D1ckSteele Napisano Niedziela o 19:51 Napisano Niedziela o 19:51 Hej, po złożeniu nowej szosy heble strasznie się drą na ostatnich dwóch metrach hamowania do zera, nie ważne czy mocno ścisnę klamkę czy powoli chcę się zatrzymać, tuż przed całkowitym zatrzymaniem drą się na pół osiedla, dźwięk przypomina szorowanie pazurami o tablicę szkolną XD Docierałem hamując z 35km/h do 5km/h ok 20 razy od nowości. Czyściłem klocki i tarcze IPA wielokrotnie, nic nie pomaga. Zaciski ustawiane metodą, poluzuj 2 obroty śrubki zacisków, ściśnij mocno klamkę, dokręć śrubki zacisków. Tarcze: Ultegra CL800 Klocki: SWISS STOP Disc 34 RS Wszystko nowe. Co z tym robić ? Przetrzeć klocki papierem ściernym ? Cytuj
gnomon Napisano Poniedziałek o 05:21 Napisano Poniedziałek o 05:21 (edytowane) Klocki może dostały oleju. Edytowane Poniedziałek o 05:21 przez gnomon Cytuj
D1ckSteele Napisano Poniedziałek o 05:38 Autor Napisano Poniedziałek o 05:38 Cytat Klocki może dostały oleju. IPA by pomoglo Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 05:41 Napisano Poniedziałek o 05:41 (edytowane) Z mojego doświadczenia wiem, że tarcze Ultegra niekoniecznie lubią się z innymi klockami niż te od Shimano. Załóż L05A i będzie OK. Docieranie klocków żywicznych uważam za permanentną demagogię. Edytowane Poniedziałek o 06:29 przez KNKS Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 05:42 Napisano Poniedziałek o 05:42 (edytowane) IPA jest słabym odtłuszczaczem. Od początku tak było, czy dopiero po procesie docierania? Nie masz wrażenia że na tych ostatnich dwóch metrach widelec zaczyna "wibrować"? Ja mam u siebie te same tarcze, klocki Shimano i absolutnie zero problemów. Nigdy nie robiłem też docierania, a hamują bardzo dobrze. Edytowane Poniedziałek o 05:43 przez przecietny.kolarz Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 06:14 Napisano Poniedziałek o 06:14 10 godzin temu, D1ckSteele napisał: Przetrzeć klocki papierem ściernym ? Jak są zeszklone to koniecznie. Przy myciu nie popatrzyłeś jaki jest ich stan? Mam podobny efekt z tyłu w mieszczuchu. Przy końcu hamowania lub jak pomagam sobie hamulcem stawiając rower z pionu do poziomu, to wyją. Mogę je przecierać papierem, to jest spokój na góra tydzień. Mogę podgrzać, przetrzeć na zjeździe, to spokój do końca dnia. O dziwo na mokro działają lepiej. Niestety co by nie robić, to problem wraca i klocki są zeszklone (tarcza pewnie też). Pewnie można by jeszcze spróbować porządnie przetrzeć tarczę z obu stron ale jak pomyślę ile z tym roboty, to się odechciewa (niestety papier na gąbce nie mieści się od strony szprych, a te co mam na arkuszach nie dają rady). Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 06:41 Napisano Poniedziałek o 06:41 @zekker a jakie masz tarcze? W tanich tarczach jest to znany problem, bo klocek się ślizga zamiast ścierać. Przy tarczach Ultegra nie powinno być tego problemu. Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 06:42 Napisano Poniedziałek o 06:42 @zekker Co trzeba zrobic żeby zeszklić klocki w rowerze miejskim ? Cytuj
Mod Team sznib Napisano Poniedziałek o 07:14 Mod Team Napisano Poniedziałek o 07:14 W miastach też zdarzają się długie i strome zjazdy. Zaliczenie takiego po założeniu nowych klocków przed ich dotarciem, nieumiejętnie jeszcze hamując to i można zeszklić. Co do wycia przy końcu hamowania; miałem to na wiosnę. Robiłem wszystko, odłuszczanie klocków i tarcz, wypalanie klocków itd. Nic nie pomagało. I w sumie przeszło z czasem samo z siebie. Hamowanie było bez zarzutu, tylko dźwięk wkurzający. Cytuj
chester_jds Napisano Poniedziałek o 07:17 Napisano Poniedziałek o 07:17 Mam ten objaw w koniu roboczym w tylnym hamulcu.. Dokładnie ostatni metr hamowania i wycie osła z dynamiką startującego samolotu. Ale u mnie to 100% niechlujne gmeranie w okolicach tylnej piasty, coś tam czyściłem i maznąłem tłustą szmatą po tarczy, poszło potem na klocki i jest jak jest. Cytuj
Seb Napisano Poniedziałek o 07:19 Napisano Poniedziałek o 07:19 (edytowane) Miałem ten problem w swoim MTB, dotknięcie klamki powodowało bardzo głośne skrzypienie hamulców nie do zniesienia. Kiedyś najprawdopodobniej klocki dostały jakiegoś smaru i wsiąknęło w całe klocki, niestety nic nie pomogło, ani ścieranie klocka ani odtłuszczanie ani wypalanie nad ogniem Wymieniłem klocki na nowe i problem zniknął. Edytowane Poniedziałek o 07:22 przez Seb Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 07:36 Napisano Poniedziałek o 07:36 Problemy z piszczącymi klockami żywicznymi można rozwiązać tak: najpierw papier ścierny ok 120 ułozony na płaskim stole, oczyścić czy też zetrzeć wierzchnią warstwę klocka trąc nim ruchami okrężnymi, potem przeczyścić go alkoholem izopropylowym który szybko odparowuje można zrobić to dwa razy a na końcu tarczę bardzo dokładnie wyczyścić acetonem tak by żaden ślad nie został na szmatce. Jesli to zeszklone klocki to zadziała, jeśli zatłuszczone żywiczne to nie wiem ale warto spróbować. Cytuj
gnomon Napisano Poniedziałek o 07:45 Napisano Poniedziałek o 07:45 (edytowane) 2 godziny temu, D1ckSteele napisał: IPA by pomoglo Absolutnie, jak klocek żywiczy wciągnie oleju, to nasiąka nim jak gąbka... jesli oleju było odrobinka, to klocki są może do uratowania, ale trzeba je wyjąc i przytrzec np o kostkę brukową (te historie z papierem ściernym są dobre, ale po co :P) ...ale jeśli ojelu było dużo, lub długo na nie działał - np były zalane i czekały na doczyszczenie dłuższa chwilę - to już można się z nimi pakować w stronę śmietnika. Edytowane Poniedziałek o 07:48 przez gnomon Cytuj
D1ckSteele Napisano Poniedziałek o 09:30 Autor Napisano Poniedziałek o 09:30 Cytat Nie masz wrażenia że na tych ostatnich dwóch metrach widelec zaczyna "wibrować"? Może jakoś delikatnie. Kurde nie pamiętam żeby kiedykolwiek miały kontakt z czymś tłustym ale mogłem tez czegoś nie zauważyć i chlapnąć mineralnym przy bleedingu klamek. Poprzecieram papierem, odtłuszczę jeszcze raz i zobaczymy co dalej, jak nie pomoże to nowe klocki. Cytuj
marcesco Napisano Poniedziałek o 09:42 Napisano Poniedziałek o 09:42 (edytowane) @D1ckSteele jeżdżiłem na tych klockach w gravelu, tarcze od Shimano i nie było problemu z kompatybilnością, to założenie bym odrzucił. Natomiast kilkukrotnie przerabiałem temat piszczącego i/lub zeszklonego klocka tak w szosie jak i gravelu. Gdy do klocka dostanie się jakiś olej czy inne tłuste zanieczyszczenie to koniec, nie ma na to żadnej rady. Wielokrotnie kombinowałem z IPĄ, odtłuszczaczem do hamulców, nawet piekarnik był grany, nic nie pomaga. Moja rada: kupić tańsze klocki i bez zastanowienia wymieniać. Ps. Przeszedłem ze SwissStopów 34 RS na 3-krotnie tańsze Shimano K05Ti-RX i jak zaczyna piszczeć to kierunek śmietnik. Cytat Kurde nie pamiętam żeby kiedykolwiek miały kontakt z czymś tłustym Nawet na szosie możesz wciągnąć jakieś samochodowe "płyny ustrojowe" Edytowane Poniedziałek o 09:44 przez marcesco 1 Cytuj
gnomon Napisano Poniedziałek o 10:50 Napisano Poniedziałek o 10:50 (edytowane) Jedyne klocki jakie jest sens próbować reanimować imho to ew półmetaliki ( z metalikami problemu chyba nie ma) - i nie żaden piekarnik a kładziemy na palniku gazowym i sobie tam siedzą dłuższa chwilę....jesli były w oleju, to czuć super cieżki smród dośc szybko.... Nie wiem czy IPA to ejszzcze nie pogarasza tematu ... czy ten olej jeszcze nie wsiąka głębiej. Ja tam IPY nigy nie uzywałem. Jedynie opalanie na palniku i szlifowanie na kostce brukowej (lub od biedy pilnik). Na klocki żywicze, to mała szansa że cos pomoże, chyba żę byly jakos minimalnie zaolejone. Edytowane Poniedziałek o 10:52 przez gnomon Cytuj
Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 11:45 Napisano Poniedziałek o 11:45 (edytowane) Problem wycia nie dotyczy tylko szosy czy graveli a tam ciężko szukać po lesie olejów w ściółce. Mi w nowym zestawie tarcz i klocków metalicznych wyć pod koniec dnia zaczął tył. Do tego przed ostatni zjazd ostatnio i spadła mi dramatycznie siła hamowania. Wnioski są takie, że robią nas w uja by ciągle wymieniać i by kasa się zgadzała. Dziś szczęśliwy ten kto ma całe życie klocka ciszę. Wystarczy wyciągnąć wnioski ile tu klocków przerabiacie. Bez jajec bo w Alpach nie mieszkamy a na nizinach nawet organiczne w szosie czy gravelu to powinny być min kilka sezonów. Jest też inna opcja czyli grupa ludków w tym ja co ma od jakiegoś czasu wiecznego pecha... Edytowane Poniedziałek o 11:48 przez Tyfon79 Cytuj
gnomon Napisano Poniedziałek o 13:40 Napisano Poniedziałek o 13:40 ja tam nie wiem, kto kogo robi w uja....mam w użyciu kilka rowerów na tarczach, żaden nie skrzypi....kilka to jest chyba 7 czy 8 sztuk - chyba pełna gama MTB od MT200 do 8100 i podobnie w szosach, tarcze od jakis rt10 do rt99 czy tam CL800 - zero próblemów, jak zliczyc przebiegi do kupy to ze 100tys km bedzie na nich wsystkich. Wszystko jest na klockach Shimano, albo półmetaliki albo żywica - ew gdzieś może byc jakis jagwire półmetal. Nic mi nigdy nie skrzypiało poza przypadkami zapaćkania klocka olejem. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 13:46 Napisano Poniedziałek o 13:46 1 godzinę temu, Tyfon79 napisał: Problem wycia nie dotyczy tylko szosy czy graveli a tam ciężko szukać po lesie olejów w ściółce. Mi w nowym zestawie tarcz i klocków metalicznych wyć pod koniec dnia zaczął tył. Do tego przed ostatni zjazd ostatnio i spadła mi dramatycznie siła hamowania. Wnioski są takie, że robią nas w uja by ciągle wymieniać i by kasa się zgadzała. Dziś szczęśliwy ten kto ma całe życie klocka ciszę. Wystarczy wyciągnąć wnioski ile tu klocków przerabiacie. Bez jajec bo w Alpach nie mieszkamy a na nizinach nawet organiczne w szosie czy gravelu to powinny być min kilka sezonów. Jest też inna opcja czyli grupa ludków w tym ja co ma od jakiegoś czasu wiecznego pecha... Oprócz ewidentnego zabrudzenia czymś tłustym, nigdy mi nic nie skrzypiało. Miałem całkiem niezły przekrój hamulców różnego rodzaju. Cytuj
D1ckSteele Napisano Poniedziałek o 15:36 Autor Napisano Poniedziałek o 15:36 Też się pierwszy raz z tym spotykam. Może nie miałem jakiegoś wielkiego przekroju, ale też wcześniej miałem kilka na tarczach i nigdy tego problemu... Mogłem go jakoś przypadkiem zapaćkać ale na nieświadomce więc się nie liczy XD Cytuj
gnomon Napisano Poniedziałek o 15:40 Napisano Poniedziałek o 15:40 ale do widać na takim klocku, jesli jest zapaćkany, przewżnie robi się ciemny, w stronę czarnego. Cytuj
zekker Napisano Wtorek o 06:10 Napisano Wtorek o 06:10 23 godziny temu, przecietny.kolarz napisał: @zekker a jakie masz tarcze? W tanich tarczach jest to znany problem, bo klocek się ślizga zamiast ścierać. Przy tarczach Ultegra nie powinno być tego problemu. SwissStop Catalyst Pro, czyli powinny być całkiem ok. Przód się w miarę trzyma. Problem jest z tyłem, gdzie był epizod z wyciekiem z piasty ale tarcza myta wielokrotnie, kilka różnych klocków, a problem wraca. Być może doszło w jakimś momencie do przegrzania i zeszklenia tarczy przy okazji tego wycieku i stąd problemy. 23 godziny temu, KNKS napisał: @zekker Co trzeba zrobic żeby zeszklić klocki w rowerze miejskim ? Sam się zastanawiam, bo o ile codziennie mam trochę metrów w dół, to przeważnie nie muszę tam hamować. Reszta to standardowe przed światłami itp. Cytuj
D1ckSteele Napisano Wtorek o 12:28 Autor Napisano Wtorek o 12:28 (edytowane) Ostatnie podejście. Pooglądałem te klocki, rzeczywiście wyglądały dziwnie, jakby pół klocka było w lekko innym odcieniu. Przetarłem tarcze papierem, przeczyściłem IPA, założyłem nowe klocki. Po pracy jadę na pole testować XD Jak nie zadziała to to p...ole będe tak jeździł, sąsiedzi już się prawie przyzwyczaili. Edytowane Wtorek o 12:29 przez D1ckSteele Cytuj
D1ckSteele Napisano Wtorek o 18:05 Autor Napisano Wtorek o 18:05 Zostawię update dla potomności. Własnie wracam z pierwszej setki po zrobieniu powyższego. Jest wszystko git, nic nie skrzypi. Wygląda na to że faktycznie stare klocki musiały być nasiąknięte czymś tłustym i zostawiały syf na tarczach. Przetarcie tarcz papierem ściernym p180, przetarcie IPA + nowe klocki i wszystko działa tak jak powinno. Dzięki za wszystkie komentarze 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi