spidelli Napisano 24 Października Napisano 24 Października Niebanalny test na wodoszczelność toreb bikepackingowyvh: https://www.reddit.com/r/bikepacking/s/fU5gjS3TJA Cytuj
Tyfon79 Napisano 24 Października Napisano 24 Października (edytowane) Przy okazji oglądania relacji z otwarcia obejścia Węgierskiej Górki wyświetlił mi się materiał od Słowaków. Wychodzi na to, że w końcu szosowcy będą mogli bez większych ceregieli wjechać na blisko 2 tys m.n.p.m w Niżnych Tatrach; Edytowane 24 Października przez Tyfon79 1 Cytuj
Sobek82 Napisano Piątek o 19:34 Napisano Piątek o 19:34 https://www.instagram.com/reel/DQe2qZklSwX/ Cytuj
Dokumosa Napisano Sobota o 09:19 Napisano Sobota o 09:19 Jeszcze brakuje wentylatora zapobiegającego parowaniu okularów i podgrzewanego paska podbródkowego. A poważjniej to nic to nie wnosi. Paradaksalnie te "kierunkowskazy" mogą stać się przyczyną nieporozumień czy wypadków. Cytuj
chrismel Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) To nieprawda, że masz pierwszeństwo DOPIERO na przejeździe rowerowym: Edytowane 7 godzin temu przez chrismel Cytuj
Dokumosa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, chrismel napisał: To nieprawda, że masz pierwszeństwo DOPIERO na przejeździe rowerowym: ... Aż spytałem się znajomego krawężnika. Wg niego przejazd jest specyficznym odcinkiem drogi dla rowerów na którym obowiązuje szczególny przepis o braku pierwszeństwa przed pojazdem. Dodatkowo znak A-7 ustawiony za przejazdem a przed skrzyżowaniem z jezdnią obowiązuje od miejsca wyrysowania pomocniczej "linii" na drodze. Cytuj
chrismel Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Dokumosa - nie wiem czy autor filmu ma rację ale nie sposób mu odmówić logicznego rozumowania czyli: o pierwszeństwie ma decydować kto pierwszy dotknie przednim kołem określonego punktu na drodze ? Dla mnie to jest absurd powodujący mnóstwo niebezpiecznych sytuacji. Co do opinii policji to podchodzę do niej z dużą rezerwą. Na YT jest kanał audyt obywatelski i jest mnóstwo nagrań obnażających nieznajomość prawa przez policjantów. Niektóre sprawy kończyły się w sądzie który przyznawał rację autorowi i nie zostawiał suchej nitki na policjantach. Ale największą winę za ten przepis ponoszą jego autorzy. Prawo powinno być jednoznaczne a nie stanowić temat do dyskusji, interpretacji, itd. Często nie ma na to czasu a błąd może kosztować czyjeś zdrowie lub życie. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ja też się nie upieram, że krawężniki wiedzą lepiej. W każdym razie to oni wstępnie wyrokują i ew. będą zeznawać w sądzie tak jak ich uczono interpretacji. IMO przepis miał sprawić, żeby rowerzysta nie wjeżdżał na przejazd na pełnej prędkości w przekonaniu o swojej nieśmiertelności i pierwszeństwie. Powinien trzeźwo ocenić sytuację i podjąć decyzję. Absolutnie nie kto pierwszy dotknie kołem . Co z tego wyszło... nie wiem. Za dużo zmieniało się "środowisko testowe" (pandemia, liczba rowerzystów, liczba niedzielnych rowerzystów itd.) żeby można było wydać jednoznaczny werdykt. Cytuj
leejoonidas Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu (edytowane) Ja to podjeżdżam w pełnym pędzie pod przejazd dla rowerzystów przez ulicę, gwałtownie hamuję przed przejazdem i staję. Do tego jeszcze ćwierć koła wystawiam na przejazd i patrzę jak kierowcy w panice hamują. Raz za takie coś dostałem niewybredną wiązankę słowną od jednego kierowcy auta, gość jechał powoli równo ze mną i bluzgał. Ale mimo wszystko ten patent na bezpieczne przejechanie zawsze działa choć jest dość kontrowersyjny. Edytowane 3 minuty temu przez leejoonidas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi