Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj z lekka zgłupiałem i potrzebuję temat skonsultować z Wami. Do korby SRAM RIVAL XPLR dokupiłem lewe ramie z pomiarem mocy. Dokładnie to https://www.sram.com/en/sram/models/pm-riv-assy-e1 Zasugerowałem się tym co napisano na podanej stronie. Zrozumiałem to tak, że jest ona uniwersalna (jest taki zapis: All SRAM Road DUB BBs, All SRAM Road WIDE DUB BBs). 

Kupiłem ramię sugerując się numerem ID na stronie SRAMA. Wczoraj przy montażu okazało się, że fabrycznie mam wersję WIDE a kupiłem normalną. Obie wersje różnią się minimalnie długością osi. Chciałem odesłać ramię i zamówi wersję WIDE. Serwis (nie dałem rady odkręcić korby i byłem w serwisie SCOTTA) uznał, że nie ma takiej potrzeby i to będzie działać. Wymieniono podkładkę od strony napędowej (na cieńszą), poskładano całość. Wygląda na to, że wszystko działa poprawnie:

• zmiana przełożeń w obie strony - płynna bez problemów, 
  • kręcenia do tyłu na małej / dużej koronce - łańcuch nie spada, 

Czyli wydaje się, że jest ok. Jednak nie daje mi spokoju to. Na chłopski rozum skoro strona napędowa ma cieńszą podkładkę to blat jest bliżej suportu i zmieniła się linia łańcucha. 

Zastanawiam się, czy jednak nie powinienem zmienić lewej korby na wersję WIDE. Jestem ciekaw co o tym myślicie? 

Napisano

Zmieniła się linia łańcucha i co z tego? Zamiast 47,5mm masz teraz 45mm. Ograniczeniem w kierunku "bliżej do ramy" jest by łańcuch schodząc z najmniejszej koronki nie haczył o kolejną większą koronkę. Ograniczeniem w kierunku "dalej od ramy" jest by na największej koronce łańcuch nie spadał jak się cofnie pedały. Jeśli tarcza korby się mieści, to wszystko w porządku. 

Q factor zwykłej wersji to 145,5mm, wide ma 150,5mm. Bazowo miałeś z lewej strony podkładkę 2,5mm i z prawej strony 5,5mm. Teraz z lewej nie powinno być w ogóle podkładki, a z prawej podkładka 3mm. Jeśli stos podkładek się zgadza, to masz po prostu 5mm wężej pedały, wszystko jest symetrycznie.

• +1 pomógł 2
Napisano

@KSikorski  Dzięki za wyjaśnienie. Do tej pory jakoś miałem zakodowane, że ta linia łańcucha to musi być idealnie względem tego co sobie zaprojektował producent i nie ma miejsca na tolerancję. Czyli skoro działa bez problemu to nie ma potrzeby wymiany. Tarcza się mieści, ma nawet spory luz. Sprawdzę jeszcze podkładki i upewnię się, czy wszystko się zgadza z tym co podałeś. Na 100% z lewej nie ma nic poza pierścieniem do kasowania luzu. Muszę tylko sprawdzić co wsadzili z prawej strony. Wiem tylko, że dali mniej niż było. 

Napisano (edytowane)

U SRAMa korby wide mają oś dłuższą o 5 mm od zwykłych, co zmienia linię łańcucha z 45 mm na 47,5 mm  no i zwiększa q factor ramion korby o te 5 mm. To pozwala odsunąć troszeczkę zarówno ramiona korby jak blat od chainstaya, a to z kolei pozwala stosować ten napęd w ramach, gdzie te chainstaye są szerzej z uwagi na więcej miejsca na opony. Dodatkowo w wersjach wide 2x i specjalną wersją przedniej przerzutki też wide ta przerzutka też jest minimalnie odsunięta na zewnątrz, dając więcej miejsca na szerszą oponę...

Tylko, że przerzutki tylne xlpr (te starsze 12-rzędowe pod kasety 10-36, 10-44/11-44 jak nowsze 13-rzędowe pod kasety 10-46) jak najbardziej mogą spokojnie pracować zarówno ze zwykłymi korbami 1x jak i korbami wide 1x. To wynika bezpośrednio z tabel kompatybilności SRAMa https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/compatibility-map/road/axs-components-compatibility-map.pdf i ma zastosowanie od pierwszego "grawelowego" force'a. Oczywiście zmienia się linia łańcucha, ale nie na tyle, żeby przerzutka tego nie ogarnęła.

Oryginalnie Twój Scott miał wszystko "z jednej bajki" czyli komplet komponentów z oznaczeniem xlpr (przerzutka, kaseta, korba wide, suport wide - fun fact: suporty SRAMa opisywane jako wide są tymi samymi suportami co wersje nie-wide, tylko zawierają inny komplet podkładek). Widać konstrukcja ramy (chainstaye) spokojnie pozwala w nim wymienić korbę (lewe ramię z osią) na nie-wide, bo jest wystarczająco miejsca. Dla porządku - przed tą operacją (suport PF86,5, korba wide) powinieneś był mieć jedną podkładkę 2,5 mm po stronie nienapędowej i jedną podkładkę 5,5 mm po stronie napędowej. Po zmianie (suport PF86,5, korba nie-wide) powinieneś mieć tylko jedną podkładkę i to cieńszą (3 mm) po stronie napędowej. Ta po stronie nienapędowej powinna wylecieć (różnica to 5 mm - czyli tyle ile krótsza jest oś). Zobacz str. 2 https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/compatibility-map/road/dub-choose-a-road-bottom-bracket-compatibility-map.pdf

@KSikorski mnie ubiegł 🙂 

Edytowane przez HSM
  • +1 pomógł 1
Napisano

@HSM pięknie dziękuję za wyjaśnienie. Po lewej stronie aktualnie nie ma żadnej podkładki. Jest tylko ten pierścień do kasowania luzu. Natomiast po prawej stronie zmieniono podkładkę na węższą. Nie wiem na jaką, ale zakładam że 3mm. Sprawdzę dla świętego spokoju. Poza tym tarcza ma sporo luzu. Luz między ramionami i tylnym trójkątem nadal jest spory. 

Napisano (edytowane)

Naczytałem się o podkładkach a jak wczoraj montowałem korbę Force XPLR E1 wide w suporcie T47 85.5mm to wyszło 2mm na drive side i 3mm na non-drive side (4.5mm też by weszło) żeby było równo i linia łańcucha ~47.5mm.....

Edytowane przez ernorator