Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć

Szukam jakichś szybkich opon gravelowych do użytku 70% las ( czyli trochę piachu, trochę szutru, trochę gliny) 30% asfalt.

Obecnie latam na Tufo Gravel Thundero 700x45 i w sumie oponki spisują się ale szukam czegoś nowego na ten sezon.

W oko wpadły mi:

1) Continental Terra Speed 

2) PIRELLI Cinturato Gravel H SmartEvo lub Cinturato Adventure

3) Schwalbe G-One R PRO

4) Tufo Gravel Speedero

5) PANARACER GravelKing SS

6) Wolfpack Gravel Super Speed

7) HUTCHINSON Overide TLR 

Możecie coś doradzić ?

Edytowane przez PawelW84
Pomyliłem szerokość :) Chodzi o 45mm
Napisano (edytowane)

@PawelW84 jak dla mnie to  tylko te z pozycji numero uno.   Jest dużo o tej oponie pisane  na tym forum   miedzy innymi  także przez moją skromną osobę. Można też rozważyć  nowy wypust Contiego  - Terra Competition .... świetna  gumka ( obecnie na niej śmigam ). Terra Speedy  mam na  wyryp po kamieniach  -  jazda  na skróty przez góry 😉😁 Używam w rozmiarze 45. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 2
Napisano

Bardziej ta lista wygląda na 70% asfaltu i 30 dla lasu ;).

Na pewno bym wziął pod uwagę Pirelli Cinturato Mixed przynajmniej na przód ( sam tak planuję zrobić jak już wykończę obecne ) i koniecznie w szerszym rozmiarze niż 40 przy 70% lasu  

w piachach i glinie ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki za odpowiedzi

@Mandoleran Moja pomyłka, chodziło mi o oponę 45mm. Faktycznie zaproponowane przeze mnie bieżniki nie są zbyt agresywne ale to dlatego, że na trudniejsze warunki leśne mam MTB 29x2,3", a na asfalt szosę 700x30  więc tu szukam czegoś pomiędzy :). Jak na moje oko (po zdjęciach)  PIRELLI Cinturato Gravel Mixed TLR wydaje się zbyt agresywna. Nie ciągnie mnie chyba w agresywniejszy bieżnik niż jest w Gravel Thundero

@pecio 

Continental Terra Speed i Terra Competition ( trail ? ) wydają mi się bardzo interesujące. Miałem okazję jeździć na Terra Speed 38mm i była bardzo szybka, tylko niestety w tym rozmiarze dla mnie za wąska. Okrutnie wpadała w piach. Z nich przesiadłem się właśnie na Gravel Thundero 45mm, która pewnie ze względu na szerokość w piasku sprawdza się dużo lepiej

Napisano

Cinturato H miałem, polecam do lasu i generalnie na gorszej jakości drogi. Dobre też były Schwalbe G All Round. Mieszkam na Mazowszu.

• +1 pomógł 1
Napisano

Żeby jechać po piachu potrzebna jest odpowiednia prędkość, rytm, siła pod nogą, pewny oraz mocny chwyt kierownicy i ciśnienie. W zależności od rodzaju piachu wybieramy wąską oponę przełajową, albo szeroki odpowiedni balon. 38 jest dla mnie uniwersalna, na pewnych rodzajach piachów nadrabiam techniką. Mogę polecić WTB Riddlera, bądź Gravelkinga SS( tu stosowałem rozmiar cx32). Obydwie są bardzo przyzwoite na asfaltach szutrach. Ich bieżniki nie pozwalają przyklejać się glinie a więc rower się nie zaklei po 100 metrach. Jazda w błocie na tym to oczywiście też technika, aczkolwiek i tu sprawują się całkiem ok w zależności w jakim błocie się jedzie. :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie miałem okazji jeździć na Mixedach, ale słyszałem wiele dobrego o tych oponach. Jak się przypatrzysz to bieżnik po środku, te kostki są bardzo blisko siebie więc na asfalcie nie powinny zamulać, ale tutaj pewnie kluczowe będzie ciśnienie. Z kolei na szutrach i szybkich zakrętach powinny lepiej trzymać niż typowe semi slicki, a coś o tym wiem bo sam na semi jeżdżę.

Obecnie mój set to Cinturato Gravel H na przodzie i Hutchinson Caracal Race na tyle, obydwa w 45 ale realnie wychodzi 3mm więcej i tutaj prócz oczywistego komfortu to z piachami nie mam problemów, ale na pewno na przód wybiorę w przyszłości coś co więcej daje gripa na szuterkach. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja mam od niedawna Pirelli Gravel M 45c i mogę je porównać do Thundero 45c, Michelin Power Gravel 47c lub Terrano Dry 38c. 

Jak na razie to zdecydowanie najlepsze opony jakie miałem. Na asfalcie chodzą bardzo przyjemnie - mimo agresywnego bieżnika są porównywalne z Thundero i szybsze niż Power Gravel. Środek opony ma bardziej zwarte klocki co pozwala dobrze się toczyć. W terenie jest tylko lepiej. Opona daje bardzo dużo pewności i poczucia bezpieczeństwa. Co prawda po bezpośredniej przesiadki z Power Gravel na pierszych testach zaskoczyła mnie kilka razy podczas jazdy po koleinach pozostawionych przez ciężkie maszyny do leśnych wycinek bo boczne klocki mocno wgryzają się w teren i przy szybszej jeździe w takich warunkach początkowo nie mogłem się przyzwiczaić. 

Na ten moment dla mnie to złoty środek - szybkie na asfaltowych przelotach i w terenie jest bardzo dobrze. Zobaczymy jak z żywotnością w kolejnych miesiącach ale jeżeli wytrzymają sezon to na następny wjedzie kolejny zestaw - chyba że wyjdzie jakaś nowa opona warta przetestowania.

• +1 pomógł 1
Napisano

@kaido2 mówisz o WTB Riddler TCS Light ? No ciekawie wygląda 

PANARACER GravelKing SS też, ale trochę obawiam się że w terenie będzie zbyt mało agresywna. Ten bieżnik wygląda raczej jak na asfalty w złym stanie :) 

@przemeg  

Continental Terra Speed  i PIRELLI Cinturato Gravel H SmartEvo to z jakiegoś powodu moi faworyci.

Schwalbe G All Round wygląda fajnie

@Mandoleran Caracale w teren raczej odrzucam boję się tego slicka na środku. Kojarzy mi się, że gdzieś czytałem że to opona bardzo podatna na przebicia 

@Lextalionis Gravel M przypominają mi jakoś Vittorie Mezcal :)

Napisano

Panaracer to raczej pancerniak na długie jazdy :) nie jest super szybka opona, bo ma dość grubo gumy nalane :) 

Caracal - ostatnio pytałem jednego kolegi o nie, szybkie ale papierowe. Ja ostatnio jeżdżę asfalt, szutry, mało terenu (gravelem). I rozważałem spec pathfinder, caracale i schwalbe gone speed rs. I będę brał te szwalbe na 40c.

Napisano

Jeżeli nie będzie przeszkadzać szybkie zużywanie się bieżnika to Terra Speed są świetnymi oponami. Jeśli chodzi o Pirelli M to użytkowałem i były to jedne z gorszych opon. Do tego warto pamiętać, że wypadają -a przynajmniej tak było kiedy je posiadałem- znacznie szerzej niż nominalnie. U mnie rozmiar 45 miał lekko ponad 48 mm. 

Napisano
5 minut temu, Chociemir napisał:

Jeżeli nie będzie przeszkadzać szybkie zużywanie się bieżnika to Terra Speed są świetnymi oponami. Jeśli chodzi o Pirelli M to użytkowałem i były to jedne z gorszych opon. Do tego warto pamiętać, że wypadają -a przynajmniej tak było kiedy je posiadałem- znacznie szerzej niż nominalnie. U mnie rozmiar 45 miał lekko ponad 48 mm. 

Rozwiń proszę tę myśl. Dlaczego najgorsze?
U mnie wypadają trochę szerzej ale bez przesady. Przy szerokości wewnętrzenej 26mm opona układa się na niecałe 47mm.

@PawelW84 Mezcal to faktycznie bardzo podobna opona i przez wielu używana w gravelach jeżeli ktoś ma miejsce na oponę 2.0/2.1. Różnica jest tylko taka, że Vittoria jest zoptymalizowana typowo pod teren a Pirelli ma być bardziej uniwersalna - dlatego np klocki na środku opony są pełne.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
19 minut temu, PawelW84 napisał:

@kaido2 mówisz o WTB Riddler TCS Light ? No ciekawie wygląda 

PANARACER GravelKing SS też, ale trochę obawiam się że w terenie będzie zbyt mało agresywna. Ten bieżnik wygląda raczej jak na asfalty w złym stanie :) 

Tak WTB Riddler TCS. Trzeba pamiętać, że to lekka delikatna( boki) sportowa opona, a więc kamiory na dużej prędkości mogą ją na zawsze wykluczyć. Pracuje świetnie, leci się na tym miło. W SS-ach jodełka spoko trzyma.

15 minut temu, przemeg napisał:

Panaracer to raczej pancerniak na długie jazdy :) nie jest super szybka opona, bo ma dość grubo gumy nalane :) 

Są dwie wersje, z wkładką i bez .  Z wkładką zamula przez nią właśnie i jest efekt nalanej gumy. Te bez są lekkie i leci się szybko. Riddler i SS są do siebie bardzo podobne jeżeli chodzi o prace , żywotność i właściwości . Różnią się tylko bieżnikiem :) 

Edytowane przez kaido2
Napisano

Jeździłem na Mezcalach 2,1 i spoko, ale chiński Ontrack okazał się lepszy :D Służy jako zimowy treningowy ;)  Co do jodełki w SS której się obawiasz,- bieżnik przełajowy który musi działać i działa ;) Sprawdzałem w każdych warunkach ;) 

Napisano

Z tych tu wymienionych G-One R Pro.

Jeżeli chodzi szybkość to porównywalne do Terra Speedów. Dużo lepiej radzą sobie za to od nich w piachu czy na trawersach.

No i w tym samym rozmiarze ( 45c) są ponad milimetr szersze.

Napisano
1 godzinę temu, PawelW84 napisał:

@Mandoleran Caracale w teren raczej odrzucam boję się tego slicka na środku. Kojarzy mi się, że gdzieś czytałem że to opona bardzo podatna na przebicia 

Dlatego mam je zamontowane z tyłu. Póki co nie mam z nimi problemów a już kilka mocniejszego terenu zaliczyły, no ale ostateczny werdykt będzie po zakończeniu sezonu. Nie bójmy się "miksować" opon że coś innego leci na tył a coś innego na przód. 

1 godzinę temu, Chociemir napisał:

Jeśli chodzi o Pirelli M to użytkowałem i były to jedne z gorszych opon. Do tego warto pamiętać, że wypadają -a przynajmniej tak było kiedy je posiadałem- znacznie szerzej niż nominalnie. U mnie rozmiar 45 miał lekko ponad 48 mm. 

Szerzej niż nominalnie to dla mnie akurat zaleta i dlatego je biorę w przyszłości pod uwagę. Wadą jedynie jest wtedy kiedy opona jest na granicy styku z ramą. 

Napisano

PIRELLI Cinturato Gravel H SmartEv założone.

Lekko to to nie wchodzi, a na pewno nie ciężej niż poprzednie Tufo Thundero.

Wagowo przybyło po około 100g na szt. . Opony są jakby bardziej mięsiste, a mieszanka chyba bardziej miekka. Tufo było 44 a Pirelli 45. Niestety nie wykonałem pomiarów suwmiarka jak to się na moich kołach rozklada, a szkoda. 

Jutro pierwsza jazda, zobaczymy :)

IMG_20260417_225246.jpg

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Zobacz conti contact urban, mam je w mtb (26x2.2) i szok jak to idzie po wszystkim. Dopiero luzniejsza nawierzchnia aczkolwiek wczesniejsze race king nie byly lepsze (ale za to wolniejsze glosniejsze i duzo szybciej znikaly). Do tego opona jest detkowa (jestem w 100% pewien ze na tubeless tez by poszlo). W rowerze niestety mam obrecze zwykle, dla zmniejszenia oporow tocznych uzylem detki butylowej przeznaczonej do szerokosci 1.2-1.5, pancernosc opony na to pozwala. Nie polecam zadnych tpu czy latex. Tylko butyl albo tubeless. Kupujac droga gume licz sie ze tubeless moze byc konieczny, mialem kiedys race king drutowy oraz shieldwall... wersja drutowa pozwalala na cisnienia typu 1.7 bar, za to shieldwall potrzebowal grubszej detki i 2 bar... (obecne contact urban na delikatnej detce lataja na 2 bar az milo )co chwile dobijalem opone. Niestety wynika to z innej budowy opony pod tubeless ze w zasadzie jazda na detkach traci sens.. takze jak bedziesz kupowac do jazdy na detce, lepiej wybrac zwykla wersje. Tubeless jak tylko masz odpowiednie obrecze jak najbardziej polecam dla kazdego.

Edytowane przez graveloiksctrailowka
Napisano (edytowane)

Myślę że po weekendzie mogę już trochę więcej na temat tych opon powiedzieć.

Cena: w tym aspekcie Tufo zamiata Pirelli 

Tufo Thundero 170 zł

PIRELLI Cinturato Gravel H SmartEv 250 zł 

Waga: Tufo zdecydowanie wygrywa.

Pirelli 620g

Tufo 487g

Czyli wyszło 300g na komplecie, niestety całkiem sporo.

Komfort: Pirelli zdecydowanie bryluje nad Tufo nawet przy nabiciu jej na asfalt do bardzo wysokiego ciśnienia (2,6/2,8 bara) Opona zdecydowanie lepiej pochłania nierówności 

Przyczepność: Pirelli zdecydowanie przewyższa Tufo zarówno na asfalcie czy szutrze. Opona po prostu klei się do nawierzchni 

Powyższe dwie cechy to oczywiście oceny subiektywne, ale mogą wynikać z faktu, że mieszanka gumy Tufo po 4 latach jest zdecydowanie bardziej "plastikowa", sztywna i twarda. Zobaczymy jak Cinturato będzie wyglądało po takim czasie...

Szybkość: W moim odczuciu Tufo są szybsze. Niestety nie wiadomo czy to zasługa kształtu bieżnika czy faktu, że Cinturato jest świeże mięciutkie i włochate a Tufo trochę już przytarte i mocno stwardniałe.

Na koniec pozostawiam ostatni aspekt, czyli bicie pionowe opony.

Pirelli leżą pięknie, nawet rozkręcając na stojaku tylne koło do oporu nie wywołują one nadmiernego bicia pionowego. 

Tufo niestety latało jak szatan po święconej wodzie. Nie pomogło wielokrotne układanie, smarowanie rantów silikonem, zamiana przodu z tyłem. Było tak od początku i nie zmieniło się przez 4 lata jazdy. Te opony były po prostu krzywe, co według mnie było odczuwalne przy wysokim ciśnieniu, na asfalcie przy prędkościach około 50km/h

W przyszłym tygodniu będę miał jeszcze  CONTINENTAL Terra Speed ProTection  700x45 to postaram się jakoś je do siebie przyrównać.

Edytowane przez PawelW84
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ale wiesz ze zakladajac drogie opony tubeless na detke wykorzystujesz je w 50%? Tutaj przykladowe porownanie https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/cx-gravel-tubes-vs-tubeless#average   Te wszystkie mity o koniecznosci zdejmowania opony mozna miedzy bajki wsadzic. Najwazniejszy jest odpowiedni stan uszczelniacza ktory zalata ewentualne przebicie oraz wszelkie nieszczelnosci na rancie