdy na lekko mogłyby się przydać, przy turystyce to już nie wiem, właśnie się wczoraj męczyłem z porządkowaniem kokpitu w Revolcie - on ma nie dość, że D-Fuse, to jeszcze odgięcie do tyłu co wybitnie utrudnia mocowanie czegokolwiek, chyba że komuś nie przeszkadza mocowanie na kable. 

Jak już jakoś pogodziłem licznik, eTreksa i lampkę, to okazało się, że torby Topeak Frontloader nie powieszę na kierownicy, bo nie ma jak. Jedyne rozwiązanie to dodatkowa grzęda. 

Piszę o tym dlatego, że te klamki mogą dodatkowo komplikować mocowanie szpeju do turystyki.

Edyta: 

Jeszcze jedno - to też dodatkowe cięcie i sztukowanie przewodów więc znacznie więcej roboty i ryzyka dla niewprawnych rąk. Trzeba mocno potrzebować tych klamek, moim zdaniem ale fajnie, że są :) 

Edytowane przez spidelli
Napisano

Zostałem wywołany, nie jestem w temacie hydro w gravelach ale widzę klamkę o której mowa 

Zrzutekranu2025-05-25111917.thumb.jpg.923ba66f1ff0c9233582a12764b4af20.jpg

i nie widzę problemu w instalacji jeśli ktoś bardzo sobie "marzyciel''

https://allegro.pl/oferta/shimano-grx-dzwignia-hydrauliczna-hamulca-tarczowego-bl-rx812-r-pra-1222-17244129798?

Ja w gravelu nie hamuję no chyba że muszę zwolnić lub się zatrzymać ale wtedy łapię za klamki, które są przede mną i to by było na tyle🫠🙃😘

Pozdrow'er.

• Haha 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Przecietny napisał:

w baranku ręce najczęściej trzyma się dolnym chwycie bądź na klamkomanetkach a wydaje się,że chwyt górny na prostej części kierownicy występuje sporadycznie

To chyba zależy od użytkownika, ja w dolnym chwycie jeżdżę sporadycznie, głównie na łapach i bardzo często na prostej części kierownicy - w końcu macie tam owijkę i nie wierzę, że nie trzymacie tam łapek jako jeden z kolejnych chwytów. Zresztą nawet na obecnie modnych kierownicach aero z tzw. "parapetem" wszyscy testerzy jutubowi jako jedno z pierwszych stwierdzeń mówią, że wygodnie się trzyma. Uważam te klamki za sprytne rozwiązanie.

Godzinę temu, Mihau_ napisał:

Kiedyś na rynku było podobne rozwiązanie do mechanicznych hamulców

Jednym z seryjnych rowerów z tymi dodatkowymi klamkami była jakaś kobieca szosa czy grawel z Decathlonu, Triban Easy to się chyba nazywało.

Edit. Dalej mają jako Van Rysel Easy:

https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-301919?mc=8758087

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 1
Napisano

Miałem klamki przełajowe z hamulcami mechanicznymi w poprzednim rowerze. Prawie nie korzystałem, pozbyłem się w mniej niż rok. Jedyny argument za nimi, to jazda w mieście / do pracy. Ale i tak hamowanie z tej pozycji wydawało mi się strasznie nienaturalne.

Napisano

Dziwne te klamki faktycznie, ale jeszcze bardzij dziwne dla mnie z tym twierdzeniem, że na parapecie prawie się nie jeździ? Raz, że non stop widzę kogoś tak jadącego, dwa sam bardzo często przekładam tam ręce w czasie spokojnej jazdy by zmienić pozycję rąk/nadgarstków, trochę grzbiet wyprostować itp. Dziwne dziwactwo dziwaków 😉