mariooo_87 Napisano wczoraj o 06:54 Napisano wczoraj o 06:54 Witam, Planuję wymienić w moim e-MTB napęd 1x12 z SRAM Eagle SX na następujący (na bębenek HG, nie chcę na razie ruszać piasty): - kaseta SRAM Eagle NX 1x12 - łańcuch KMC e12 - przerzutka i manetka SRAM Eagle GX 1x12 Czy taki zestaw będzie optymalny do jazdy rekreacyjnej z wyskokami na weekendowe wycieczki szlakami górskimi w Beskid Śląski (bez zjazdów singlami)? Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 07:08 Napisano wczoraj o 07:08 (edytowane) Będzie OK, ale ja bym wziął łańcuch SRAM. Jest cichszy przy tych kasetach tylko czy przy takim rowerze to usłyszysz to nie wiem. Edytowane wczoraj o 07:08 przez chudzinki Cytuj
mariooo_87 Napisano wczoraj o 07:09 Autor Napisano wczoraj o 07:09 Myślałem nad łańcuchem SRAM GX właśnie ze względów akustycznych, ale jednak one nie są dedykowane do rowerów elektrycznych a jednak 95Nm i jazda w górach swoje robi. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 07:35 Napisano wczoraj o 07:35 Łancuch gx poległ by tu w 50km. Ale kmc x12 niezależnie od wersji też trwałością nie grzeszy. Tylko x01/xx1 trzyma fason. Cytuj
mariooo_87 Napisano wczoraj o 07:39 Autor Napisano wczoraj o 07:39 (edytowane) Mówisz? Mój SX wytrzymał 1000km (mierzone przymiarem Shimano TLCN42). Wspominałem o KMC e12 - nie x12. Edytowane wczoraj o 07:40 przez mariooo_87 Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 09:21 Napisano wczoraj o 09:21 Ja bym szedł jakiś zestaw z Shimano Linkglide. Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 10:39 Napisano wczoraj o 10:39 Łańcuch z kasetą to chyba najważniejsze by brać włąśnie z tej samej firmy. Łańcuch GX faktycznie padaka straszna. 1 Cytuj
lis50 Napisano wczoraj o 11:54 Napisano wczoraj o 11:54 Z tej samej firmy? Niby dlaczego? Mam -kasetę shimano 10sp z łańcuchem kmc x10EL -11tkę z łańcuchem sram pc1110 -12tkę shimano z łańcuchem sram x01. Ostatni raz łańcuch shimano używałem 14 lat temu. Nie mam żadnych zastrzeżeń do jakości zmiany biegów i ogólnie kultury pracy. Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 12:18 Napisano wczoraj o 12:18 (edytowane) I ja tak wielokrotnie używałem napędów (11ki mnie ominęły), i choć to faktycznie jakoś tam działa, to w porównaniu do homogenicznego napędu po prostu gorzej. Co tu się zresztą dziwić, przecież producent dopracowywuje detale ukształtowania ogniw łańcucha do zaprojektowanego kształtu zębów, o tym są całe książki. Tylko tyle i aż tyle, nie ma tu nic odkrywczego. Edytowane wczoraj o 12:18 przez DyktaTusek Cytuj
mariooo_87 Napisano wczoraj o 12:21 Autor Napisano wczoraj o 12:21 Shimano odpada bo trzeba bębenek Microspline - a piasty z bębenkiem nie ruszam. To może faktycznie zamiast łańcucha KMC e12 wybrać Sram X01? Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 12:30 Napisano wczoraj o 12:30 Zdecydowanie tak, tu się warto na większy wydatek szarpnąć, z czasem będzie taniej! Cytuj
PiotrWie Napisano wczoraj o 17:45 Napisano wczoraj o 17:45 Naprawdę masz tak słabe nogi że do elektryka potrzebujesz 12 rzędowego napędu? SX daje maksymalnie 340% wspomagania + twoje 100% powinno wystarczyć. Zrób upgrade na 10 a nawet 9 rzędów a łańcuch i kaseta wytrzymają kilka razy więcej. Nie proponuję 8 rzędowego SRAM EX 1 bo pomimo super trwałości odpłynęli kompletnie z cenami. 1 Cytuj
lis50 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu W dniu 9.05.2025 o 13:18, DyktaTusek napisał: I ja tak wielokrotnie używałem napędów (11ki mnie ominęły), i choć to faktycznie jakoś tam działa, to w porównaniu do homogenicznego napędu po prostu gorzej. Co tu się zresztą dziwić, przecież producent dopracowywuje detale ukształtowania ogniw łańcucha do zaprojektowanego kształtu zębów, o tym są całe książki. Tylko tyle i aż tyle, nie ma tu nic odkrywczego. Mam za sobą kilkaset kombinacji napędów i zdecydowanie homogeniczne nie działają najlepej. 8, 9,10, 11 i 12 biegów, kasety od altusa do xtr, łańcuchy sram, shimano, kmc, campagnolo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi