chudzinki Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Mój sezon "ciemny" jeszcze się na dobre nie zaczął, ale że jestem pechowcem jeżeli chodzi o dziki (już miałem dwie przygody) to szukam czegoś elektronicznego/elektrycznego (?) do lasu żeby w newralgicznych miejscach dać wyraźny sygnał, że ja tu jestem 🙂. Zależałoby mi żeby po naciśnięciu chwilę to "grało". Na Ali jest dużo tego, na Allegro trochę też. Używa ktoś czegoś podobnego? Cytuj
RabbitHood Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Najlepiej coś co cały czas "dzwoni" nie musi być głośne - zwierzęta mają lepszy słuch niż się nam wydaje. Jednym słowem - głośny napęd jest najlepszy! 1 Cytuj
chudzinki Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu @RabbitHood, nie będę bez przerwy jechał "na luzie", bo do rana nie dojadę. Trzeba zapierniczać 😀. Cytuj
RowerowyMaciej Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Hej, ja używam tego: https://a.aliexpress.com/_EGMnnJc Jednak w trochę innym kontekście: żeby kierowcy mieli szansę usłyszeć albo piesi poruszający się po drodze rowerowej. Mam taką w okolicy gdzie jest długi zjazd wśród pól blisko zabudowań. Daje im znać z 300m wcześniej, że jadę. Jest bardzo głośny. 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @chudzinki, cytując klasyków: "Piosenka jest dobra na wszystko,..., Piosenka pomoże na wiele..." Specjalny dzwonek...? Tak jak pisał @RabbitHood musisz być słyszalny - na dziki i inne zwierzaki najlepiej już z dystansu. Ja tam sobie w ciemnym lesie co jakiś czas gwizdnę, głośniej szepnę, zaśpiewam. Ratchet 54T też co jakiś czas puszczę luzem. Wczoraj akurat po cichaczu z za winkla wpadłem na pasiaki. Szczęście, że były już samodzielne, lub że mamuśka nie zdążyła zareagować - tak szybko zerwałem kontakt Teren był uprzątnięty, żadna gałązka nie pękła pod kołem, dość trudny - poryty, więc "luzu" nie było. Po incydencie wróciłem do gwizdania na tym odcinku 1 Cytuj
Greg1 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Aż mi się przypomniało jak kiedyś, jakieś 15-20 lat temu wędrowałem z plecakiem przez Bieszczady i w częściach bardziej oddalonych od cywilizacji, typu "Worek Bieszczadzki", idąc śpiewaliśmy na głos, żeby nas z daleka słyszały niedźwiedzie 3 Cytuj
SanchoPancha Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Co do niedźwiedzi: If it's brown lay down, if it's black fight back, if it's white goodnight. 😉 2 Cytuj
pecio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jedziesz i co kilometr odpalasz taki wynalazek ... Wszystkie dziki w lesie stoją na baczność w szeregu przy drodze a misio zdaje raport taktyczny z przebiegu ewakuacji fauny z trasy przejazdu ....😉😁 Oczywiście żartowałem . 😁 2 Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowane) @pecio, kolejny chce żebym do rana nie dojechał 😋. 1 godzinę temu, RowerowyMaciej napisał: ja używam tego: https://a.aliexpress.com/_EGMnnJc A tak mniej więcej ile czasu "dzwoni" po naciśnięciu przycisku? 1 godzinę temu, Greg1 napisał: idąc śpiewaliśmy na głos Ponoć śpiewać każdy może, ale nie ja 😀. 1 godzinę temu, CoolBreezeOne napisał: Po incydencie wróciłem do gwizdania na tym odcinku To może gwizdek zamiast dzwonka? Edytowane 4 godziny temu przez chudzinki Cytuj
Patron920 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu najlepiej działa głośno powiedzieć "uwaga" 1 Cytuj
kazafaza Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dzwon od krowy się nada - hałasuje nontop, gdy mućka w ruchu. A na poważnie: https://mtbbell.com/collections/mountain-bike-bells Oczywiście klony / podróby / fejki na alixie obecne. ...aeszcze jeśli komu na szosę /tt /tri takowe potrzebne Cytuj
RabbitHood Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Śmiej się. W Kanadzie są specjalne dzwonki na niedźwiedzie doczepiane do plecaka. Edytowane 1 godzinę temu przez RabbitHood Cytuj
kazafaza Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Śmiecham z autogwizdków 🤡 Kanadyjskie miśki to jednak insza liga niż nasze samury, odyńce, lochy czy warchlaczki… Swoją drogą jeśli takie maleństwo jest w stanie wystrachać niedźwiadka to nasze dziczki zapewne od razu przerobi na kaszankę 🤡 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 minut temu Mod Team Napisano 10 minut temu Myślę, że odgłos wkurzonej pumy załatwi dzikie świnie na amen (od 20 sekundy śmiało można wzywać egzorcystę ) : PS gdyby u nas można to było usłyszeć w ciemnym i pustym lesie, to KOM'y na Stravie zapewnione Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi