Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To forum doradzilo mi, zeby jezdzic mtb bez spd. Takze jezdze enduro na platformach i nie mam jakos cisnienia na spd. 

Cytat

Napomnę, że cała czołówka eEnduro w tym nasz mistrz jeżdżą w SPD - ciekawe czemu?  😉

No ale ja nie jestem w czolowce, a raczej w ogonie amatorow :D 

Napisano (edytowane)

I to jest odpowiedź! Platformy dla amatorów, takich co jeszcze w croxach i bez kasku, luz nie ma pośpiechu 😉 Amatorator, ale taki ambitny mający parcie na zjazdy czy prędkość nadświetlną ubiera SPD 😉

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano

Nie mam parcia na naświetlone prędkości, a zdecydowanie wolę w górach jeździć we wpinanych pedałach. Dużo lepiej czuje rower, dużo łatwiej go kontrolować, a najważniejsze, jak wcześniej pisaliście, nogi na kamieniach, korzeniach, nie spadają z pedałów.

Napisano

No właśnie. Jak jadę płynnie po wertepie to wolę być wpięty. Ale jak cyzeluję w stójce na jakiej ściance, to platformy zapewniają mi pewną ewakułację z roweru. Stąd doceniam Mallety, a w zwykłych SPD bez ostrej platformy bym miał stracha. Pod górę więcej wycisnę w SPD, ale też strach, że jak stanę dziwnym układzie korb, to się nie wypnę i wywalę. 

Napisano
W dniu 6.11.2025 o 12:39, Wojcio napisał:

Bo w enduro na trasie tak trzepie, że bez SPD łatwo się oderwać od pedałów.

do nauki techniki jazdy tylko platformy. Właśnie o to chodzi, żeby nauczyć się amortyzować ciałem i znać zachowanie na przeszkodach na tyle, żeby nie było ryzyka spadnięcia z pedałów.

Później możesz przejść na SPD dla lepszych osiągów, jak już będziesz mega doświadczony czy pro.

Jeździłem w SPD na hardtailu, a zmieniłem na platformy + dobre buty po przesiadce na fulla. Do tej pory nie żałuję.

• +1 pomógł 1