Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Mihau_ miałem wrzucać swoje, ale właściwie wozimy to samo. Ja pompkę mam przyczepioną do etui. W środku to samo co Ty, tyle że multitool dwa razy mniejszy. No i nie wożę dętki.

Napisano
13 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

to Lezyne Sport Drive HV. Nowa edycja Lezyne Pocket Drive HV jest krótsza.

Wybiorę którąś z tych dwóch... sport drive mieściła Ci się tak na siłę? 

11 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

rozważałeś opcję z CO2?

tak, ale może bardziej na zawody, ale jeszcze temat do rozważenia.

Ostanie sezony jeździłem z małym plecakiem, ale teraz chcę zestaw naprawczy przenieść do torebki pod siodło i wyeliminować plecak. Przez ostatnie 4 sezony nic nie użyłem z tego zestawu... ale lepiej go mieć niż nie mieć. W sumie brakuje mi tylko pompki, bo stara (która jest nowa :)) nie wejdzie bo jest za duża...

Napisano

Jak to mówią: "jak się popieści, to się zmieści" :) Generalnie dawała się ułożyć po najdłuższej prostej wewnętrznej w podsiodłówce. Teraz podróżuje ze mną w uchwycie przy koszyku jako rezerwa dla CO2. Resztę gratów (łyżki, toola, łatki i pompkę z nabojem) wożę jako zawiniątko w kieszonce koszulki. I odkąd bujam się na mleku, to nie zabieram dętek. Tfu, tfu...

• +1 pomógł 1
Napisano
15 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

"jak się popieści, to się zmieści"

po prostu sport jest tańsza od pocket, a pewnie i tak jej nigdy nie użyję (ale pewny siebie) to ma znaczenie :) w domu używam serwisowej podłogowej. A mam dętkę MTB wiec nie wiem jak będzie z miejscem...

15 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

I odkąd bujam się na mleku, to nie zabieram dętek. Tfu, tfu...

w sumie lepiej mieć dętkę? czy jak myślicie?

Napisano

Od dwóch lat jeżdżę bez awaryjnej dętki. Tłukę się po różnych nawierzchniach, głównie teren, i ani razu nie miałem kapcia. Mleko działa. 

Tak, czy siak, zawszę mam awaryjnie łatki i pompkę. I co? Miesiąc temu łataliśmy kumplowi dętkę w lesie. Nie wiem dlaczego, ale czasami nawet nie zabieram ze sobą zastawu ratunkowego tubeless. Tfu, tfu...

Napisano
6 godzin temu, Michal2008 napisał:

w sumie lepiej mieć dętkę? czy jak myślicie?

Zależy jakie to trasy są, ja wolę mieć niż nie mieć , nawet jeżdżąc na mleku. No chyba że gdzieś blisko domu, że można jakoś się doczołgać.

Prawda też taka że od kiedy jeżdżę na tubeless, to ani razu kapcia nie złapałem, w sumie to na nowym rowerze ani razu nie było kapcia, ale w razie "W" wolę być przygotowany. 

Zdarzało się pomagać przypadkowej osobie z kapciem, to tam łatka, albo cała dętka, robię/pomagam, bo sam kiedyś taką pomoc od przypadkowej osoby dostałem.  

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
Napisano (edytowane)

Podepne się pod temat. Kupiłem małą pompkę lezyne. Jaką torbę podsiodlowa kupić żeby zmieściła tą małą pompkę, łyżki i łatki. https://www.centrumrowerowe.pl/torba-podsiodlowa-topeak-aero-wedge-pack-pd1032/?v_Id=5968&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAiAncvMBhBEEiwA9GU_fpwlZ5LDqPkdVqsnW5DvadfQyvbbv9u0Uabuh0Ery_Y2P_6QDkRtrRoCiEkQAvD_BwE taka będzie okej?

Edytowane przez ElPolakkko
Napisano
W dniu 23.01.2023 o 10:44, Mihau_ napisał:

topeak ninja p i ładujesz do sztycy

Mam. Koszmarnie wolno pompuje. Wyleciała ze sztycy na rzecz Lezyne Sport Drive HV, która wyleciała z torebuni na rzecz Topump TB2 PRO.

I ten właśnie kompresorek serdecznie polecam.

Napisano

Kurcze jak mi się nie podobają te aero topeaka to głowa mała :)  Zwykła wedge moim zdaniem sporo fajniejsza. No ale jak chcesz tam pompkę chować to trzeba bardziej na rozmiar patrzać niż inne parametry. Ortlieb robi extra podsiodłówki, ja lubie jak jest wodoszczelna bo gdy sie trafi mokra droga to syf tal lecie okropny.

Napisano
22 godziny temu, cervandes napisał:

Mam. Koszmarnie wolno pompuje. Wyleciała ze sztycy na rzecz Lezyne Sport Drive HV, która wyleciała z torebuni na rzecz Topump TB2 PRO.

Nie każdy jeździ mtb.

Nie każdy obwiesza rower torbami;P

Napisano (edytowane)

Widzę, że ożywiłem dyskusję. Sprawa pompki jest już przesądzona,  jutro powinna być w paczkomacie. Ma całe 14cm długości i poszukuję podsiodłówki która ją zmieści plus zestaw naprawczy i łyżki do opon. Jeszcze awaryjnie powinienem dorzucić dętkę. Rower to szosa i nie mam zamiaru obwieszać jej żadnymi torbami, jedynie ta podsiodłówka na graty, gdybym złapał kapcia kilkadziesiąt km od domu. Zastanawiam się jaką pojemność wziąć. 

Edytowane przez ElPolakkko
Napisano

Mini pompkę Lezyne można przymocować pod koszykiem bidonu (jest w zestawie taki uchwyt) - ledwo ją widać i dać wtedy  malutką podsiodłówkę. Moim zdaniem wygląda to zdecydowanie lepiej niż duża torba  podsiodłowa. Tym bardziej, że Topeak Aero Wedge do  -oględnie się wyrażając- najpiękniejszych nie należy. 

Napisano

Nie każdy jeździ mtb.

Nie każdy obwiesza rower torbami;P

Nie każdy jeździ grawelami.

Nie każdy jeździ bez toreb.  ""

Nie każdy czuje speed'a przy pompowaniu dętki, ale są i tacy "zawodnicy"...

23 godziny temu, cervandes napisał:

... tyle nowych konkurencji rowerowych, może UCI i taką wypromuje:  Pompowanie koła mtb 😂

Napisano (edytowane)

A to nie tak, że napompowanie opony 28C do 7 bar, ręczną pompką, to katorga i strata czasu? Nie lepiej co2 i w drogę?

Rozumiem że pompujemy zamleczone opony MTB do, circa, 2bar, ale szosę?

Edytowane przez KNKS
Napisano (edytowane)

Nie. Ale w razie "kapcia" wymieniam dętkę i pompuje. Może nie wiesz, ale lepiej jeździ się na napompowanej. 

Człowieku, temat tyczy się pompek, które każdy myślący zabiera ze sobą na wypadek awarii. Czego nie rozumiesz?

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1