Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A do "stówki" ale wymóg podwieszany pod licznik co polecacie? W sumie najbardziej zastanawiam się nad Rockbros RHL1000. Poniżej 100 można wyrwać. Głównie asfalt,sporadycznie ścieżki rowerowe(niestety mało w mojej okolicy 🤦 ) i czasami szutr. 

Jeszcze widziałem jakiś model Offbondage,ale nie pamiętam jak się nazywał. 

Teraz mam jakieś maleństwo od Prox Aero,ale to mnie może widać,ale jak jadę po zmroku to drogi to ja nie widzę ^^ 

Napisano

O to spoko. Też myślałem o niej,nawet o 400. Ale widzę że 1000 od razu jest z kompletem do montażu pod uchwyt,a na tym mi zależy. No i oglądając filmiki to świeci zadziwiająco dobrze. Kozak to 3000,ale to na lasy taka łuna ^^

Napisano

@Rybus85

Dziś dotarła, nie było jeszcze jak przetestować, ale na szybko to można uznać że za te pieniądze to całkiem spoko lampka. Na pewno do mojej komunikacyjnej jazdy w zupełności wystarczy. Jest bardzo lekka (  niestety nie zważyłem ) wykonana w całości z "amelinium", odcięcie dobrze działa, na plus też  że widoczna z boku. Na minus że jeden tryb do jazdy w dzień ( dość mocny flash )

https://imgur.com/a/uKGkrrb

Napisano (edytowane)

miałem klona meridy walle https://sportbikegroup.pl/lampka-tylna-merida-comp-pc-11.html - z tego co widzę wycofali ją. Urwała się jak podnosiłem rower do góry - przez przypadek za nią złapałem, ale wytrzymała wiele lat ze mną.

Zamówilem cateye omni 5, w drugiej kolejności oryginalne walle, potem rozglądałem się za klonami.

Moje wnioski:
omni 5 - zostawiłem sobie na zapas, na tyle ile poczytałem opinie, to podobno serwis nie uznaje uszkodzeń fizycznych. Patrząc na opakowanie, dobrze wykonana.

mactronic walle - kawał solidnej lampki, wzmacniany uchwyt śrubami. Najbardziej zaskoczyła mnie 5 letnia gwarancja. Niestety przy próbie otwarcia delikatnie od razu uszkodził się plastik (mm odeszedł), defekt tylko wizualny. Solidne mocowanie. Wysoka cena, ale przy 5 letniej gwarancji wybaczalna.

Tani klon walle z aliexpress - https://pl.aliexpress.com/item/1005006768351820.html?gatewayAdapt=glo2pol ogólnie czuć chińszczyznę, mało plastiku cienki, w dodatku tryb migający jest bardzo dziwnie zrobiony, nie na przemian. Nie wygodny przycisk do włączania.

Nie wyciągam lampek z roweru. Szukałem czegoś na akumulatorki, wolę mieć zawsze opcję podmiany / wymiany

Edytowane przez grzech1991
Napisano (edytowane)

Jak dla mnie Omni 5 to jest nadlampka, świeci tyle że baterię wymieniam/ładuję raz w miesiącu. Fajny nie za szybki tryb migający. Przy tym wystraczająca moc i nie oślepia jak Walle. Póki co 1.5 roku i trzyma się bardzo dobrze.

Edytowane przez keltu
Napisano

Koleżanki i koledzy, jako ze posiadam zestaw Ion 200 RT / Flare RT, ostanio dwa raz znalazłem sie w sytuacji, że dopdłą mnie totalna ciemnica i mega brakowało mi lampy przedniej. 

Wracałem naprawde lasami (co prawda ścieżkami, ale różnej jakości))  ale jechałem 79 minut :) na saym powrocie :D i tutaj, potrzebuje lampy przedniej o łaskiej budowie, nie potrzebuje kobyl z 4 diodami w ukladzie 2x2 (czyli dwie dół dwie góra) tylko  1-2 diody, ale tka któa naprawde da mi bezpieczeństw jazdy.

Kwota nic drogie 2-3 stówy to na luzie - poradzicie coś (tylko na ładowany akumulator) i całość aby miałą wspomniany płaski profil lub nie była jakas kobylasta...

Napisano

@Ronol również używam ION 200 RT i Flare RT. W przypadku ION mam go podpiętego pod uchwyt Garmina. Wszystko dzięki adapterowi, który można kupić od Treka.

1. https://strefasportu.pl/pl/p/Uchwyt-TREK-Blendr-uniwersalny-do-urzadzen-ION/11418
  2. https://allegro.pl/oferta/adapter-szybkiego-montazu-varia-ut800-gopro-do-uchwytu-garmin-edge-14171351679

W skrócie 2 montujesz pod uchwytem Garmina. Potem tym adapterem z 1 zapinasz sobie ION pod uchwyt Garmina. 

Skoro pod uchwytem garmina jest już zaczep GoPro to potem jest już łatwo. Ja używam takiej lampki i całkiem sobie chwalę => https://pl.aliexpress.com/item/1005006514131863.html?gatewayAdapt=glo2pol Zadje się Offbondage też ma wersję z mocowaniem GoPro. Zupełnie to wystarcza na nocne jazdy na gravelu po lesie w totalnej ciemności.

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 10.05.2025 o 20:26, keltu napisał:

nie oślepia jak Walle. 

na przód mam latarkę 2000 lumenów, uwielbiam "oślepiać" ludzi :D więc to akurat wada

22 minuty temu, Ronol napisał:

Kwota nic drogie 2-3 stówy to na luzie - poradzicie coś (tylko na ładowany akumulator) i całość aby miałą wspomniany płaski profil lub nie była jakas kobylasta...

ja przerobiłem masę lampek na przód i polecam lumintopa, 21700 - kupisz M58T od LG 5800mah, ładowany USB i możliwość swapa. W dodatku wykonana z aluminium.

Napisano (edytowane)

@Eathan O człowieku! Z nieba mi spadłeś z takim pomysłem :)

Jednym słowem ten uchwyt da mi możliwość założenia dwóch lamp jednocześnie ?:)  czy coś opatrznie zrozumiałem ?:) 

PS nie używam zewnętrzne kompa wiec, żadnego garmina nie mam :)

Edytowane przez Ronol
Napisano (edytowane)

@Ronol jednocześnie nie, ale można je łatwo zamieniać. Chyba, że znajdziesz jakieś mocowanie GoPro, które jest podwójne. Wtedy pewnie uda się założyć. Można też pokusić się użycie o zakup mocowania pod komputerek garmin edge => https://trigar.pl/pl/p/Uniwersalny-uchwyt-zewnetrzny-Garmin-VariaEdge-010-12384-00-/1237 I teraz od dołu dajesz ION RT na tych 2 zaczepach, które podałem. Natomiast od góry dajesz tę lampkę, którą podałem wcześniej. Ona ma mocowanie w standardzie Garmina. Więć na 1 uchwycie będą dwie lampy jednocześniej. BTW ten uchwyt garmina da się kupić dużo taniej. 

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Ronol napisał:

dopdłą mnie totalna ciemnica i mega brakowało mi lampy przedniej. 

Cześć.

Po bardzo podobnej przygodzie, zaopatrzyłem się dwie lampki przednie, zasilane wymiennymi ogniwami 18650. Pierwsza to Towild BR800, jest mała, moc 800 lumenów, odcięcie takie sobie. Druga to CYCLAMI X7, trochę większa i mocniejsza, z bardzo dobrym odcięciem. Obydwie lampki można zamontować albo pod licznikiem, albo bezpośrednio na kierownicę. Mają wymienne ogniwa (już raz wymieniałem w trasie, świetna sprawa) i możliwość ich ładowania przez port USB C. Z X7 jestem na tyle zadowolony, że kupiłem też taką żonie.

Pzdr Rysiek

Edytowane przez rysib
  • +1 pomógł 2
Napisano
W dniu 10.05.2025 o 20:26, keltu napisał:

Jak dla mnie Omni 5 to jest nadlampka, świeci tyle że baterię wymieniam/ładuję raz w miesiącu. Fajny nie za szybki tryb migający. Przy tym wystraczająca moc i nie oślepia jak Walle. Póki co 1.5 roku i trzyma się bardzo dobrze.

Moim zdaniem to jest najlepsza lampka na baterie, mi baterie zawsze wystarczały na dłużej niż miesiąc - chyba, że w zimie. A od kiedy używam jej jako backup do lampki z wybudowanym akumulatorem i włączam tylko wtedy gdy ta się wyczerpała to jeszcze baterii nie wymieniałem (od listopada). Używam tylko trybu migającego.

• +1 pomógł 1
Napisano

Tzn ja baterie ładuje co miesiąc profilaktycznie w sumie to nie sprawdzałem ile działa do momentu aż padnie, może i z 2 miesiące by pociągnęła. 🤔

Napisano

Do mnie jutro powinna dostrzec z Rockbrosa Q5 na tył i RHL1000 na przód. Młody dostał na tył teraz Q1 i nawet przyzwoicie to świeci. 

Napisano
W dniu 13.05.2025 o 12:19, michalab napisał:

Moim zdaniem to jest najlepsza lampka na baterie, mi baterie zawsze wystarczały na dłużej niż miesiąc - chyba, że w zimie. A od kiedy używam jej jako backup do lampki z wybudowanym akumulatorem i włączam tylko wtedy gdy ta się wyczerpała to jeszcze baterii nie wymieniałem (od listopada). Używam tylko trybu migającego.

omni 5 wg. data sheet i wall-e (oba na ten sam typ zasilania) 18 lumenów vs ?

mactronic: 30h stały 60h migający
omni 5: 60h stały 90h migający 120h rapid

jak widać migający w omni to 1/3 czasu, w walle 1/2 czasu (wg. mnie lepiej walle), w walle 5 lat gwaracji i podobno bardziej bezprobelmowo :D

Ale wracając do tematu aby nie pisać tego samego szkoda, ze nie ma lampki z aluminium, z uchwytem aluminium, mocnymi diodami i wymiennym akumulatorem (np. 18650 21700) to byłby sztos.

W dniu 13.05.2025 o 12:37, keltu napisał:

Tzn ja baterie ładuje co miesiąc profilaktycznie w sumie to nie sprawdzałem ile działa do momentu aż padnie, może i z 2 miesiące by pociągnęła. 🤔

ta, ja ładuje raz na sezon... wiadomo kto ile jeździ to zależy.

Jak liczyłem z ciekawości, to sporo zależy od mocy diód.

2xAAA (akumulatorki) 800mah to jest 1.2V*0,8 = 0,96wh * 2 = 1,92wh

a taki trek falre rt ma 3.7V * 0,48 = 1,776wh

Czyli w treku mamy podobną pojemność akumulatora, kwestia mocy diody.

Napisano

wall-e jest mega! Osobiście uwazam, gby projekt byl bardziej smukły z ta samo mocą,  by byla mocna alternatywa dla flare rt , chyba, że juz coś takiego jest ( zatrzymałem sie właśnie na tych dwóch )  😉

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.05.2025 o 13:48, rysib napisał:

Cześć.

Po bardzo podobnej przygodzie, zaopatrzyłem się dwie lampki przednie, zasilane wymiennymi ogniwami 18650. Pierwsza to Towild BR800, jest mała, moc 800 lumenów, odcięcie takie sobie. Druga to CYCLAMI X7, trochę większa i mocniejsza, z bardzo dobrym odcięciem. Obydwie lampki można zamontować albo pod licznikiem, albo bezpośrednio na kierownicę. Mają wymienne ogniwa (już raz wymieniałem w trasie, świetna sprawa) i możliwość ich ładowania przez port USB C. Z X7 jestem na tyle zadowolony, że kupiłem też taką żonie.

Pzdr Rysiek

kupiłem tą X7, chyba tego się nie spodziewałem za takie grosze :) i chyba, też kupię drugą żonie :)

wziałem jeszcze do mocowania z przodu przed kierownicą - milion razy lepiej wyglada niż przymocowana na kierownicy :)

dzięki za podpowiedz!:) @rysib

• +1 pomógł 2
Napisano
W dniu 16.05.2025 o 13:04, bastard83 napisał:

A czy można gdzieś dostać ten element mocowanie lampki Rockbros R3-1000 oraz innych? Znalazłem mocowanie na kierownicę  ale tego nie mogę znaleźć.

20250516_130037.jpg

Znalazłeś gdzieś? Bo wczoraj też połamałem ten element w swojej Offbondage

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.05.2025 o 13:48, rysib napisał:

Pierwsza to Towild BR800, jest mała, moc 800 lumenów, odcięcie takie sobie. Druga to CYCLAMI X7, trochę większa i mocniejsza, z bardzo dobrym odcięciem.

Mam pytanie cyclami x7 to twór made in Aliexpress jesli tak to podziękuję.

Towild br800 wygląda mi lepiej patrzac na obie. Czy do niej idzie dokupić ogniwa zapasowe? I ile wytrzymuje na ładowaniu?