Skocz do zawartości

[napęd] problem, rower nie osiąga prędkości.

Kage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@beardman

... Większa ilość zębów = szybsza jazda, ale ona mają tyle samo a różnica jest ogromna.

Wole zapytać:

Według Ciebie rower "jedzie szybciej" mając z przodu i z tyłu największą zębaktę? Czy mając z przodu największą, a z tyłu najmniejszą?

Napisano

A może koleżanka jedzie na najmniejszej z przodu i największej z tyłu? Opisz w taki sposób zębatki na których jeździsz.

Napisano

To że na biegu 1-1 (22-32) jedzie się bardzo wolno, tak że aż ciężko utrzymać równowagę to zupełnie normalne, bo to przełożenie służy do jazdy pod skrajnie strome wzniesienia, takie pod które szybciej sie wchodzi na piechote niż wjeżdża rowerem.

A jeśli na 44-12 jedzie się za lekko już przy prędkości 25km/h i nie da się kręcić szybciej to jedyne co przychodzi mi do głowy to... że wcale nie jedziesz na 44-12 - przerzutki są rozregulowane i mimo ustawienia na manetkach 3-8, łańcuch nadal siedzi na niższych biegach.

Napisano

Proponuję udać się w ostatni piątek miesiąca na Masę Krytyczną, która rozpoczyna się o 18.00 pod pomnikiem Króla Jana III Sobieskiego na Rynku i tam zagadnąć rowerzystów i spróbować im wytłumaczyć o co Ci chodzi. Wsiądą, sprawdzą, popatrzą, ocenią jak jedziesz i co jest nie tak. Tutaj na forum to będzie to trwało tygodniami zanim ktoś zgadnie o co tak naprawdę Ci chodzi, lub w czym jest problem.

Życzę rychłego rozwiązania problemu.

Napisano

Zapytam tak, czy patrzysz, na których zębatkach jest łańcuch na poszczególnych biegach? Może tylna przerzutka ma odwrotną sprężynę i 1 to najszybszy bieg z tyłu, a 8 najwolniejszy. Ale jak więcej jeździsz, to powinnaś taką rzecz wyłapać.

To co pokazują manetki jest tylko po to, żeby się zorientować co mamy wrzucone, ale liczy się jak faktycznie łańcuch idzie po zębatkach.

Podjeżdżanie na najlżejszym przełożeniu może sprawiać problemy z niestabilnością roweru. Podrywa się przednie koło i traci się kontrolę. W takim przypadku spróbuj przesunąć się na siodle do przodu i w miarę możliwości nachylić się nad kierownicą, żeby dociążyć przód. Ewentualnie trochę cięższe przełożenie.

Napisano

No właśnie, to samo chciałem zasugerować. Może sprężyna w przerzutce jest odwrotna i o ile 1 bieg w starym rowerze jest najcięższy, to tutaj jest najlżejszy?

Nie przyszłoby mi to do głowy, ale ostatnio ojciec mnie zapytał dlaczego tak wolno jego rower jeździ, patrzę, a on cały czas jeździł na zębatce 22t z przodu i nie ogarnął, że to można zmienić ;). Kobiet, które nie ograniają, że zmiana na większą zębatkę z przodu powoduje szybszą jazdę, a z tyłu dokładnie odwrotnie, też znam kilka ;).

Napisano

A to na podstawie tego opisu z neta z pierwszego posta?

A skąd wiadomo, ze jest w takiej konfiguracji, zwłaszcza jak był z przeceny.

Jamis Xtrail X3 na ten rok ma acerę z tyłu.

Napisano

@jasinski21444

Tak, wiem. Też nie rozumiem co jest z tym rowerem.

@Afly

Największa przód, najmniejsza tył, naprawdę nie wiem po co takie pytania…

@Ugupu

Po prostej drodze 3x6-8

@Piter233

Nie mam odpowiednich kluczy

@Zekker

Nic nie jest odwrotnie, w serwisie by zauważyli. Nie lubię wyjeżdżać na lekkich przełożeniach ale w Jamisie chciałam wszystko wypróbować i go jakoś „rozjeździć”. Zauważyłam tylko tyle że jego biegi są „lżejsze” niż w innych rowerach np. dając na bieg 3x8 czuć jak byłby to 2x6. Bieg 1x5 to tak jak 1x1 a na 1x1 nie da się ruszyć z miejsca, ani wyjechać, można tylko kręcić pedałami do przodu.

@BikoBiko

Podałam przybliżone informacje, nie chciało mi się wszystkiego spisywać z roweru.

________

Chyba nic już z tego nie będzie... ale dzięki wszystkim za pomoc :)

Napisano

A może autorka tematu ma możliwość nagrania filmu jak jedzie? T.j. ktoś jadący obok na rowerze kręciłby tak, aby w kadrze był cały napęd tego roweru. To by zdecydowanie ułatwiło sprawę, bo byśmy zobaczyli jak to wygląda w czasie jazdy...

Napisano

co tu fotografowac ? nagrywac ? serwisy nie stwierdzily usterek, kreci 42x11 i jedzie dosc wolno. nic tylko zwiekszyc kadencje lub wymienic korbe na trekingowa 48-38-28. 

poza tym czegos innego nie rozumie. autorka ma 2 inne rowery a jamis nie jest jej. wiec , zapewne, ma na czym sie zmeczyc. wszak lubi , gdy ciezko jej sie kreci i szybkosc duza utrzymuje. 

Napisano

Dziwnie to wszystko brzmi. Z ciekawości sprawdziłem, z jaką kadencją musi jeździć koleżanka, aby rozwinąć konkretne prędkości.

Wzór na kadencję to oczywiście:

Cd = (1000000 * Tr * V) / (60 * Tf * P)

gdzie

V - prędkość [km/h]
Tf - zęby z przodu [szt]
Tr - zęby z tyłu [szt]
P - obwód koła [mm]
Cd - kadencja [obr/min]

Przy założeniu, że korzysta z największej tarczy z przodu i najmniejszej z tyłu - 42T i 11T oraz obwód jej koła wynosi (teoretycznie) 2089 mm, jazda na płaskim odcinku z prędkością 20 km/h wymaga wykonywania ok. 42 obrotów korbą na minutę. 25 km/h - 52 obrotów. 30 km - 63 obrotów. 40 km/h - 84 obrotów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...