Tazik85 Napisano 28 Lipca Napisano 28 Lipca Przerzutki MTB nie mają mocniejszej sprężyny napinającej łańcuch niż przerzutki szosowe? Trafiłem na przypadki łączenia przodu Clarisa/Sory z tyłem Alivio/Deore. Opinie były raczej pozytywne. Fuji Jari ma właśnie taki napęd. W drugim rowerze mam przerzutkę ze sprzęgłem i tam łańcuch siedzi sztywno. Tym rowerem na Clarisie nie będę jeździł w takim terenie żeby sprzęgło było potrzebne. Chciałem tylko poprawić napięcie łańcucha. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 28 Lipca Mod Team Napisano 28 Lipca Moim zdaniem nie ma to znaczenia czy to przerzutka MTB czy pod szosę. Napięcie łańcucha będzie zbliżone. Cytuj
kouczan Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia Pacjent Triban RC520 z grupą 105 R7000. Chciałbym wrzucić tam kasetę 11-40 i przerzutkę GRX810. Klamkomanetka z R7000 ogarnie tę przerzutkę? Cytuj
kouczan Napisano Wtorek o 07:11 Napisano Wtorek o 07:11 Teraz doczytałem że w przypadku 810 maksymalna zębatka to chyba 34, w takim razie chyba powinienem zamontować GRX812. Cytuj
leejoonidas Napisano Wtorek o 07:50 Napisano Wtorek o 07:50 Jeśli z przodu na korbie będzie tylko jeden blat to tylko GRX812. Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 07:54 Napisano Wtorek o 07:54 https://www.centrumrowerowe.pl/zebatka-rowerowa-sram-eagle-transmission-e-mtb-pd35227/ - czy to całkowicie normalna zębatka i można ją użyć w napędzie 1x11 z łańcuchem Shimano bądź KMC? Pytam, bo w opisie są określenia, których nie ogarniam 🙂. Cytuj
kouczan Napisano Wtorek o 08:08 Napisano Wtorek o 08:08 17 minut temu, leejoonidas napisał: Jeśli z przodu na korbie będzie tylko jeden blat to tylko GRX812. Korba chcę zostawić oryginalną, czyli 105 2 blaty 50/34. Cytuj
leejoonidas Napisano Wtorek o 10:06 Napisano Wtorek o 10:06 No to musisz wymienić wózek w GRX812, na wózek od przerzutki Shimano M8000 SGS aby to dobrze działało. Ja bym spróbował zapiąć przerzutkę Shimano GRX RD-RX820 SGS 2x12, według mnie powinno bez problemu zadziałać, jednakże nie sprawdzałem tego osobiście. Cytuj
tomcio111 Napisano Sobota o 12:57 Napisano Sobota o 12:57 Wyrobił mi sie gwint w korbie i pedał wsuwa się bez wkręcania w moim starym rowerze Arkus C1200. Postanowiłem kupić cały mechanizm korbowy. Mój obecny, który chce wymienić to Shimano FC - M191 Mocowanie : Kwadrat Długość ramion : 170mm Ilość zębów: 28/38/48z lub 24/34/42z (sprawdziłem i mam wersję 28/38/48) Materiał ramion : Aluminium Materiał zębatek : stal Kolor : czarny , srebrny Zalecana długość osi : 122,5-123mm Współdziała z DUAL SIS Początkowo myslałem nad najtanszym SHIMANO Tourney FC-TY301 za 50zł, ale ludzie narzekają na szybko wyrabiający się gwint od pedału. Poziom wyżej jakościowo jest Altus a dokładnie SHIMANO Altus FC-M311 za około 115zł i raczej ten planuje kupić. Planuje kupić jak najbardziej zbliżonego parametrami do mojego obecnego zestawu który chce wymienić czyli, 170mm długość, 28/38/48, tylko teraz jedno pytanie. Ten Altus FC-M311 ma tak napisane --> Zalecany wkład suportu: BB-UN26 o długości 123 mm Zmierzyłem oś suportu w moim rowerze i ma długość troche wiekszą o pare mm niż niby ta zalecana długość. Próbuje zmierzyć i ma tak raczej 125-127mm. Rozumiem że to nie bedzie problem skoro ten obecny mechanizm korbowy co mam teraz do wymiany również tam siedział a też ma niby zalecaną 122,5- 123mm? Cytuj
marvelo Napisano Sobota o 21:46 Napisano Sobota o 21:46 Nie widziałem jeszcze gwintu w korbie Shimano zepsutego inaczej niż poprzez błędny montaż. Może jeszcze jakieś absolutnie najtańsze, tandetne padały, które mają niedokładnie wykonany gwint, oś z plasteliny i nie mają szerokiego kołnierza są w stanie coś zniszczyć, ale na pewno nie markowe, z porządnie wykonanym gwintem. Ja bym się tych TY301 nie bał. Jest jeszcze całkiem niezła Miranda za niewiele większe pieniądze. KORBA KOR35 MIRANDA ALFA 3 ALU EUROP ALTUS 48 C. - 5905481117412 - 10739971476 - Allegro Cytuj
Roballinho Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Czy jest jakaś różnica w konstrukcji między klamką BL-M6100 a BL-M7100, oprócz pokrętła reach adjust? Czy tylko ono, poza napisem, wpływa na wyższą cenę SLXa? Edytowane 19 godzin temu przez Roballinho Cytuj
Mod Team sznib Napisano 18 godzin temu Mod Team Napisano 18 godzin temu SLX ma regulację Freestroke (defaultowo nieaktywną, ale można ją aktywować poprzez wymianę śrubki), a Deorka nie ma. Cytuj
Roballinho Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu FS mi akurat jest niepotrzebne. Zwłaszcza, że tym modem można zniszczyć klamkę zbyt głeboko wkręcając śrubkę. Kiedyś się o tym naczytałem, bo chciałem m640 upgradować, ale z ww. powodu, odpuściłem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi