Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przy okazji oglądania relacji z otwarcia obejścia Węgierskiej Górki wyświetlił mi się materiał od Słowaków. Wychodzi na to, że w końcu szosowcy będą mogli bez większych ceregieli wjechać na blisko 2 tys m.n.p.m w Niżnych Tatrach;

Edytowane przez Tyfon79
  • +1 pomógł 1
Napisano

Jeszcze brakuje wentylatora zapobiegającego parowaniu okularów i podgrzewanego paska podbródkowego. A poważjniej to nic to nie wnosi. Paradaksalnie te "kierunkowskazy" mogą stać się przyczyną nieporozumień czy wypadków.

Napisano
2 godziny temu, chrismel napisał:

To nieprawda, że masz pierwszeństwo DOPIERO na przejeździe rowerowym:

...

Aż spytałem się znajomego krawężnika. Wg niego przejazd jest specyficznym odcinkiem drogi dla rowerów na którym obowiązuje szczególny przepis o braku pierwszeństwa przed pojazdem. Dodatkowo znak A-7 ustawiony za przejazdem a przed skrzyżowaniem z jezdnią obowiązuje od miejsca wyrysowania pomocniczej "linii" na drodze.

Napisano

@Dokumosa - nie wiem czy autor filmu ma rację ale nie sposób mu odmówić logicznego rozumowania czyli:

o pierwszeństwie ma decydować kto pierwszy dotknie przednim kołem określonego punktu na drodze ?

Dla mnie to jest absurd powodujący mnóstwo niebezpiecznych sytuacji. Co do opinii policji to podchodzę do niej z dużą rezerwą. Na YT jest kanał audyt obywatelski i jest mnóstwo nagrań obnażających nieznajomość prawa przez policjantów. Niektóre sprawy kończyły się w sądzie który przyznawał rację autorowi i nie zostawiał suchej nitki na policjantach.

Ale największą winę za ten przepis ponoszą jego autorzy. Prawo powinno być jednoznaczne a nie stanowić temat do dyskusji, interpretacji, itd. Często nie ma na to czasu a błąd może kosztować czyjeś zdrowie lub życie.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja też się nie upieram, że krawężniki wiedzą lepiej. W każdym razie to oni wstępnie wyrokują i ew. będą zeznawać w sądzie tak jak ich uczono interpretacji.

IMO przepis miał sprawić, żeby rowerzysta nie wjeżdżał na przejazd na pełnej prędkości w przekonaniu o swojej nieśmiertelności i pierwszeństwie. Powinien trzeźwo ocenić sytuację i podjąć decyzję. Absolutnie nie kto pierwszy dotknie kołem ;). Co z tego wyszło... nie wiem. Za dużo zmieniało się "środowisko testowe" (pandemia, liczba rowerzystów, liczba niedzielnych rowerzystów itd.) żeby można było wydać jednoznaczny werdykt.

Napisano (edytowane)

Ja to podjeżdżam w pełnym pędzie pod przejazd dla rowerzystów przez ulicę, gwałtownie hamuję przed przejazdem i staję. Do tego jeszcze ćwierć koła wystawiam na przejazd i patrzę jak kierowcy w panice hamują. Raz za takie coś dostałem niewybredną wiązankę słowną od jednego kierowcy auta, gość jechał powoli równo ze mną i bluzgał. Ale mimo wszystko ten patent na bezpieczne przejechanie zawsze działa choć jest dość kontrowersyjny.

Edytowane przez leejoonidas