Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc. Mam problem z napędem MTB Deore 2 x 10. Otóż jak łańcuch pracuje na 9 i 10 zębatce na kasecie i przestanę kręcić to po 1 sekundzie czuć lekkie udeżenie w korbe tak jakby łańcuch się nie zatrzymał i próbował dalej kręcić. I jest to tylko na tych 2 zębatkach. Całość ma od nowości jakieś 1000 km. Luzów nigdzie nie ma, jedynie cała kaseta ma wyczuwlany mininalny luz. ALe sprawdzałem i wszystko jest dokręcone. Czy to może być wadliwy bębenek? Piasta Shimano FH-TX505

Napisano
Godzinę temu, mariusz_czechy napisał:

Czesc. Mam problem z napędem MTB Deore 2 x 10. Otóż jak łańcuch pracuje na 9 i 10 zębatce na kasecie i przestanę kręcić to po 1 sekundzie czuć lekkie udeżenie w korbe tak jakby łańcuch się nie zatrzymał i próbował dalej kręcić. I jest to tylko na tych 2 zębatkach. Całość ma od nowości jakieś 1000 km. Luzów nigdzie nie ma, jedynie cała kaseta ma wyczuwlany mininalny luz. ALe sprawdzałem i wszystko jest dokręcone. Czy to może być wadliwy bębenek? Piasta Shimano FH-TX505

Sprzęgło w przerzutce załączone? Rozumiem, że 9 i 10 zębatka to te najmniejsze?

Napisano (edytowane)

Jeżeli fizycznie któraś z zębatek nie została uszkodzona, a łańcuch normalnie pracuje na sworzniach (zgina się) to ja bym szukał przyczyny w bębenku.

Chociaż... Może być tak jak pisał @przecietny.kolarz. Trzeba też wziąć pod uwagę, że na małych zębatkach sprężyna dużo mniej naciąga łańcuch.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

@mariusz_czechy Domniemam zatem, że to kaseta 11-42?

W każdym razie - te typy tak mają. Konkretnie - masz ciężką kasetę która podczas jazdy się żwawo obraca, zwłaszcza na szybkich przełożeniach. Kiedy przestajesz pedałować, to dzięki Newtonowi Trzeciemiu, kaseta wciaż chce się obracać, i jedyne co ją hamuje to sprzęgło w przerzutce ( którego nie masz ) i anemiczna sprężyna przerzutki.

Tak, to jest bubel by Shimano - tzn, sprzedawanie przerzutek bez sprzęgła do dużych kaset.

Wymiana przerzutki na RD-M5120 powinna rozwiązać problem.

• +1 pomógł 1
Napisano

Da sie z tym jezdzic, aczkolwiek w starym rowerze mam Deore na 8 rzedowej kasecie i kultura jest zupelnie inna. A jesli jak mowicie Ten typ tak ma to na razie bede jezdzil. Dzieki za wszelkie informacje