Bonnum Napisano 26 Marca 2021 Autor Napisano 26 Marca 2021 Czy w zimie można bez problemu jeździć na tublessach czy trzeba zakładać dętki?
Bonnum Napisano 28 Marca 2021 Autor Napisano 28 Marca 2021 Bardzo dziękuję za pomoc! Na razie kupię parę używek żeby zobaczyć co mi bardziej podejdzie i będę jeździł na dętkach. Jak już będę wiedział co kupić docelowo to przejdę na tubless... Hmmm może getto tubless spróbuję w między czasie. Tekst można zamknąć.
m0d Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 W dniu 25.03.2021 o 18:50, Tyfon79 napisał: Trudno mi się odnieść bo na Schwalbe jeżdziem z dętkami. Nie ma znaczenia z dętkami czy bez. Tak się zawsze dzieje przy niskich ciśnieniach, zwłaszcza jak jeszcze zawodnik z tych cięższych
Tyfon79 Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Trudno mi się odnieść po raz kolejny bo nie wiem co to znaczy niskie ciśnienie. Poniżej 1 bara?
m0d Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Faktycznie warto doprecyzować. Mi się to powtarzało regularnie np. przy 1,6-1,8 bara i gumach 2,1-2,35", jak i przy 2,2-2,5 bara w gumach 40c ;) Pierwsze tubeless, drugie z dętkami. Tak praktycznie dopiero przy gumach cięższej kategorii jak np. WTB Vigilante w wersji Tough to nie występowało.
wkg Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 U mnie to samo widać w Vittori Barzo i wielu innych. Barzo na przednim kole. I niczemu to nie przeszkadza.
Bonnum Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Napisano 23 Kwietnia 2021 Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy to nie jest ta starsza, ponoć lepsza wersja opony Vittoria Barzo? Opona tlr czyli bez wzmocnienia ścianek, ale czarna/antracytowa? https://www.decathlon.pl/p/opona-rowerowa-mtb-barzo-29x2-25-tlr-wzmocniona/_/R-p-X8629479 Jest też mezcal https://www.decathlon.pl/p/opona-rowerowa-mtb-mezcal-29x2-25-tlr-wzmocniona/_/R-p-X8629480
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2021 Tak jest, a przynajmniej powinno być. Widocznie Decathlon zamówił dla siebie serię z czarnymi bokami zamiast brązowych.
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Ewentualnie wygrzebali trupa z szafy/ magazynu, bo i tak bywało. Zamawiaj. Jak będzie nie to co potrzeba, to zawsze możesz zwrócić w 5 minut ( o ile masz blisko Decathlon).
KSikorski Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 9 godzin temu, Bonnum napisał: Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy to nie jest ta starsza, ponoć lepsza wersja opony Vittoria Barzo? Opona tlr czyli bez wzmocnienia ścianek, ale czarna/antracytowa? https://www.decathlon.pl/p/opona-rowerowa-mtb-barzo-29x2-25-tlr-wzmocniona/_/R-p-X8629479 Jest też mezcal https://www.decathlon.pl/p/opona-rowerowa-mtb-mezcal-29x2-25-tlr-wzmocniona/_/R-p-X8629480 Kupiłem mezcale z tej oferty. Numer produktu nie występuje na stronach vittoria (https://www.vittoria.com/ww/en/tyres/mtb-xc/mezcal), na tej podstawie domniemuję że decathlon zamówił sobie własną produkcję (co ma sens w przypadku sieci handlowej tego kalibru). Wg opisu na www decathlonu jest to graphene 2.0, czyli aktualna wersja. Nie ma nigdzie symboli TLR/TNT, ale masa wskazuje na TNT i wygląda na bycie odpowiednikiem 11A00037, tyle że z czarnym bokiem zamiast antracytowego. Własny pomiar wykazał, że opona + taśma klejąca ważą razem 749g (trzeba brać poprawkę na fakt, że jest to waga za 20zł stojąca na betonowej posadzce, która nie jest idealnie równa...). Przejechałem na tym komplecie jak do tej pory 488km i nie mam zastrzeżeń.
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Pewnie jest tak jak piszesz. Ja kupiłem gravela Kross, z oponami WTB. Szybko poszukałem w Google, okazało się że ponad 200 zł za sztukę. Po zdjęciu z kół, okazało się że to jakaś oficjalnie nieistniejąca, drutowa wersja. Także mnie to już nic nie zdziwi.
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2021 @KSikorski na zdjęciu wyglądają jakby miały jednak szary bok, chyba że to tylko efekt zdjęcia.
KSikorski Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 19 minut temu, skom25 napisał: Pewnie jest tak jak piszesz. Ja kupiłem gravela Kross, z oponami WTB. Szybko poszukałem w Google, okazało się że ponad 200 zł za sztukę. Po zdjęciu z kół, okazało się że to jakaś oficjalnie nieistniejąca, drutowa wersja. Także mnie to już nic nie zdziwi. OEM we wersje zawsze są dziwne i zubożone. Z znanych mi firm tylko dartmoor jawnie deklaruje, że wkłada katalogowe, aftermarketowe opony. @bogus92 opony są Czarne, kwestia oświetlenia.
Bonnum Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 4 godziny temu, bogus92 napisał: Tak jest, a przynajmniej powinno być. Widocznie Decathlon zamówił dla siebie serię z czarnymi bokami zamiast brązowych. Może tak być, w końcu to spory sklep 4 godziny temu, skom25 napisał: Ewentualnie wygrzebali trupa z szafy/ magazynu, bo i tak bywało. Zamawiaj. Jak będzie nie to co potrzeba, to zawsze możesz zwrócić w 5 minut ( o ile masz blisko Decathlon). Pytanie tylko jak stare są te opony, kupiłem już używkę na tył, a przód jeszcze pojeździ, no ale tak jak piszesz zamówić mogę i z ew. zwrotem nie ma problemów. Tyle że jeśli kupię to będą rok leżeć i czekać, więc nie wiem czy to ma sens jeśli to jakiś stare gumy (guma z czasem się psuje). 3 godziny temu, KSikorski napisał: Kupiłem mezcale z tej oferty. Numer produktu nie występuje na stronach vittoria (https://www.vittoria.com/ww/en/tyres/mtb-xc/mezcal), na tej podstawie domniemuję że decathlon zamówił sobie własną produkcję (co ma sens w przypadku sieci handlowej tego kalibru). Wg opisu na www decathlonu jest to graphene 2.0, czyli aktualna wersja. Nie ma nigdzie symboli TLR/TNT, ale masa wskazuje na TNT i wygląda na bycie odpowiednikiem 11A00037, tyle że z czarnym bokiem zamiast antracytowego. Własny pomiar wykazał, że opona + taśma klejąca ważą razem 749g (trzeba brać poprawkę na fakt, że jest to waga za 20zł stojąca na betonowej posadzce, która nie jest idealnie równa...). Przejechałem na tym komplecie jak do tej pory 488km i nie mam zastrzeżeń. Na stronie i w linku podają tlr, czyli to te bez wzmacnianych boków się tubless? Jeździsz bez dętek, jak rozumiem?
KSikorski Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Wg masy to powinny być tnt. Jeżdżę bez dętek.
Bonnum Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 Na stronie jest wyraźnie tlr. A potem dopisek wzmocniona
KSikorski Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Rzecz w tym, że wzmocniona = TNT... co nie zmienia faktu, że TNT też są "Tubeless Ready". Z resztą na cholerę drążyć, cena dobra, kod zniżkowy był, dobrze jeżdżą, Roma locuta causa finita.
Bonnum Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Napisano 8 Czerwca 2021 Wziąłem ostatecznie te opony z Decathlonu, bo używany thunder od schwalbe może i szybki ale bardzo cienki i czuć każdą nierówność... Jak ludzie mogą jeździć na gravelach to nie wiem 😉 Wydaje się że jest ok. Opony przyczepne i dość szybkie, ale czy szybsze od SmartSamów? Nie wiem, ja tego nie czuję, ale też nie mierzyłem. Balon jednej konkretny i amortyzacja jest odpowiednia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.