Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój sezon "ciemny" jeszcze się na dobre nie zaczął, ale że jestem pechowcem jeżeli chodzi o dziki (już miałem dwie przygody) to szukam czegoś elektronicznego/elektrycznego (?) do lasu żeby w newralgicznych miejscach dać wyraźny sygnał, że ja tu jestem 🙂. Zależałoby mi żeby po naciśnięciu chwilę to "grało".

Na Ali jest dużo tego, na Allegro trochę też. Używa ktoś czegoś podobnego?

image.thumb.png.44eca07c1037efe11a09c0d4106e307f.png

Napisano

@chudzinki, cytując klasyków: "Piosenka jest dobra na wszystko,..., Piosenka pomoże na wiele..." 

Specjalny dzwonek...? 

Tak jak pisał @RabbitHood musisz być słyszalny - na dziki i inne zwierzaki najlepiej już z dystansu. Ja tam sobie w ciemnym lesie co jakiś czas gwizdnę, głośniej szepnę, zaśpiewam. Ratchet 54T też co jakiś czas puszczę luzem.

Wczoraj akurat po cichaczu z za winkla wpadłem na pasiaki. Szczęście, że były już samodzielne, lub że mamuśka nie zdążyła zareagować - tak szybko zerwałem kontakt ;) Teren był uprzątnięty, żadna gałązka nie pękła pod kołem, dość trudny - poryty, więc "luzu" nie było. Po incydencie wróciłem do gwizdania na tym odcinku :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Aż mi się przypomniało jak kiedyś, jakieś 15-20 lat temu wędrowałem z plecakiem przez Bieszczady i w częściach bardziej oddalonych od cywilizacji, typu "Worek Bieszczadzki", idąc śpiewaliśmy na głos, żeby nas z daleka słyszały niedźwiedzie :)

• +1 pomógł 3
Napisano

Jedziesz i co kilometr odpalasz taki wynalazek ...

emiter-dzwieku-bull-dog-champion-xp1073.png.098ad261cc84d5c19e131f17c6f21f6d.png

Wszystkie dziki w lesie stoją na baczność w szeregu  przy drodze  a misio zdaje raport taktyczny  z przebiegu ewakuacji  fauny  z trasy  przejazdu ....😉😁

Oczywiście  żartowałem . 😁

• Haha 3
Napisano (edytowane)

@pecio, kolejny chce żebym do rana nie dojechał 😋.

1 godzinę temu, RowerowyMaciej napisał:

A tak mniej więcej ile czasu "dzwoni" po naciśnięciu przycisku?

1 godzinę temu, Greg1 napisał:

idąc śpiewaliśmy na głos

Ponoć śpiewać każdy może, ale nie ja 😀.

1 godzinę temu, CoolBreezeOne napisał:

Po incydencie wróciłem do gwizdania na tym odcinku

To może gwizdek zamiast dzwonka?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Śmiecham z autogwizdków 🤡

Kanadyjskie miśki to jednak insza liga niż nasze samury, odyńce, lochy czy warchlaczki…

Swoją drogą jeśli takie maleństwo jest w stanie wystrachać niedźwiadka to nasze dziczki zapewne od razu przerobi na kaszankę 🤡

• Mod Team
Napisano

Myślę, że odgłos wkurzonej pumy załatwi dzikie świnie na amen (od 20 sekundy śmiało można wzywać egzorcystę :devil:

PS  gdyby u nas można to było usłyszeć w ciemnym i pustym lesie, to KOM'y na Stravie zapewnione ;)

• Haha 2