Skocz do zawartości

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Goral96
Napisano

No, ale treklkingi są również, w alu. Ja potrzebuję roweru również, do jazdy sportowej, to będzie mój jedyny rower, mam jeszcze mtb na cienkich, ale na razie w niego nie inwetstuję, bo potrzebuje poprawek. Więc potrzebuję rower do wypraw z sakwami i jazdy sportowej. Cross w alu byłby dobry, czy niedałby rady ? Czy może lepiej, żebym złożył na Accent Nordkapp z widelcem sztywnym i cieszył się wyprawami i sportem ?

Napisano

Na rowerach crossowych byłem na około dziesięciu 2-tygodniowych wycieczkach z sakwami, namiotem itd. Bez problemu dawał radę. Fakt, że miałem mocne koła.

Jedyny rower, z którym miałem kłopoty to był góral Treka, w którym poczas wycieczki zaczęły pękać jedna za drugą szprychy w tylnym kole.

Gość Goral96
Napisano

A mógłbyś mi coś poradzić, jeśli chodzi o rower crossowy, jakiś zaproponować tego typu, co Merida ? Bo sprawa wygląda tak : Jeśli wziąłbym takiego crossa, co koła by miał średnie - dobre do tygodniowych wypraw, lecz za granicę już nie dobry, to opowiem jak by to wyglądało. W tym roku chcę zrobić kilka wypraw, na niecały tydzień, więc bagaż byłby lekki. Na drugi rok dopiero coś wielkiego bym chciał, a więc za rok bym mógł zmienić koła, dozbierałbym kasy. Więc jak byś doradził rower tego typu, co Merida, lub nawet ta Merida, to niech on ma dobre koła, na takie wyprawy tygodniowe, a przed za granicą bym mógł zmienić. 

Gość Goral96
Napisano

A polecilibyście jakieś rowery nowe, takie jak ta Merida, tylko crossowe ? Chodzi o to, żeby był dobry pod sakwy - otwory na bagażnik, możliwość szerokich opon, lecz również do sportowej jazdy.

Napisano

Tyle, że ta Merida z ostatniego linku crossem wcale nie jest. To szosa wykastrowana z baranka i dostosowana pod V-ki.

są subtelne różnice... geo bardziej komfortowe,

dziury pod bagażniki i błotniki,

większe prześwity,

można przerobić na trekkinga, uszosowionego

Gość Goral96
Napisano

Hmm, ja potrzbuję roweru na tej zasadzie, żebym był sportowy i w razie wyprawy bm przyczepił bagażnik, sakwy, szersze opony i jadę. Najlepiej by było, gdybym składał, ale nie mogę ramy pod sztywniaka znaleźć, więc może kupiłbym crossa  takiego na jakim mi zależy. Macie propozycje ?

http://allegro.pl/cube-sl-cross-56-cm-grey-n-white-2013-r-22-i3863388335.html

Te co wysyłaliście, to z zagranicy, a ja wolę kupić w Polsce. 

Dovectra pisałeś o tej Meridzie - żeby zrobić uszosowionego trekkinga, ile takie coś by kosztowało, oraz co do zmian ?

Napisano

błotniki -40 zł ( orion)

bagażniki -150-300 zł (massload - crosso)

opony - 200 zł (np. 35 mm schwalbe marathony)

zależy co chcesz zmieniać

to taki szacunek

ewentualnie kasetę HG-50 11-32 np

Gość Goral96
Napisano

To zmieniać, w tym Meridzie tak ? Kaseta w tej Meridzie mi starczy, chcę mieć tylko pewność, czy w tej Meridzie można zmienić opony na szerokie, do sakw ? Oraz czy dobry to będzie wybór ?

Gość Goral96
Napisano

Fajna sprawa - z barankiem tylko, że ja muszę mieć koniecznie v brake 

Gość Goral96
Napisano

Takie mam już swoje przekonania i zdania nie zmienię, więc szukam roweru pod vb :)

Gość Goral96
Napisano

Szkoda, ale co powiecie jeszcze o tej Meridzie ? Ewentualnie o tej T2, a nie T3 ? Mógłbym zmienić opony na szerokie, do wypraw i ten bagażnik i sakwy. Tylko, czy da się te szerokie założyć ? I czy taka rama uradzi, czy się połamie ?

Napisano

akie mam już swoje przekonania i zdania nie zmienię, więc szukam roweru pod vb

Prawdopodobnie zmienisz, jeżeli włożysz na rower kilkanaście kg ładunku... ;)

Gość Goral96
Napisano

Mam nadzieję, że nie zmienię, bracia włożyli nie kilkanaście, lecz kilkadziesiąt i zdania nie zmienili, pomimo nawet Alp :) Więc co z tą Meridą itp ?

Gość Goral96
Napisano

Nie jeździłem i nie chcę. Wiem, że wiele ludzi jest za tarczami, lecz wiele też przeciw. Jesteśmy podzieleni na dwie grupy - zwolennicy tarcz i zwolennicy vb. Nie przekonujcie mnie, tylko dawajcie mi rady, które mnie dotyczą - rower do sportu i wypraw z sakwami - możliwość wąskich i szerokich opon, możliwość bagażnika, rama i koła, które coś radzą, 28" i vb, alu , dzięki :)

Napisano

Widzę, że jesteś ortodoksem, mimo iż nie masz porównania. Ok.

Zarzuciłeś fajnego Cuba. Problem w tym, że ma alu ramę i przede wszystkim alu widelec. I to jest ryzyko. To rower fitness. Kolega @dovectra podlinkował fajny sprzęt - drogi, ale do turystyki idealny. Jedyną wadą jest według mnie baranek, bo osobiście mi to nie bardzo pasuje, ale ma stalową ramę. To podstawa na mocny rower wyprawowy.

Osobiście buduję sobie rower semi-wyprawowy, rama alu, ale przeznaczona do mtb. Rama stalowa to faux pass, ani żaden wstyd.

Gość Goral96
Napisano

Rozumiem Cię i masz rację tylko, że w moim przypadku jest tak, że to będzie ten jedyny rower i do jazdy sportowej i do sakw. Poczytałem trochę i widzę, że crossy nie są złym wyborem do wypraw. Nie będę takim sakwiarzem, żeby robić nie wiadomo ile wypraw, choć bardzo bym chciał :) W tym roku kilka razy po Polsce, na drugi rok może raz za granicę i też troche po Polsce i tyle. Reszta to jazda sportowa, bez sakw. 

Napisano

To nie jest kwestia ile... Wystarczy jedna dziura i alu widelec zakończy twoją wyprawę (przy założeniu że dociążysz przód sakwami). Crossy są dobre, ale jak masz amortyzowany widelec. Wtedy ładunek na przedniej osi nie zaboli. Jeżeli chcesz koniecznie crossa na alu ramie, musisz szukać rowerów z amorem. Trudno. Trochę więcej masy do wożenia, ale będziesz mógł dociążyć przód bez obawy o jego uszkodzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...