Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć w poniedziałek byłem w serwisie żeby mi wymieni dętke a w środe jak jechalem po prostej drodze wybuchła mi od boku. Czy serwis mi wymieni dętke i opone za darmo jak to ich dętka mi rozerwała opone, jest dziura na ok. 10cm.

Napisano

A takich rzeczy nie widać podczas wymiany dętki? bo rozumiem że by nie było widać po kilku tygodniach ale to wybuchło 2 dni po

Napisano

W mojej ocenie uszkodzeniu uległa opona, nie dętka. Może była zmęczona, stara, zużyta - dętka nie zawiodła, bo poddała się opona a nie dętka - dętka pękła dopiero jak wylazła jej kiszka rozdarciem w oponie. Także wina serwisu jest bardzo wątpliwa, równie dobrze jako osoba nie znająca się na rowerach - mogłeś jeździć na napompowanych na kamień kołach - co jest popularnym błędem. Opona a nawet obręcz mają określone maksymalne ciśnienie jakie z godnością zniosą, wybuchające koła to często albo zużycie samej opony - albo właśnie nadmierne ciśnienie. Moim zdaniem nie masz szans na jakąkolwiek reklamację i realizację roszczeń.

I bardzo mnie to cieszy 😁

Napisano

@cervandes kolo mialem napompowane tak jak mi w serwisie napompowali, wiec pewnie to byla opona. Dzieki wielkie ze po tylu wysmiewajacych komentarzach wkoncu dostalem normalna odpowiedz

Napisano
11 godzin temu, Pallac napisał:

A takich rzeczy nie widać podczas wymiany dętki? bo rozumiem że by nie było widać po kilku tygodniach ale to wybuchło 2 dni po

Jeśli ostatnim, który grzebał przy tym rowerze był serwis w którym zmieniałeś dętkę, to jak najbardziej trzeba brać pod uwagę odpowiedzialność serwisu za to zdarzenie (w sensie - nie można wykluczyć takiej odpowiedzialności). Wiele rzeczy można schrzanić przy takiej wymianie. Dętka mogła nie być dobrze ułożona (np. przyszczypnięta, skręcona), opona mogła zostać uszkodzona podczas demontażu/montażu. Ponowny montaż koła (np. delikatne przesunięcie w hakach, niewielka asymetria koła i włożenie odwrotnie (koło przednie)) mógł spowodować ocieranie klocków hamulcowych o oponę. Jeśli zostawiłeś im kompletny rower, a nie same koło, to takie rzeczy też serwis powinien wyłapać i nie ma prawa oddać roweru z ocierającym o oponę klockiem, a przynajmniej powinien o tym poinformować. Podobnie jeśli opona była już w złym stanie (sparciała, przetarty oplot na boku itp.). Skąd mamy również pewność, że serwis napompował oponę do właściwego ciśnienia?

Mnie bardzo ciekawi ta sprawa i chętnie zobaczyłbym zdjęcia tej opony, dętki, roweru (w szczególności hamulców, jeśli to hamulce obręczowe). Jaki to typ roweru, jaka opona (przebieg, wiek), jakie dopuszczalne ciśnienie, ile ważysz? 

Napisano

@marvelodziekuje bardzo za pomoc i sensowne wytlumaczenie za chwile pojde do garazu i wszystko ci pokaze

@marveloto sytuacja wygladala tak ze w poniedzialek poszedlem do serwisu z calym rowerem i serwisant powiedzial ze mam wrocic za pol godziny. to jak wrocilem rower byl gotowy i mi serwisant jedyne co powiedzial to ze kolo mi lekko odbija ale wycentrowalem odrazu po powrocie do domu. nwm ile dokladnie opony maja lat bo to jest troche sklejany rower z roznych czesci i waze 100-105kg

879ee70e-eb16-4582-841c-67f64fb21b52.jfif 5108988d-4c01-414a-925a-2dd054aa0f43.jfif 410e45d0-1e75-4451-a88f-0c2fa822c1cb.jfif 9db2152d-1d16-4f72-9a83-92a036387731.jfif 307ddc95-31ea-4325-8f19-ded3bc245f4b.jfif

tutaj mam jeszcze filmik tej dziury

• Mod Team
Napisano

Panowie,

widzę, że niektórych zdrowo poniosło.

W związku z powyższym czyszczę temat i przyznaję odpowiednie nagrody.

Gorąca prośba do wszystkich, czy to starszych stażem czy młodszych jeśli ktoś nie ma nic sensownego do dodania w temacie to należy go zignorować.

• +1 pomógł 2
Napisano

Takie pęknięcie przy samej krawędzi obręczy może sugerować, że klocek w tym miejscu ocierał (możliwe, że już przed wizytą w serwisie). Po prostu sprawdź, jak to wygląda po lekkim naciśnięciu hamulca i obracania kołem. Ale też w tym miejscu karkas opony może pękać pod wpływem jazdy z dużym obciążeniem (sporo ważysz i jeszcze widzę kuferek na bagażniku) i na bardzo niskim ciśnieniu. Sam wiek opony i przebieg też odgrywają rolę, bo guma się starzeje, włókna nylonowe oplotu też wieczne nie są, a i drut w stopce opony potrafi korodować. Skorodowany drut jest bardziej szorstki i wskutek tarcia o oplot (a opona w trakcie toczenia poddawana jest ciągłym zmianom obciążenia, włókna oplotu są zginane i rozciąganie) może przyspieszać jego pękanie. Zdarzyły mi się takie pęknięcia w bardzo starych oponach, tylko zwykle w porę zauważyłem.

Trudno powiedzieć, czy serwis tu zawinił. Raczej błędny montaż dętki wykluczam. Może sama stopka opony nie była równo ułożona i w tym miejscu był lekki guz, powodujący ocieranie o klocek? Gdyby ta opona miała już wyraźne przetarcie w tym miejscu, a serwis to zignorował i nic nie powiedział, a dodatkowo jeszcze dowalił ciśnienie ponad normę, to w jakimś sensie jest moralnie odpowiedzialny. Na pewno nie zaszkodzi z serwisem porozmawiać, by było tak zwane sprzężenie zwrotne. Tylko serwis wie, co widzieli, ile napompowali (albo i nie wiedzą, bo pompowali  "na oko") i jeśli coś zrobili nie tak jak trzeba to powinni znać skutek.    

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Pallac napisał:

nwm ile dokladnie opony maja lat bo to jest troche sklejany rower z roznych czesci

Bez urazy ale wystrzeliła opona która nie wiadomo co przeszła, ile ma lat itd. a Ty szukasz winnego ? 

Kup nową oponę najlepiej 2 sztuki złóż i ciesz się jazdą 

Edytowane przez szajbna