Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć chciałbym kupić sobie 1 szosę, akurat jakieś promki są i chciałbym poznać waszą opinie co byście polecili na 1 rowerek spośród tych. Albo coś innego ciekawego. Najbardziej mi się podoba Madonka :)) Bianchi też ładne, wszystko ładne haha   
Doradzicie cos? Zależy mi na dobrym sprzęcie który posłuży chwilę, wygodzie i na tym żeby na początek wystarczyło. No i wyglądzie stąd madonka :) Wiem że każdy z nich jest trochę inny dlatego proszę was o pomoc. 

Najbardziej siebie widzę na treku lecz wiem, że inne firmy w tej cenie mogą oferować może więcej (koła, opony, elektronika), nie wiem na co patrzeć wybierając. Wszystkie te rowery na ten moment są do 12tys więc w takim przedziale szukam. 

Chętnie się czegoś dowiem bo jestem świeży, do tej pory jeździłem na gravelu rondo. 

Edytowane przez Mkuchar
Sprecyzowanie
Napisano
6 godzin temu, Mkuchar napisał:

Cześć chciałbym kupić sobie 1 szosę,

A po co miałbyś kupować dwie lub trzy? Zazwyczaj kupuje się jedną. 

co byście polecili na 1 rowerek

Dobre rowerki to np. Woom.

Najbardziej siebie widzę na treku lecz wiem,

Bo ich marketing jest najskuteczniejszy i napis na ramie największy. :) Jak większość patrzysz pod kątem szpanu na dzielni. Troszkę cię zatem ostudzę, bo czasy i rynek się zmieniły, a Trek z tą swoją megalomanią zaczyna być już bardziej obciachem niż lansem. To chyba najgorzej zestawiony rower z całej stawki (chociaż nie wiem, czym  jest "gigant advanced 2" z tytułu). Marne aluminiowe koła, mechaniczna 105...

Jak wyszła nowa Madone, to też się nad nią zastanawiałem. Rozważałem też inne marki, aż finalnie postanowiłem zamówić frameset Gianta TCR Advanced Pro i poskładać na tym samodzielnie rower, jaki chcę, a nie kupować to, co producenci chcą wypchnąć w "gotowym" produkcie. Jak potem zobaczyłem kilka razy nową Madone na żywo, to byłem przeszczęśliwy, że jej nie kupiłem - ten rower jest po prostu brzydki. A im większy rozmiar, tym gorzej. 

Napisano

Kwestia indywidualna, natomiast zgadzam się, że obecna generacja madone wygląda po prostu źle, wcześniejsze z szerokimi profilami naprawdę prezentowały się super, a w tym momencie najprościej mówiąc ten rower jest jakiś dziwny, wielu znajomych czekało na pojawienie się nowej madone z nastawieniem na jej zakup, po zobaczeniu jej na żywo, kupili ją jedynie Ci, którzy pracują w sklepie treka i mogli skorzystać z zakupu pracowniczego mając ją za połowę ceny, reszta wolała wybrać coś innego, sam kupiłem orce aero, która moim zdaniem wygląda bez porównania lepiej a za podobną cenę jest poskładana na najwyższej klasie karbonu jaki oferuję orbea i elektronicznej 105. Podstawa to geometria, która ma pasować, natomiast kierując się wyglądem, nie wydaję mi się, żeby w  obecnej generacji madone był to mocny punkt.

Napisano
2 godziny temu, TheJW napisał:

Bo ich marketing jest najskuteczniejszy i napis na ramie największy. :) Jak większość patrzysz pod kątem szpanu na dzielni. Troszkę cię zatem ostudzę, bo czasy i rynek się zmieniły, a Trek z tą swoją megalomanią zaczyna być już bardziej obciachem niż lansem. To chyba najgorzej zestawiony rower z całej stawki (chociaż nie wiem, czym  jest "gigant advanced 2" z tytułu). Marne aluminiowe koła, mechaniczna 105...

Jak wyszła nowa Madone, to też się nad nią zastanawiałem. Rozważałem też inne marki, aż finalnie postanowiłem zamówić frameset Gianta TCR Advanced Pro i poskładać na tym samodzielnie rower, jaki chcę, a nie kupować to, co producenci chcą wypchnąć w "gotowym" produkcie. Jak potem zobaczyłem kilka razy nową Madone na żywo, to byłem przeszczęśliwy, że jej nie kupiłem - ten rower jest po prostu brzydki. A im większy rozmiar, tym gorzej. 

Dobrze widzieć że ktoś nie dał się omamić marketingowi branży rowerowej i zdroworozsądkowo wydał kilkanaście kafli na zabawkę bez loga Treka :thumbsup:

Napisano
3 godziny temu, TheJW napisał:

Napisano

Sorki, chodziło mi o pierwszą szosę :)

3 godziny temu, Xzc napisał:

Kwestia indywidualna, natomiast zgadzam się, że obecna generacja madone wygląda po prostu źle, wcześniejsze z szerokimi profilami naprawdę prezentowały się super, a w tym momencie najprościej mówiąc ten rower jest jakiś dziwny, wielu znajomych czekało na pojawienie się nowej madone z nastawieniem na jej zakup, po zobaczeniu jej na żywo, kupili ją jedynie Ci, którzy pracują w sklepie treka i mogli skorzystać z zakupu pracowniczego mając ją za połowę ceny, reszta wolała wybrać coś innego, sam kupiłem orce aero, która moim zdaniem wygląda bez porównania lepiej a za podobną cenę jest poskładana na najwyższej klasie karbonu jaki oferuję orbea i elektronicznej 105. Podstawa to geometria, która ma pasować, natomiast kierując się wyglądem, nie wydaję mi się, żeby w  obecnej generacji madone był to mocny punkt.

Czyli w tej cenie nie patrzeć na treka, lepiej orbea m30i? A sensa? 

Napisano

Dla przykładu rower jaki sam kupiłem https://www.bluesport.pl/rower-orbea-orca-aero-m30ltd-black-p-1126.html?gad_source=1 co prawda ma on geometrię bardzo sportową więc nie każdemu to przypasuje i ten dziwny narzędziownik od spodu, który da się ściągnąć i wygląda normalnie, ale za tę cenę masz najwyższej klasy karbon omx w orce m30i bo myślę, że o ten model ci chodzi pisząc orbea m30i a nie orce aero, masz karbon omr czyli niższej jakości karbon. Natomiast porównując  to do treka masz tam podstawową ramę i napęd mechaniczny plus dyskusyjny wygląd, tak więc jak dla mnie sprawa jest dosyć prosta i ten trek nie ma wielkiego sensu. Gdyby to była stara madone czy to gen 7 czy jeszcze wcześniejszy model, który po prostu wygląda świetnie sam chętnie dopłacił bym do takiej ramy, ale nie do tego czym teraz jest madone.

sry zły link wkleiłem bo to wersja na mechanicznej 105 a kupiłem tutaj na di2 za 14,5 https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-orbea-orca-aero-m30iltd-di2-w-100-gotowy-pedaly-rs500-p-6518.html?gad_source=1&gad_campaignid=22294768280&gbraid=0AAAAACvBgwxtJRgNb5M8_Xp1gfnFcYuSh&gclid=CjwKCAjwisnGBhAXEiwA0zEOR87CGsh4QTrjfWKl0OgWmfTpsg2Hkbg51PXJwaboevm4OP8glNTlRxoCufcQAvD_BwE

Napisano

Po pierwsze to rower ma się podobać użytkownikowi, a nie to co kupiłem to wciskać każdemu, że jest najlepsze, z takim podejściem to ta orca to też dyskusyjny klocek :) 

3 godziny temu, ernorator napisał:

gigant ma najlepszą ramę :D 

Trek ma najlepszy marketing

najlepszą, bo? kto tak twierdzi 🤣 żeby zaraz nie było podniety, nigdy nie miałem treka 😘

do autora; pochodź po sklepach, podotykaj, popatrz, co ci się podoba, jeździłeś na gravelu to obstawiam, że odnajdziesz się na ramie race jak i endurance, tylko dobierz dobrze rozmiar, pozycję skorygujesz pod siebie. W tej cenie to już obowiązkowo celowałbym coś na elektronice.  

• +1 pomógł 1
Napisano
23 minuty temu, Xzc napisał:

Dla przykładu rower jaki sam kupiłem https://www.bluesport.pl/rower-orbea-orca-aero-m30ltd-black-p-1126.html?gad_source=1 co prawda ma on geometrię bardzo sportową więc nie każdemu to przypasuje i ten dziwny narzędziownik od spodu, który da się ściągnąć i wygląda normalnie, ale za tę cenę masz najwyższej klasy karbon omx w orce m30i bo myślę, że o ten model ci chodzi pisząc orbea m30i a nie orce aero, masz karbon omr czyli niższej jakości karbon. Natomiast porównując  to do treka masz tam podstawową ramę i napęd mechaniczny plus dyskusyjny wygląd, tak więc jak dla mnie sprawa jest dosyć prosta i ten trek nie ma wielkiego sensu. Gdyby to była stara madone czy to gen 7 czy jeszcze wcześniejszy model, który po prostu wygląda świetnie sam chętnie dopłacił bym do takiej ramy, ale nie do tego czym teraz jest madone.

sry zły link wkleiłem bo to wersja na mechanicznej 105 a kupiłem tutaj na di2 za 14,5 https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-orbea-orca-aero-m30iltd-di2-w-100-gotowy-pedaly-rs500-p-6518.html?gad_source=1&gad_campaignid=22294768280&gbraid=0AAAAACvBgwxtJRgNb5M8_Xp1gfnFcYuSh&gclid=CjwKCAjwisnGBhAXEiwA0zEOR87CGsh4QTrjfWKl0OgWmfTpsg2Hkbg51PXJwaboevm4OP8glNTlRxoCufcQAvD_BwE

Myślałem o tym https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-orbea-orca-m30i-105di2-pedaly-i-oswietlenie-w-100-gotowy-p-8224.html

Napisano

Nie każdemu musi się podobać kwestia indywidualna, natomiast technicznie dokładając trochę do orcki aero masz, napęd di2, najwyższej klasy karbon i kierownice karbonową, elementów, których nie ma w tym modelu treka.

Napisano
12 minut temu, Michal2008 napisał:

Po pierwsze to rower ma się podobać użytkownikowi, a nie to co kupiłem to wciskać każdemu, że jest najlepsze, z takim podejściem to ta orca to też dyskusyjny klocek :) 

najlepszą, bo? kto tak twierdzi 🤣 żeby zaraz nie było podniety, nigdy nie miałem treka 😘

do autora; pochodź po sklepach, podotykaj, popatrz, co ci się podoba, jeździłeś na gravelu to obstawiam, że odnajdziesz się na ramie race jak i endurance, tylko dobierz dobrze rozmiar, pozycję skorygujesz pod siebie. W tej cenie to już obowiązkowo celowałbym coś na elektronice.  

A jakieś rowerki na elektronice jeszcze podeślesz? 

Napisano
Teraz, Mkuchar napisał:

domyślam się i tak jak pisałem, tutaj jest niższej klasy włókna OMR, kierownica aluminowa, względem  treka róznica tak naprawdę jest tylko w napędzie mechaniczy (trek) vs elektroniczy (orbea) no i kwestia wyglądu ja akurat bardzo lubie modele aero i to jeszcze z tej starej epoki, kiedy te profile rur były mega szerokie i płaskie, oczywiście każdy ma swój gust. Mogę jedynie podpowiedzieć, że rowery orbei to naprawdę fajny sprzęt, porządnie poskładany, wcześniej jeździłem canondalem synapsem, który niemiłosiernie trzeszczał nie ważne jak się o niego dbało.

• +1 pomógł 1
Napisano
6 minut temu, Mkuchar napisał:

A jakieś rowerki na elektronice jeszcze podeślesz? 

sporo tego jest, pooglądaj sobie promki na peperze :) poznasz jakiś przekrój. Ostatnio widziałem z niemiec Trek madone SL6 gen 8 na kółkach karbonowych i chyba 105 di2 za 13 500 PLN...

8 minut temu, Xzc napisał:

Nie każdemu musi się podobać kwestia indywidualna, natomiast technicznie dokładając trochę do orcki aero masz, napęd di2, najwyższej klasy karbon i kierownice karbonową, elementów, których nie ma w tym modelu treka.

ja to wszystko rozumiem, ale dla nowicjusza moim zdaniem trzeba pomóc merytorycznie, proponowanie roweru aero na pierwszy, moim zdaniem słaby pomysł (rozumiem, że może się podobać sam bym kupił jako drugi rower szosowy, choć większość nie wykorzysta jego potencjału, po prostu kupowane są ze względu na wygląd.) kierownica alu vs karbon bez znaczenia (choć rozumiem :)) tak samo sam karbon na ramę ok, ja to rozumiem, ale czy to ma aż takie znaczenie dla autora? nie sądzę. 

Napisano
12 minut temu, Xzc napisał:

2 minuty temu, Michal2008 napisał:

sporo tego jest, pooglądaj sobie promki na peperze :) poznasz jakiś przekrój. Ostatnio widziałem z niemiec Trek madone SL6 gen 8 na kółkach karbonowych i chyba 105 di2 za 13 500 PLN...

ja to wszystko rozumiem, ale dla nowicjusza moim zdaniem trzeba pomóc merytorycznie, proponowanie roweru aero na pierwszy, moim zdaniem słaby pomysł (rozumiem, że może się podobać sam bym kupił jako drugi rower szosowy, choć większość nie wykorzysta jego potencjału, po prostu kupowane są ze względu na wygląd.) kierownica alu vs karbon bez znaczenia (choć rozumiem :)) tak samo sam karbon na ramę ok, ja to rozumiem, ale czy to ma aż takie znaczenie dla autora? nie sądzę. 

Tak, zależy mi na rowerku który posłuży i z czasem coś oczywiście dołożę. Ale żeby sama podstawa już była dobra. Dlatego nie do końca wiem na czym się skupiać, nie znam marek więc tez dużo myślę co dobre a co złe. A rowerki sensa albo Bianchi? Albo poligon strattos s8x który ma wszystko ale później np ciężej ze sprzedażą albo giant proprio advanced 2 

Napisano

Powinieneś określić czego oczekujesz od roweru, bo masz konkretny rozstrzał tych rowerów, Propel to rower aero bardzo fajny, ale jednak trzeba mieć świadomość, że takie rowery są dość agreswyne, tj niską głowkę ramy i są stosunkowa długie, co powoduje, że twoja pozycja na rowerze jest mocno pochylona i wyciągnięta. Sam swoją orca aero robiłem trasy ponad 200km z tym, że liczyłem się jak na tym rowerze się będzie jeździć i nie jest on niewygodny choć na początku miałem problem aby przyzwyczaić kark do takiej pozycji.

Sam kupując pierwsza szosę, postąpiłem mocno asekuracyjnie wybierają szosę endurence z powodu, że wydawało mi się, że na czymś bardziej sportowym nie dam rady jeździć, a po krótkim czasie żałowałem tego wyboru, ciało da sie przyzwyczaić do sportowej pozycji, kwestia jazdy i rozciągania, ale też nie każdemu na tym zależy i wystarcza niektórym po prostu wolniejsza jazda traktując to bardziej wycieczkowo niż sportowo, stąd dobrze jakbyś określił do czego tak naprawdę chciałbyś używać tego roweru.

Napisano

Chyba trzeba się bardzo postarać, żeby znaleźć rower o mniej adekwatnej relacji wartość/cena niż w/w. Trek 🙄. Do tego ten "nowy" Madone jest paskudny, a na żywo wygląda jeszcze 2x gorzej niż na zdjęciach. I to nie tak, że jestem jakimś tam wrogiem marki Trek. Sam miałem trzy sztuki ichniejszych rowerów, ale powiem szczerze że, w moim mniemaniu, ostatnia fajna szosówka tej firmy to Madone gen.6. Plus dla Treka to obsługa gwarancyjna, która działa sprawnie i jest nastawiona "na klienta" oraz dedykowane akcesoria Bontrager'a. No i Madone gen.8 elegancko wpasowuje się w stojak rowerowy pod Lidl'em 😁.

@Mkuchar Jak ustalisz już swoje preferencje co do geometrii to zerknij raczej w stronę Canyon'a, Meridy czy innej Orbei.

Napisano

A co kryje się pod nazwą gigant advanced 2....nie doczytałem, ale to może być propel, tcr albo defy. Treka odpuść no chyba ze sie Tobie podoba, idzie wyrwać za 11k , a jak wsadzisz jakieś karbonowe koła to nawet jakoś wygląda. Jeśli chodzi o Orbea m30 to jest to fajna szosa , lekka rama, ciężkie koła, dobrze podjeżdża,  ale na płaskim brakuje jej do tcr,a. I tu przechodzimy do najbardziej kompletnego roweru jako bazy. Tcr na nowej ramie i w podstawowej konfiguracji z s.105 jest lekki. Dodasz do tego nowe koła I opony i masz rower szybki na płaskim,  dobrze podjeżdżający i zjeżdżający jak po sznurku. Defy to taki szybki endurance,  bardzo fajny rower,  propel nieco sie ucywilizował....zasila właśnie mój garaż. Nie ważne czy propel, tcr, defy....jak znajdziesz poniżej 10k to nic tylko brać. Tobie polecałbym tcr lub defy. Defy ma lżejsze przełożenia i nieco bardziej komfortową ramę,  natomiast miałem 3 generacje tcra I dla mnie to mega wygodne i szybkie rowery. Taki zloty środek o który trudno na rynku. Strattosa odpuść,  średnia marka, duża strata będzie przy sprzedaży jakby co. W tej grupie cenowej koła I opony we wszystkich średnie,  ale na początek przygody ujdą.