Skocz do zawartości

[Przerzutka i rzędy] deore i deore xt

rr520up

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Co jest lepsze przerzutka tylna shimano deore ze sprzęgłem czy deore xt bez sprzęgła, wymieniam napęd i nie wiem czy na 9 rzędowa kasetę czy na 10 bo cena się różni minimalnie. Xt jest 60 złoty droższy od zwykłej deore tej ze sprzęgłem. 

Napisano

Przerzutka nie ma żadnego znaczenia. Jak chcesz żeby lepiej biegi zmieniało to weź manetki XT, przerzutka Deore lepsza bo tańsza i ma sprzęgło, ilość rzędów musi być taka sama w manetce, przerzutce i kasecie bo inaczej nie zadziała.

• Mod Team
Napisano

Nie, przerzutka ma znaczenie. W lepszych modelach jest zazwyczaj mocniejsza sprężyna, co ma wpływ na jakość zmiany przełożeń. Nie taką jak manetki, oczywiście, ale jednak.

Napisano
6 godzin temu, rr520up napisał:

Co jest lepsze przerzutka tylna shimano deore ze sprzęgłem czy deore xt bez sprzęgła, wymieniam napęd i nie wiem czy na 9 rzędowa kasetę czy na 10 bo cena się różni minimalnie. Xt jest 60 złoty droższy od zwykłej deore tej ze sprzęgłem. 

Wiele zależy co będzie z przodu. Jeśli chcesz pójść w napędy 1xx to lepiej mieć sprzęgło. No i rozpiętość nowego deore (kasety 42) robi różnicę. Jeśli będziesz miał przednią przerzutkę to brałbym XT. Poza tym jeśli wchodzisz w system dynasys(10-) to musisz mieć przrzutki w tym systemie. Dla 9 biegów jest inny system i jeśli na to się zdecydujesz to musisz o tym pamiętać.

Najlepiej kupić tylny automat z grup 6/7/8000 wtedy masz dużą możliwość konfiguracji napędów- warunek jeden musi to pracować z manetkami 10 lub 11 i odpowiednią kasetą. 

Napisano

@cerwandes nie w przypadku omawianych tu 9 i 10rz, mieszanie tutaj tylnego napędu jest niemożliwe (przynajmniej w zakresie 1 producenta) 

Co do sprężyny to nie zauważyłem takiej poprawności między Deore a XT, tak samo Slx wydaje się identyczne. Mówię tutaj o tym samym systemie th Shadow, wersję bez shadow mają słabsze sprężyny, ale jak pisze o sprzęgle to shadow oczywiście jest. 

Znaczy się nie mówię że nie ma innej sprężyny, tylko że jeśli jest to różnica dla mnie niezauważalna.

A co do sprzęgła to zapomniałem napisać- jeśli jeździsz w terenie, sporo po korzeniach i lubisz zjeżdżać dość szybko po w miarę trudnych trasach to zdecydowanie warto sprzęgło mieć, nieważne czy z przednią przerzutką czy bez. Po prostu łańcuch nie robi tyle hałasu jak bez sprzęgła. 

Jeśli jeździsz raczej spokojnie, głównie po w miarę równych trasach to sprzęgło ci do niczego nie potrzebne, ale też w niczym nie szkodzi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...