Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 7.07.2026 o 21:06, gnomon napisał:

wysypały mu się zęby, mimo iż został najehcany od tyłu

Jak cię ktoś popchnie i lecisz prosto na twarz, to szansa uszkodzenia zębów dużo większa.

Napisano (edytowane)
W dniu 6.07.2026 o 09:14, Mentos napisał:

Do dziś nie mogę tego fenomenu zrozumieć, ostatnio też takiego widziałem, upał 36 a inżynier tak właśnie jak opisałeś ubrany, i te rękawiczki zintegrowane z kierą też miał, naprawdę im nie jest gorąco? Byłem niedawno we Włoszech, większe miasto, tych wysoko wykształconych też na ulepach dużo więcej, i to tych w wersji braku światła odbitego, ale ubrani normalnie na lekko. W czym rzecz u nas? 

Wydaje mi się, że oni się tak maskują aby nie dało się ich zidentyfikować, kominiara albo bandana jak terrorysta na łeb i zapie... na czerownych światłach, 40kmh po chodniku itp. żadna kamera mu nie straszna.

Generalnie to jest przeze mnie najbardziej znienawidzona grupa społeczna uzytkowników dróg/chodników/ścieżek, ogółem instrastruktury, niejako obrywamy rykoszetem przez takich, no bo niedzielny rowerzysta, pieszy, kierowca samochodu nie będący w temacie wie, że to "elektryk" - i widzi jak stoję, jadę (czasami chodnikiem, nie ukrywam, bo wolę chodnikiem przepuszczać pieszych niż denerwować kierowców jadąc 25kmh na ulicy gdzie jest 50, szczególnie jak to jakaś miejska droga gdzie ciągle ruch z naprzeciwka, nijak nie ma miejsca na wyprzedzenie). I co? Jedzie po mnie bo jadę elektrykiem, a ja tylko chce się dowlec jako tako z mieszkania do miejscówki gdzie będę jeździł, często się spotkałem z wrzucaniem do jednego wora, nie ważne że mam legala enduro, dla nie bedącego w temacie Santa to to samo co Chinol z manetką. 

Edytowane przez XYZPV
Napisano
11 godzin temu, burz napisał:

To żadne ostrzeżenie.
Dla posiadaczy takich ulepów jedyne co może przemówić do rozumu (?) to srogie sankcje finansowe. Oraz oczywiście konsekwentne i permanentne działania służb porządkowych.

Gdyby nasi kartoflano-buraczani politycy mieli jaja, a nie marne wydmuszki, to oprócz wysokich kar finansowych, wprowadziliby ustawę o bezwzględnej konfiskacie  trucheł niespełniających parametrów określonych przepisami. Niech miernoty biorą przykład ze Szwecji.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ale konfiskatę aut w końu i dobrze wprowadzili. W czym rzecz że tych ulepów nie mogą? Czyżby im jakieś pseudo polityczne niby antyrasistowskie politycznie poprawne ety do głowy przychodzą? Niby nad czymś teraz pracują jakieś rządowe czy tam sejmowe zespoły, zobaczymy. Ale wydaje mi się że muszą takie zamaskowane typy jakiegoś dzieciaczka na CPR rozjechać na miazgę niestety by coś się zmieniło, jak zwykle.

Edytowane przez Mentos
Napisano

Serio dla was aż taki problem to importowani przybysze czy tak jest po prostu najłatwiej? Też mnie czasem irytują ale to jest pikuś w porównaniu z naszymi czy nieletnimi. Jest masa kanałów na YT i wystarczy poświęcić z parę minut by zacząć łapać się za głowę. Konfiskata? Po pierwsze mają furę siana w tym rodzice a po drugie sporo hulajek przykładowo składają/naprawiają za parę stówek. Tam nie ma problemu z rozwaleniem tego typu sprzętu, Surronów i tak dalej. Już pomijam kasę za YT jak ona by nie była. Najwięcej wyświetleń mają tematy typu "rozwaliłem to i owo albo ucieczki przed policją". To są wyświetlenia idące w już setki tys u niektórych. Jeden się gdzieś pamiętam chwalił, że miał już 8x zabierane prawko. Ktoś napisze, że YT to może nie taka skala to proszę zobaczyć jakie robią sobie zloty, rajdy przez miasta i ile tego jest. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Tyfon79 napisał:

Serio dla was aż taki problem to importowani przybysze czy tak jest po prostu najłatwiej? 

Nie najłatwiej tylko najczęściej, szacuję to 90% przypadków z moich obserwacji jak co dzień jeżdzę do roboty. Przynajmniej w Krakowie. I ja się odnoszę tylko do tych pseudo e-rowerów, w końcu to forum o rowerach. Wiem że nielegalne e-hulajki to oddzielny temat, tu już nasi są górą. Ale wracając do pseudorowerków to widziałem oststnio dokładnie to samo w Łodzi, Warszawie, Gdańsku, Rzeszowie czy Bielsku. Mam wrażenie że inżyniery mają te fatbajkowe e-ulepy/czołgi przekazywane przez jakieś firmy ich zatrudniające. Jak już widzę nie inżynierów a nawet nie doktorów z jakimiś paszowymi torbami, to są to na ogół jakieś samoróbki nie rzucające się tak w oczy, no i nie jeżdżą tak zamaskowani. Nie wiem jak na zadupiach, pewnie może być inaczej.

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

No widzisz. Choć to co zalinkowałeś to wygląda na normalny rower przerobiony na elektryka, może tak zamawiany, i możliwe że nawet firma trzyma się przepisów mrugając pewnie okiem można blokadę zdjąć. Ale ja to widuję najczęściej takie albo podobne cuda pod inzynierami. I wynajmujący bezczelnie  jeszcze ogłasza że prędkość do 45km/h, jeszcze by dopisał że wystarczy pedałować z kadencją 10 przy tej prędkości albo odkręcić gaz z manetki. 

image.thumb.png.2ae3201338222f54d852edf72914b303.png

Edytowane przez Mentos
Napisano

Widziałem punkt usługowy tej firmy, stało tam kilka ulepów. Żaden nie wygląda jak ten z fotki. Pewnie jest tak, że pokazują fajny sprzęt jak przychodzi zainteresowany to dostaje to co jest. Co do tego z Twojej fotki to w takim Berlinie cała rozwózka gastro odbywa się na tego typu maszynach. Małe, grube balony, elektryk. Nie wiedziałem kurierskich wozidełek. 

Napisano

@Eathan - i w tym Berlinie te jeździdła bez rejestracji sobie tak legalnie jeżdżą i nikt tego nie gania? Przecież te ograniczenia dla rowerów elektrycznych są chyba w całej Europie podobne (jeśli nie dokładnie identyczne), coś takiego jak na fotce nie ma prawa bez rejestracji się legalnie poruszać.

Napisano

Taki motorower, jeśli ma homologację, rejestrację, OC, to przecież może legalnie śmigać jezdnią (ale nie ścieżkami rowerowymi). Może one legalne som, w tym Berlinie?

Napisano (edytowane)

To specyfika EU, mit niemieckiego ordnungu już dawno upadł. 

Teraz czekamy, aż problem urośnie do wielkich rozmiarow, ktos zginie, zrobi sie afera w mediach, ludzi złapie taki wkur#€^&,  że aż się to gdzieś przeleje i wtedy ktos decyduje, że trzeba za temat zabrać, ale delikatnie bo przecież mamy diversity i inclusion itd...

I dopiero jak ktoś z tych partyjnych slizgaczy zauważy, że podjecie danego tematu może być korzystne, to wtedy ruszy machina na chwilę, by po paru dniach partyjniacy mogli znow przepalać kase na obrzucanie się guffnem wzajemnie za nasze pieniadze, bo to jest sens ich życia.

Podejmowanie decyzji wymaga ludzi, ktorzy sa aktywni, chca cos zrobic, nie boja sie.....a jak zajmujemy sie przerzucaniem guffn,  to nie ma ryzyka że ktoś podejmie jakas decyzje, ktora cos zmieni, i pewnie sie komus niespodoba.

Zmiana to ryzyko, to odpowiedzialnosc, wiec po co ;-))  lepiej pol czasu antenowego gadac ze poprzednicy nic nie zrobili, a drugie pol ze jest tak zle przez nich aktualnie, ze juz nic sie nie da.....perfect przyklad Pan Kacperek - proponuje aby zainteresowani obejrzeli jak jechal po PiSowcach w wywiadach, a jak juz mogl zmienuac, to kradł nasze pieniadze.

I ten modrl jest cyklicznie powtarzany przy każdej zmianie ekipy.

Edytowane przez gnomon
  • +1 pomógł 2
Napisano
20 godzin temu, Eathan napisał:

@Mentos masz dobrej obserwacje. U mnie działa np. https://www.samigroup.pl/courier i oni mają coś takiego https://www.rowerrent.pl/dostawcze Tak, że bariera wejścia jest bardzo szybka i dostajesz wszystko czego trzeba w tym biznesie.

I prawo powinno tutaj umożliwić pociągniecie do odpowiedzialności firmę udostępniającą te pojazdy. Nie tylko złapanego na nieprzepisowej jeździe ale też tego co mu taki wehikuł dał.

W dniu 10.07.2026 o 10:05, Tyfon79 napisał:

Też mnie czasem irytują ale to jest pikuś w porównaniu z naszymi czy nieletnimi. Jest masa kanałów na YT i wystarczy poświęcić z parę minut by zacząć łapać się za głowę. Konfiskata? Po pierwsze mają furę siana w tym rodzice a po drugie sporo hulajek przykładowo składają/naprawiają za parę stówek.

Więc w takich przypadkach powinno to się odbywać przez sąd dla nieletnich. Nawalone w papierach może mocniej ruszyć rodziców, niż finanse. Wizyta młodego w sądzie też może trochę ustawić do pionu.

Napisano
3 godziny temu, gnomon napisał:

To specyfika EU

Z tego co czytałem w necie w dużych miastach w USA jest dokładnie taka sama plaga dostawców na motorowerach stwarzających zagrożenie. Pewnie wszędzie na świecie tak jest. Pojawił się pojazd którym łatwo i szybko można się przemieszczać w mieście, więc mamy co mamy...

Napisano
11 godzin temu, Maciorra napisał:

Z tego co czytałem w necie w dużych miastach w USA jest dokładnie taka sama plaga dostawców na motorowerach stwarzających zagrożenie. Pewnie wszędzie na świecie tak jest. Pojawił się pojazd którym łatwo i szybko można się przemieszczać w mieście, więc mamy co mamy...

Pojazdy

Tylko w duzych miastach USA wszystko jest zrobione pod samochody, cale usa jest zrobione pod samochody, tam sie z buta nie chodzi :P

Napisano (edytowane)

Tak... W Nowym Jorku na przykład nie ma ani jednego chodnika, a najbliższe przejście dla pieszych jest w Montrealu...

:p

Edytowane przez Maciorra
Napisano

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/rewolucja-z-hulajnogami-i-rowerami-elektrycznymi-nieprzepisowe-beda-wycofywane/hxrqnpy

Minister rzuca haslem - "czas skonczyc z ta patologią i uregulowac..." brzmi to jakby jakas niewidzialna siła, albo wielkie kosmiczne lobby blokowało do tej pory panstwo Polskie możliwosc regulacji -  a to sie nazywa zwykłe standardowe zarzadzanie w stylu dykta+, problemu nie tknęło ani poprzednie ani obecne grono rządzących- a może czekali aż EU za nich wymysli i zarzadzi? 

@Maciorra proponuje pojechac, poczuc roznice, zobaczyc. Np jedz do duzego miasta i zrob tam zakupy w markecie i wroc komunikacja 

Najlepszy cytat z filmu juz w drugiej minucie " w stanach wszedzie gdzie chcesz isc, to musisz jechac..." i tam tak jest. 

Pamietam w Filadelfii, żeby przejsc przez ulice na druga strone, trzeba bylo w kilometrach dreptac, bo nie bylo przejscia pod nosem, a samochodow był na drodze o wielu pasach multum 

O stadiony na ktorych teraz sa mistrzostwa to dobry przyklad, nazwy na banerze podczas transmisji sugeruja, że sa one w duzych miastach...sprawdz sobie na mapie, ile od centrum miasta jest taki stadion. 

https://weszlo.com/w-tym-miescie-jest-wiecej-stadionow-niz-autobusow-zorganizowalo-mundial/

Napisano

"...Jeśli ktoś spaceruje po chodniku, to albo reprezentant nizin społecznych, albo turysta z Europy bądź Azji. Bez samochodu ani rusz""

Tyle w temacie patrzenia z Polskiej perspektywy na pieszych w USA.

Napisano

A to jak tak to spoko, biednych i turystów można rozjeżdżać. 

Duże miasta jednak mają swoją specyfikę i ruch pieszych jest spory, wystarczy 30 sekund Googla, żeby pooglądać zatłoczone chodniki w NY, LA, czy Seattle.

Dodatkowe 30 sekund i znajdziesz informacje o tym, że emotorowery są i tam uważane za problem i zagrożenie:

https://aaronenglelaw.com/e-bikes-pose-a-problem-for-seattle-pedestrians/

https://nypost.com/2026/05/29/opinion/how-many-must-die-before-nyc-gets-real-on-policing-e-bikes/

Dalej mi się.nienchce, ale jest tego sporo...

To, że w wielu mniejszych miastach nie da się funkcjonować bez auta, to zupełnie inny temat.