przecietny.kolarz Napisano 10 Marca Napisano 10 Marca Cześć, Jeżdżę na szosie i aktualnie mam okulary Uvex z trzema wymiennymi szkłami. Niby im nic nie dolega, natomiast właśnie wymienne szkła zaczęły być nieco irytujące od kiedy zacząłem jeździć o różnych porach dnia. Aktualne szkła: - Bezbarwne - spełniają funkcję ochronną, ale w słoneczne letnie dni są nieco bezużyteczne. Czytałem nawet że takich szkieł nie powinno się używać w ostrym słońcu. - Czerwone - stopień przyciemnienia jest mniej więcej taki jakiego oczekuje, ale strasznie irytuje mnie to czerwone zabarwienie. Po prostu nie lubię gdy okular zamiast przyciemnienia, powodują także zmianę barw. - Lustrzane - te szkła są tak ciemne, że nadają się tylko i wyłącznie w absolutnie najgorętsze dni lata, bez chmurki na niebie. Nawet w takich warunkach, jest w nich dość ciemno. Nie muszę dodawać że jak założy się je w pełnym słońcu, a pogoda nagle się zmieni lub zaczyna się ściemniać, jazda nie tyle zaczyna być nieprzyjemna co dość niebezpieczna. No i tu pojawia się pytanie: powinienem szukać okularów standardowych z lekko przyciemnionymi, czarnymi szkłami czy może jednak polecacie okulary fotochromowe? Jakieś konkretne modele? Wpadły mi w oko Shimano Aerolite 2. Tyle że opinie są wybitnie mieszane o wersji fotochromowej. Jedni piszą że działają idealnie, drudzy że zakres przyciemnienia jest bardzo mały i w słoneczne dni są bezużyteczne. Wymagań nie mam dużo, poza dwoma: - Muszą to być okulary z jednym szkłem, nie podzielone na lewe i prawe oko. Nie wiem jak inaczej to ująć Czyli mają wyglądać jak wspomniane Shimano Aerolite 2. - Tylko znane, sprawdzone marki. Nie interesują mnie Chińscy producenci. Budżet: powiedzmy że okolice 300 zł. Wiem że tutaj się nie poszaleje z fotochromami, stąd właśnie pytanie o standardowy model który oferuje trochę przyciemnienia bez zmiany kolorów. Cytuj
NerfMe Napisano 10 Marca Napisano 10 Marca (edytowane) Ja się bardzo polubiłem z Arcticą, model sobie najlepiej dobrać pod kask i głowę. Ja co prawda używam w MTB, kategoria fotochromu 1-3, jak dla mnie super, pod warunkiem nie patrzenia bezpośrednio w słońce. W nocy mogłyby być nieco jaśniejsze, ale też nie ma tragedii. Edytowane 10 Marca przez NerfMe 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 10 Marca Napisano 10 Marca Dorzuć troszkę, wklep kod promocyjny i będziesz miał świetny zestaw: https://tripout-optics.pl/pl/wszystkie/1049952-1.html Do ramki dobierz szybkę: Force Clear Fotochrom Na teraz z kodem i wysyłką: 377,3pln. Możesz też sobie wybrać inną ramkę np. Infinity, ale to już inny koszt. Jeżdżę w w fotochromie (nie clear) i jestem zadowolony. 2 Cytuj
Pietrash Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca Ja mogę polecić ten model Alpina Twist Five HR S VL+ Sprawdza się bardzo dobrze https://www.bike-discount.de/de/alpina-twist-five-hr-v-sportbrille-3 a z większych to polecam te https://www.bike24.de/p1889828.html?sku=3024276&gad_source=1&gad_campaignid=17335892520&gclid=Cj0KCQjwgr_NBhDFARIsAHiUWr4iq4qX7HFCeWzxz3nlep6dPl830a4QYg-LLJF_sFOOmkc5QZHeFS8aAsT_EALw_wcB 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca 20 godzin temu, CoolBreezeOne napisał: Dorzuć troszkę, wklep kod promocyjny i będziesz miał świetny zestaw: https://tripout-optics.pl/pl/wszystkie/1049952-1.html Do ramki dobierz szybkę: Force Clear Fotochrom Na teraz z kodem i wysyłką: 377,3pln. Możesz też sobie wybrać inną ramkę np. Infinity, ale to już inny koszt. Jeżdżę w w fotochromie (nie clear) i jestem zadowolony. Mam, niby wszystko ok (chociaż jedna z wymiennych szybek popękała mi już na zatrzaskach), ale w porównaniu do okularów Alpiny ich jakość wygląda chińsko. Jedyna zaleta to to że wieczorami zamiast fotochromu można wymienić szybkę na przezroczysta, a przy max słońcu użyć czegoś jeszcze ciemniejszego 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca @PawelW84, Tripout'y mogę porównać do bardzo dobrych Kapvoe od majfriendów. Trzy pary K zajechałem. Jakość ramek u obydwu marek bdb, ale optycznie to zdecydowanie przewaga Tripout. Dodatkowy plus, to możliwość rozbudowy arsenału szybek w zależności od potrzeb/preferencji. 1 Cytuj
itr Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca Mam jakieś chińskie fotochromy, które działają, scvcn, kupione z głupiafrant za 15 zł, taki zakup pozwoli przekonać się do samego zszarzenia szkieł na szosie, tak ideologicznie... a szarzeją całkiem całkiem, dla mnie ok. jakość optyczna nieznana, ale nie zaginają przestrzeni, z racji ceny i leżenia na moim nosie dobrze- miały być przeciwmeszkowymi okularami leżącymi pod ręką w przedpokoju, gdy trzeba wyskoczyć po bułki, ale pojechały kilka razy na Gassy, i żyję, jednak nie mam zielonego pojęcia czy podczas upadku nie pękają w bagnety groźne dla oka... 1 Cytuj
Wojcio Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca Ramka Tripout taka sobie ale ta szybka clear fotochrom - genialna - zakres od praktycznie przeźroczystej do na tyle ciemnej, że starcza w alpejskim słońcu na śniegu. Poza tym, jak złamałem uszko, to przysłali nowe za sam koszt Inpostu. 1 Cytuj
emski Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca na szosę celuj w fotochrom 1-3, ja w mtb las, góry używam 0-2. https://specteyewear.com/collections/red-bull-spect-sportbrillen albo PL - GOG https://sklep.gog-eyewear.pl/produkty/sporty/rowerowe,2,33788 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 11 Marca Napisano 11 Marca Ja używam tego modelu Alpina RAM HR HVLM+ S1-3 i są to moje ulubione okulary z trójki fotochromów, które posiadam. 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 12 Marca Napisano 12 Marca 20 godzin temu, Wojcio napisał: ale ta szybka clear fotochrom - genialna - zakres od praktycznie przeźroczystej do na tyle ciemnej, że starcza w alpejskim słońcu na śniegu. Warto zrobić swap'a? Clear Fotochrom wjechał do oferty kilka dni po tym jak już zacząłem śmigać w terenie z szybką Dark Sliver Fotochrom 😠. Generalnie dobrze to działa w dzień. Pod wieczór idzie jechać, ale im ciemniej tym... ciemniej. Fakt, mam szybkę Clear i jeśli warun średni w kontekście światła lub wiem że jazda będzie późno to montuje. Ale żonglowanie szybkami, to chyba nie dla mnie tak do końca. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 13 Marca Autor Napisano 13 Marca Dzięki za odpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na okulary z pierwszego posta, czyli Shimano Aerolite 2. Powód jest dość prozaiczny. Miałem vouchery na Allegro i kosztowały mnie około 180 zł. Napiszę kilka słów jak je odbiore i się przejadę. 2 Cytuj
itr Napisano 13 Marca Napisano 13 Marca Moje Chińczyki w słońcu , ciemnieją mocno, nie ma lipy... Cytuj
RowerowyMaciej Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca Hej, od dawna jeżdżę w takich: https://a.aliexpress.com/_EHCWTSy Problem jest jedynie przy wchodzącym słońcu latem kiedy jest na wprost. W każdej innej sytuacji są niezawodne, jeżdżę w nich nawet po zmroku. Polecam, za takie pieniądze spróbuj sam;) Wcześniej miałem trzy różne pary w zależności od natężenia słońca. Cytuj
5pirit Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia W zeszłym roku kupiłem sobie też okulary z aliexpress marki SCVCN i kurka jak za taką kasę to jest mega spoko. Nic nie lata, nie jest luźne, nie skrzypi itd .... Jak mi się skończą to kupię sobie z 5 par od razu i wyjdzie 50zł na 15 lat Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 Kwietnia Autor Napisano 2 Kwietnia A to nie chodzi o to czy lata czy skrzypi, bo tego nie robią nawet okulary z Decathlonu za 15 zł. Mnie martwią same szkła i potencjalne zagrożenia dla oczu. Nie znam się, może nie ma to znaczenia, ale wzrok naprawić trudno. Cytuj
Mandoleran Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia To nie są okulary do czytania, lepiej w czasie jazdy jakieś mieć niż nie mieć nic, bo ryzyko że w czasie jazdy coś do ślepia wleci jest bardzo duże. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 Kwietnia Autor Napisano 2 Kwietnia Nie są do czytania, ale jednak jest to bezpośrednio przed okiem. Skąd mam mieć pewność że po jakimś czasie nie wpłyną negatywnie na wzrok? Wolę tanie, podstawowe okulary znanej marki, niż wszystko mające tanie z Ali. Może jestem w totalnym błędzie, nie wiem, sprawdzał nie będę 1 Cytuj
Mandoleran Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Jak masz wątpliwości to zapytaj dobrego okulisty. Z własnego doświadczenia, jak coś nie jest oddalającego/przybliżającego to nie ma się czym przejmować A mam i używam i takie tanie z Allie jak i takie dość drogie fotochromy od Oakley, w jednym jak i drogim przypadku nic się nie dzieje - a dzieje się u mnie dużo, bo już nawet nie wspominam o całodziennych ochronnych okularach w pracy. 1 Cytuj
nctrns Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Ja miałem kiedyś jakieś tanie z ali, ale jednak zniekształcały obraz, powodowało to ból oczu i głowy. Od tamtej pory to jednak najtańsze cos kupuję, to Decathlon. Choć podejrzewam że te bardziej popularne i nie najtańsze marki jak rockbros, to pewnie aż takiej lipy nie robią. Cytuj
itr Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Jestem krytyczny do złych okularów, szczególnie ciemnych, okulary, które pokazałem wcześniej są ok, jeśli oczywiście jeśli pasują na nos i twarz . Opisane są jako bezpieczne dla kolarza- ale nie łamałem ich i nie wiem jak się zachowają w tragicznym upadku. Może za 15 zł ktoś użyje młotka i sprawdzi . 1 Cytuj
itr Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia Recenzja - mam fotochromy chińskie wersja czarna ramka i transparentna ramka. Transparentne wcześniej były ok bo było szaro, wiosennie, albo jechałem bez aut po bezdrożach, ale wczoraj odkryłem na samochodowej szosie w SŁOŃCU kiedy odchyla się głowę i kuka przez bark - do tyłu czy widać za plecami samochód to .... transparentna ramka rozświetlona jest słońcem i oślepia, widać jej błysk, a nie szosę z tyłu. dlatego - czarna ramka jest lepsza, choć najlepsze są okulary prawie bezramkowe od innych producentów Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia Zaliczyłem kilka wyjazdów z Shimano Aerolite. Jeździłem zarówno w pochmurne jak i słoneczne dni, a także pod wieczór gdzie słońce już było nisko. Ogólnie okulary są bardzo wygodne, sprawiają bardzo dobre wrażenie jeżeli chodzi o jakość wykonania. Niestety nie jestem do końca przekonany co do samego przyciemniania. Nie jestem pewny na jakiej zasadzie działają te okulary (natężenie światła czy poziom UV?), natomiast już teraz miałem momenty że dobrze by było gdyby ściemniały się mocniej. Jeżeli nie ulegnie to zmianie w lato, to tak naprawdę w bardzo słoneczne będzie problem. Także z ostateczną oceną jeszcze chwilę się wstrzymam Cytuj
itr Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia A ja dokupiłem kolejne "China" cały czas ten sam fason czyli SCVCN, i tak jak do ich fotochromów nie mam uwag, i lubię na rowerze ( poza wspomnianym rozświetleniem transparentnej ramki) tak okulary PRZECIWSŁONECZNE - czyli ciemne od nich mnie rozczarowały. Coś jest nie tak z kontrastem i nawet w samochodzie gdzie dach chroni twarz przed rozświetleniem słońcem narzekam na widzenie świata... ostrość jest dobra, nie ma zniekształceń, ale kontrast spada, świat gaśnie. mam model ze złotym refleksem. Dość długo jeżdżę już z okularami RockBross , w których zamontowałem optyczną wkładkę. Fotochromowość dobra, na moim nosie - duża dziura od dołu, okulary nie jeżdżą ze mną w teren gdzie od dołu leci błoto, mam mini minus wadę w jednym oku i używanie wkładki pomaga , kiedy jest szaro, albo ciemno, a źrenica rozszerzona, dzięki wkładce poprawia się widzenie przestrzenne, dalmierz przeszkód, bo mózg bez tej korekty mieszał obraz ostry z lekko rozmytym, gdy w lesie czy między kamieniami oczy non stop skaczą prawo lewo wybierając tor jazdy. Wkładka - takie mini okularki po osadzeniu szkieł u optyka lekko spękały, ale wszystko trzyma się dobrze... Cytuj
leejoonidas Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia Ciekawe czy ci wszyscy amatorzy tanich okularów z "China" i nie tylko zastanawiali się kiedyś nad tym czy od tanich okularów można sobie bezpowrotnie zepsuć wzrok lub jeszcze gorzej dostać raka w gałce ocznej zwanego czerniakiem? 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi