Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też pojechałem do biura. Nie bez przygód. Najpierw ten pieszczony przez weekend łańcuch strzelił przy pierwszym mocniejszym depnięciu po 150 metrach. Wróciłem i wziąłem inny rower (HT bez błotników, w tej pogodzie najwyżej sól na plecy mi poleci). Z tęsknotą spojrzałem na gravela, ale lodowiec na Batorego, który muszę po drodze pokonać, by mnie zabił. 
no zimno jednak było (-20) ale do wytrzymania na te 40 minut przez miasto. Na dupsku miałem pięć warstw :) i tu mi zimno nie było. 

Napisano

Ziemia znowu zaczyna płonąć, w sensie zaczyna się rozgrzewać, lodowiec zaczyna ustępować, więc... hopka na rower. Lajtowy wypad zrobiłem, żeby przewietrzyć głowę z pomysłów na trenażer i zobaczyć czy da się jakoś w miarę sensownie pokręcić po lasach. Tak, da się. Ale skilla trzeba uruchomić i nie dać się porwać euforii - styczniowa zmarzlina z dokładką tej z lutego tylko czekają na chwilę nieuwagi ;) Najważniejsze, że aleja zasp przejezdna - do lasu można dojechać. Powoli, ostrożnie, ale do przodu :) 

20260206_163802net.jpg

• +1 pomógł 5
Napisano (edytowane)

Odebrałem od kolegi lakiernika 🙂

Napisy lakierowane, niebieski z palety subaru. Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć uzbrojony w słońcu 🙂

20260206_211052-COLLAGE.jpg

20260206_211112-COLLAGE.jpg

Edytowane przez sky87
  • +1 pomógł 5
Napisano

Apgrejd sterowników Sram S7 z powodu wirusa, jakim jest właściciel.  Biegałka zajechana silikonem, aż do środka się nieco dostało, manetka uległa mechanicznemu odchudzaniu.

IMG_4020.jpeg

IMG_4022.jpeg

Kilka minut i działa oraz wygląda:

IMG_4152.jpeg

IMG_4154.jpeg

• +1 pomógł 5
Napisano (edytowane)

Wczoraj zamiast kupować,  promocja, wydawać Wahoo czy Pan Rysela za trzy razy  po pięć set - rozebrałem system manetkowy trenażera dla  ucha Tacx Syriusz.   Ma on manetkę z linką w pancerzu ... kiedy go ujeżdżałem  w czasach  swojego rokokoko -uszkodziłem pancernym butem pancerz , nurzał się w pocie  słonym i zardzewiał, stanął... aby wymienić pancerz trzeba rozebrać manetkę i obciąć opór.   Opory na tej lince są na obydwu końcach , malutkie mniejsze od przerzutkowych...   no to wymyśliłem,  że  z kostki elektrycznej zrobię taki zacisk  ( wyjęty metalowy element ze śrubką) no i trzeba zrobić jeszcze nożykiem miejsce w manetce aby ten dodatek z metalu miał gdzie się przemieszczać. Najbardziej deprymująca naprawa 2026, zobaczymy jak długo to zadziała, może do wiosny....  a wystarczyło kupić Pan Rysela i Suzuki Suifta odpalić.

W tle rozpalano znicz igrzysk!!! Mistrz

IMG_4679.jpeg

Edytowane przez itr
  • +1 pomógł 4
Napisano (edytowane)

Lutowanie i z kawałkiem jeszcze mniejszej kostki weszło prawie jak oryginał :) 

po czym po pierwszej próbie szlag trafił ten opôr 🥴

IMG_4681.jpeg

Edytowane przez itr
  • +1 pomógł 4
Napisano
14 godzin temu, Greg1 napisał:

U mnie nie da się nawet wejść do lasu tak śliskie ścieżki, nawet napęd na cztery łapy nie daje rady więc o rowerze na razie można tylko pomarzyć 🙁

Opony z kolcami pomagają, tylko jest jeden warunek. Musi być gładko, jak są koleiny i zmarznięte ślady kół traktora, to nie da się jechać 😉

• +1 pomógł 2
Napisano
15 godzin temu, Greg1 napisał:

U mnie nie da się nawet wejść do lasu tak śliskie ścieżki, nawet napęd na cztery łapy nie daje rady więc o rowerze na razie można tylko pomarzyć 🙁

U mnie jest to samo - od 3 tygodni nie byłem na rowerze, bo wszystko jest tak oblodzone. Na szczęście dzisiaj odwilż, może wreszcie ten syf stopnieje. Na razie pocieszam się zakupami do roweru:P

• +1 pomógł 2
  • Mod Team
Napisano

Może kogoś to pocieszy, że od 14 XII czekam na wiosnę :rolleyes: Pierwsza tak długa przerwa od 8 lat, więc będzie bolało ;) Jednak darmowego roweru spinningowego nie zamierzam używać :no:

Po lekturze ostatnich kilku stron doszedłem do wniosku, że jestem w mniejszości jeśli chodzi o ulepszanie, o dłubaniu nie wspominając - tak naprawdę, to żaden z moich rowerów nie przeszedł nigdy upgrade'u. Choć dwa ostatnie musiałyby dostać najwyższe grupy, a to już byłoby kolejną fanaberią...

• +1 pomógł 3
Napisano

Odkopałem graty Cannondale a w zasadzie Headshok’a, które kisiłem na serwis.  Do roweru, którego nie złożyłem od piętnastu lat bo się kazafazowa zaokrągliła i potrzeba Jej było kozy a nie górola.  Tak więc, jeśli ktoś chętny na ramset F600 w eMce z zapasami to zapraszam na prywatę na bok ;)

IMG_4158.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano

Poszukiwanie optymalnej linii łańcucha, po ekstrakcji trzyblatowej kotwicy "Shimano Turniej" w starym rowerku do zimowej jazdy... 

Długie śruby i kominki + podkładki 2x2mm i 1x1mm.

Potrzebowałem minimum 5mm offsetu, żeby udała się konwersja do 1x6 SP 😉

G7iT2tA.jpg

htpAPxG.jpg

WFrZJRO.jpg

Przekos jest akceptowalny, łańcuch nie spada, linia w rozsądnych granicach...

52qBFpo.jpg

• +1 pomógł 4
Napisano

Dzisiaj znowu poszedłem na trenażer. Namówiłem też kumpla. W grupie zawsze raźniej i w razie "W" można się nawzajem zbierać z leśnych lodowych szutrostrad:) Trening super - balans, szybkie wypinanie się z bloków, lądowanie telemarkiem -> lvl. 10/10. Ego nie ucierpiało, co fun to fun - jak to na lodowisku 🧊⛸️

20260208_113401net.jpg

• +1 pomógł 4
Napisano
16 godzin temu, Marinbiker napisał:

Poszukiwanie optymalnej linii łańcucha, po ekstrakcji trzyblatowej kotwicy "Shimano Turniej" w starym rowerku do zimowej jazdy... 

Długie śruby i kominki + podkładki 2x2mm i 1x1mm.

Potrzebowałem minimum 5mm offsetu, żeby udała się konwersja do 1x6 SP 😉

Nie szkoda było zakresu przełożeń dla kilkuset (300-500?) gramów oszczędności? Zakresu, który w zimowych warunkach, gdy mamy choć trochę grząskiego śniegu ogromnie podnoszącego opory przydaje się jeszcze bardziej niż w lecie.

Przy tarczy 38 z i wolnobiegu 14-28 to za wiele nie nawojujesz w takich warunkach. 

Napisano

Zależy najbardziej według mnie od terenu oraz czy jeżdżone w płaskopolsce czy po wyniesionym masywie.  Według mnie rację mieli ci, co twierdzili że na zimę najlepsze jest ostre.  Nie ma lekko ale jaka frajda i satysfakcja!

Dziś nie robiłem nic rowerowego ale do północy jeszcze kilka chwil…

Napisano

Karmiłem barana szmatami.  Kupiłem prawilną owijkę materiałową oraz dwa paski materiału żeby kombinować z taśmami w przełajce.  Trzyma się elegancko, nie podwija a w dotyku miłe.  Ciekawe jak wypadną testy w realu. 

IMG_4184.jpeg

IMG_4186.jpeg

• +1 pomógł 6
Napisano

Jastrzębie nie bedą pikować w Twoją stronę widząc taki wzór żmijowy na kierowniku.  Gorzej, gdy rzucisz rower w słoneczne trawy, nie jedna zygzakowata może wykonać wężowe ruchy i zapleść się wokół barana licząc na syczące uniesienie.

🙂 u mnie aż s trzy kolce wymagały upchania w tej nowej oponie, na razie zagumione koło przednie.  Tylna opona będzie 2,25 ...

Zastanawiam się jak zrealizować  chyba 40 km jazdy po asfalcie zalecane przez producenta przed lodem i śniegiem

• +1 pomógł 1
  • Haha 1