Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,
mam elektryka KTM z napędem i według opisu producenta 1X12 SHIMANO DEORE XT i tylną przerzutką Shimano Deore XT M8100-12 SGS shadow+.
na oko to kaseta Deore CS-M6100 bo wszystkie kółka są srebrne.

Problem:
Mocny napęd 85Nm i jazda po płaskim z przyczepą pełną dzieci oznacza, że łańcuch i małe zębatki potrafię zużyć po 500-700 km i przeskakiwać.

1. Czy wymiana tylnej kasety a przede wszystkim łańcucha na lepszy model pomoże?
  2. Jakby kasa nie była problemem to wybrać kasetę SHIMANO XTR CS-M9101 i łańcuch XTR czy to przesada i wystarczy połowę tańsza kaseta Deore XT CS-M8200?

zakładam, że najmniejsze kółka oraz łańcuch i tak będę wymieniał ale może raz w sezonie a nie co 2 msc.

Napisano

Od kasety XTR  CS-M9101 trzymaj się jak najdalej.  Totalna padaczka . Rozsypuje się na nitowaniach a w elektryku poleci błyskawicznie . Shimano doskonale o tym wie i już nowy XTR 9200 jest przeprojektowany.    Bez sensu ładować się  w XT czy XTR  do elektryka . Wystarczy max 7100.  A trwałość łańcuchów  12  rzędowych Shimano jest porównywalna i też bez sensu  iść w 9100  jak wystarczy XT 8100. 

Napisano

Rozważ wymianę napędu na Cues 10s. Pchanie 12s do elektryków z silnikiem centralnym to chory pomysł. A tak w ogóle to z jaką kadencją jeździsz ? Może z bardzo niską i stąd zużycie najmniejszych koronek.

• +1 pomógł 1
Napisano
24 minuty temu, pecio napisał:

Od kasety XTR  CS-M9101 trzymaj się jak najdalej.  Totalna padaczka . Rozsypuje się na nitowaniach a w elektryku poleci błyskawicznie . Shimano doskonale o tym wie i już nowy XTR 9200 jest przeprojektowany.    Bez sensu ładować się  w XT czy XTR  do elektryka . Wystarczy max 7100.  A trwałość łańcuchów  12  rzędowych Shimano jest porównywalna i też bez sensu  iść w 9100  jak wystarczy XT 8100. 

Rozumiem. To wymienię to 6100 na 8200 i założę wymianę łańcucha często. 

22 minuty temu, Wojcio napisał:

Dobre smarowanie, kaseta deore, łańcuch XT i przede wszystkim jazda na wyższej kadencji, co zmniejsza siły a obciąża większe zębatki, które więcej zniosą.

Nie ma opcji aby w 10-51 jeździć po płaskim innych zębatkach jak najmniejsze jeśli chce mieć więcej niż 20-25 km/h. 
nie mierze kadencji i nie mam jak jej mierzyć, po prostu chce w miare szybko i przyjemnie jeździć tym rowerem. 
O napęd dbam ale problemem jest moment 85 Nm i słaby osprzęt. 

Napisano

Największym mankamentem kaset 12 rz jest  trybik 10 z.  Już po " delikatnej " 😉 eksploatacji  łańcuch zaczyna na nim skakać. Najlepiej  wymienić " blata"  na korbach  i przesunąć  zakres w kierunku większych ząbków na kasecie.  A najlepiej to  11 rz kasetę  pod elektryka. 

• +1 pomógł 1
Napisano
30 minut temu, rafalszy napisał:

Nie ma opcji aby w 10-51 jeździć po płaskim innych zębatkach jak najmniejsze jeśli chce mieć więcej niż 20-25 km/h.

Przy rozsądnej kadencji w granicach 75 żeby jechać 25 km/h powinieneś używać koronki 16T. Czyli 14, 12 i 10 powinny być używane tylko na zjazdach kiedy już nie działa wspomaganie. Przyjąłem że z przodu masz zębatkę 40T i opony 50C.

75 rpm 10-51.jpg

Napisano
56 minut temu, Wojcio napisał:

Dobre smarowanie, kaseta deore, łańcuch XT i przede wszystkim jazda na wyższej kadencji, co zmniejsza siły a obciąża większe zębatki, które więcej 

Nie bardzo rozumiemy się chyba. 
Ja jeżdżę po płaskim z kadencja 40-50, może 60 maksymalnie. Jak komputer mi pokazuje że mam zrzucić bieg to to robię ale generalnie jeżdżę płynnie i raczej trafiam 99% we właściwy. 
mnie bardzo widzę opcji, że jeżdżąc rekreacyjnie „po bułki” lub z dziećmi i przyczepką będę potrafił kręcić korba na poziomie zawodnika. 
Nie neguje porady, że nie używanie małych koronek pomoże je oszczędzić ale to nie dla mnie zdecydowanie rozwiązanie. 

Napisano

Małe zębatki padają i będą padać - bo są małe. XT a ani XTR nic ci nie da - bo to nie poto jest. To są drogie błyskotki zaprojektowane do ścigania się. Mają być lekkie - absolutnie nie są projektowane z żywotnością na myśli. 

Najlepsze pod tym kątem są najbardziej chamskie Cuesy 1x7 albo paski. Albo Alivio ze stalowymi blatami. Zauważ, że wszystkie kasety od 7 do 12 rzędów mają taką samą wysokość, jest więcej trybów upchane na tej samej szerokości, a co za tym idzie są cieńsze i łańcuch też jest cieńszy. Tak czy siak  - musisz wsadzić większy tryb na przód, i zacząć jednocześnie korzystać z większych zębatek z tyłu. 

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

W elektryku żadne XTki ani XTRy. 10ka Cues z Linkgklide jeśli chodzi o żywotność będzie dużo lepsze, bo z myślą o elektrykach i żywotności ten sprzęt został zaprojektowany. Kumpel miał XT i szybko zajeżdżał, zamienił na 10kę Cuesa i jest bardzo zadowolony ze zmiany.

Napisano

Ostatnio miałem okazję pojeździć trochę analogiem z Cues. Dla kogoś kto zna pracę XT czy choćby Deore to dwa kroki wstecz... 

W tym i w 99% przypadków nie jest winien napęd, a kupno roweru totalnie nieprzystosowanego do zastosowania. 

Napisano
10 minut temu, chudzinki napisał:

Dla kogoś kto zna pracę XT czy choćby Deore to dwa kroki wstecz

Ale jak SRAM zmienia wolniej to już krok naprzód bo tam jest mapowanie ;) 

51 minut temu, rafalszy napisał:

Ja jeżdżę po płaskim z kadencja 40-50, może 60 maksymalnie

Do wyższej kadencji można się przyzwyczaić. Zawodnicy jeżdżą z kadencją 90-100 i na to nie namawiam. Ale te 75 to naprawdę minimum chyba że używasz silnika w taki sposób że Cię nie wspomaga tylko odwala za Ciebie całą robotę a nogi służą wyłącznie do jego uruchomienia.

Napisano
1 godzinę temu, rafalszy napisał:

Ciekawe. Jeżdżąc swoim analogowym fullem po ścieżkach rowerowych lub asfaltach, najczęściej używam koronek 16t i 14t. Spokojnie wtedy jadę między 25-30 km/h w zależności od warunków. To wszystko na zębatce w korbie 30z i ciężkich terenowych oponach. Nie mam pojęcia w z jaką kadencją, ale na pewno dużo niższą niż "zawodowe" 90.

Natomiast całkowicie się zgadzam, że napędy 12s a do elektryków z wysokim momentem obrotym są zdecydowanie niedostosowane. Trzeba czekac aż silniki ze skrzynią Piniona się upowszechnią.

Napisano (edytowane)

Kadencja 50 jest "naturalna" o czym świadczy fakt że inną trzeba wypracować i ćwiczyć. Oczywiście wysoka kadencja daje lepsze wyniki ale nie każdemu na tym zależy. Możesz albo pracować nad kadencją albo zmienić napęd. My jeździmy z kadencją ok 50 i ja przy silniku Yamaha 80 Nm zmieniam komplet kaseta + łańcuch co ok 8 tyś, moja żona na Boschu 85 Nm i 10 rzędowym Deore Linkglide zrobiła jak dotychczas 8 tyś i nic jej nie przeskakuje. Poza tym jak masz Smart system to zmniejsz siłę wspomagania - Bosch domyślnie ustawia dość dużą, jak kupiliśmy to żona używała trzech najmniejszych rzędów z tyłu, jak jej zmniejszyłem siłę wspomagania to siedmiu. Jak myślałeś nad XTR to możesz też rozważyć SRAM EX 1 który jest chyba najlepszy do elektryka ale z ceną to odpłynęli w kosmos ( no chyba że jeden komplet wystarczy na 50 tyś km)

Jak zostaniesz przy 12 rzędowym napędzie to będziesz zmieniał trzy razy częściej dwa razy droższy napęd nie korzystając z niego.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano

To nie jest naturalna kadencja bo nogi nie pracują płynnie. Nie bez powodu taki np. kalkulator przełożeń: https://www.gear-calculator.com nie ma w ogóle w opcji ustawienia kadencji poniżej 60. Bo to jest absolutne minimum które zapewnia w miarę płynny ruch. Jak się przyzwyczaisz do wyższej kadencji to stanie się ona naturalna. Poza tym żeby generować moc potrzebna jest siła i obroty. Jak zwiększysz obroty potrzebujesz wkładać mniej siły i mniej się męczysz. Dokładnie jak w samochodzie. Spróbuj jeździć z obrotami w granicach 1000 rpm. Zarżniesz silnik bardzo szybko. A na rowerze pierwsze wysiądą kolana.

Napisano

Ja przy 77 się kończę, 85 to już max - tracę w ogole umiejętność kręcenia szybciej. Także jestem w stanie spokojnie się zgodzić, że 50-60 jest naturalne. Podjazdy często z takimi właśnie kadencjami jeżdżę. 

Napisano (edytowane)

W każdej dziedzinie naturalne jest to co się robi bez zastanawiania - ale może być nie najlepsze. Wszystko co trzeba wypracować nie jest naturalne . A porównywanie z samochodem jest bez sensu - rower, nawet elektryczny napędzasz siłą mięśni. Już lepiej porównać z bieganiem - naturalne też nadaje się by podbiec do tramwaju, jak chcesz mieć osiągi to trzeba pewne rzeczy wyćwiczyć.

A chodzenie - zobacz jak nienaturalny jest najskuteczniejszy chód sportowy.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, chrismel napisał:

To nie jest naturalna kadencja bo nogi nie pracują płynnie. Nie bez powodu taki np. kalkulator przełożeń: https://www.gear-calculator.com nie ma w ogóle w opcji ustawienia kadencji poniżej 60. Bo to jest absolutne minimum które zapewnia w miarę płynny ruch.

Nogi nigdy nie pracują płynnie w sensie stabilności generowanego momentu. Zawsze jest impulsowość i ona jest jak najbardziej naturalna. Biorąc rzecz ściśle technicznie, wysoką wartość tzw. "pedal smoothness" łatwiej osiągnąć przy niskiej kadencji niż przy wysokiej, a sztuczne podbijanie tego parametru nie jest ani zdrowe, ani wygodne, ani efektywne. 

Przy niskiej mocy to właśnie niska kadencja jest najbardziej ekonomiczna. 

A zawodowcy nie mają problemu nawet z kręceniem sporych mocy przy 50 obr/min.

Edytowane przez marvelo
Napisano
4 minuty temu, marvelo napisał:

tzw. "pedal smoothness" łatwiej osiągnąć przy niskiej kadencji niż przy wysokiej, a sztuczne podbijanie tego parametru nie jest ani zdrowe, ani wygodne, ani efektywne. 

Dokładnie tak. Średnia kadencja to parament permanentnie pomijalny a kategoryzowanie go, w jakichś tam przedziałach, jest po prostu głupie. Każdy ma inne predyspozycje, inny styl jazdy i nijak ma się to do utartych schematów i wmawiania komuś że jego kadencja jest zbyt niska. 

Napisano

Jeżeli masz niską moc i niską kadencję to jedziesz powoli. Jeżeli chcesz jechać szybciej to musisz albo zwiększyć siłę nacisku na pedały albo kadencję. Jak jesteś wytrenowanym, młodym sportowcem to możesz sobie wygenerować te 400W i organizm, w tym kolana, to wytrzymają. Natomiast zwiększenie kadencji jest równie skuteczne i nie obciąża tak organizmu.

• +1 pomógł 1