Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję wymienić w moim e-MTB napęd 1x12 z SRAM Eagle SX na następujący (na bębenek HG, nie chcę na razie ruszać piasty):

- kaseta SRAM Eagle NX 1x12

- łańcuch KMC e12

- przerzutka i manetka SRAM Eagle GX 1x12

Czy taki zestaw będzie optymalny do jazdy rekreacyjnej z wyskokami na weekendowe wycieczki szlakami górskimi w Beskid Śląski (bez zjazdów singlami)?

Napisano (edytowane)

Będzie OK, ale ja bym wziął łańcuch SRAM. Jest cichszy przy tych kasetach tylko czy przy takim rowerze to usłyszysz to nie wiem.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Myślałem nad łańcuchem SRAM GX właśnie ze względów akustycznych, ale jednak one nie są dedykowane do rowerów elektrycznych a jednak 95Nm i jazda w górach swoje robi.

Napisano

Z tej samej firmy? Niby dlaczego? 

Mam 

-kasetę shimano 10sp z łańcuchem kmc x10EL

-11tkę z łańcuchem sram pc1110

-12tkę shimano z łańcuchem sram x01. 

Ostatni raz łańcuch shimano używałem 14 lat temu. 

Nie mam żadnych zastrzeżeń do jakości zmiany biegów i ogólnie kultury pracy.  

Napisano (edytowane)

I ja tak wielokrotnie używałem napędów (11ki mnie ominęły), i  choć to faktycznie jakoś tam działa, to w porównaniu do homogenicznego napędu po prostu gorzej. Co tu się zresztą dziwić, przecież producent dopracowywuje detale ukształtowania ogniw łańcucha do zaprojektowanego kształtu zębów, o tym są całe książki. Tylko tyle i aż tyle, nie ma tu nic odkrywczego.

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano

Naprawdę masz tak słabe nogi że do elektryka potrzebujesz 12 rzędowego napędu? SX daje maksymalnie 340% wspomagania + twoje 100% powinno wystarczyć. Zrób upgrade na 10 a nawet 9 rzędów a łańcuch i kaseta wytrzymają kilka razy więcej. Nie proponuję 8 rzędowego SRAM EX 1 bo pomimo super trwałości odpłynęli kompletnie z cenami.