Skocz do zawartości

[zlot] Zlot Nietypowych 2016 czyli Stalowa Sowa 21.10-23.10

anarchy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przełaje na paprykarzach bywały ale teren na nie był beznadziejny, głębokie liscie, korzenie, tobyla taka masochistyczna parada Twardzieli!!!

Moim zdaniem w Sowich po remoncie jest gdzie pojeździć na waskiej gumie byle nie na samej sowie, jednak gory, tam naprawdę jest kilka miejsc gdzie idzie ogień a nawet szybkie i proste zjazdy po szutrze są tak zdradliwe ze nawet na fullu mozna się na luku zdziwić, nie ma miejsca na brawurę nawet jesli są umiejetnosci. Jezeli zamieszkamy na sowie to da sie wjechać bokiem do schroniska, potem na około na sowę pozniej do Koziego Siodła raczej sprowadzamy ale to dość szybko pójdzie. Jest łácznik skrot ze schroniska na siodlo bez wielkich kamieni i mozna grande sowę ominąć!

Napisano

Schronisko Orzeł ma ostatnie 6+6 miejsc. Warunki: 25 PLN / nocleg + jednorazowo 7 PLN za pościel.

Schronisko Sowa - czekam...

Proponuję przyjąć termin do końca środy na sprawdzenie wszystkich miejsc i czwartek na decyzje. Im później tym mniejsze szanse, że coś znajdziemy.

Napisano

Pod Przełęczą, Rzeczka, miejsce w klimacie i jakości spania jak kwatera w Pikniku Jednobiegowym w Zawierciu z doskonałymi obiadami, ma miejsca w pokojach 2 i kilku osobowych łazienki oddzielne, warunki dość spartańskie, cena jeszcze nie padła czekam. Dobre warunki na terenie jest jadalnia, bar wiata ogniskowa...

Wydaje mi się że chyba wygrywa  jednak Rzeczka, nie dzwonię już do Czeszki w Bielawie... Rzeczka ma ten minus że jeśli ktoś jedzie z pociągu Wałbrzychu wtedy  ma w końcówce 7 km asfaltu przez Walim pod górę

I szanowny Adminie

proponuję zmienić temat lub dodać nowy, może ktoś skorzysta na zmianie zobaczy nową  datę i neogeokoncepcję zauważy,

z

[zlot] Stallovy Paprykarz 2016 czyli Zlot Miłośników Wszelakiego Żelastwa po raz czwarty 30.09-02.10

na

[zlot] Stallovy Paprykarz 2016 czyli Stalowa Sowa 21.10-23.10
Napisano

Zgadzam się z powyższym, działajmy pod nowym szyldem. Pytanie czy Prezes nam "użyczy" nazwy oraz jak do tego zastosują się chętni.

Według mnie nie ma co biadolić czy sprzęt podoła, nie po takich kamulcach śmigałem na 35c, nie po takich górkach z trzema biegami w piaście...nie twierdzę ze wszystko podjechałem ale i tak wyryp był przedni.
Ekipa poczeka, nikogo nie zostawimy, sam z chęcią będę zamiatać tyły. Dead last doesn't mean looser i takie tam. Chodzi o spotkanie i zabawę a nie wyścigi ogolonych łydek. Większa frajda jest z objechania "na niemożliwym" niż na wylajtowanej tryliardspidowej rakiecie.

Określmy się jak najszybciej i zacznijmy bukować. Z mojej strony: ZGADZAM SIĘ. Bielawa, Sowia, Rychleby, apartament, namiot czy rów - wszycho jedno. Do zobaczyska!

POZDRo-:ver

• Mod Team
Napisano

Dobra, mały update. 

Po rozmowie z Panią Jadwigą sprawa wygląda tak:

- wszystkie miejsca wolne, czyli 14 łóżek + 2 kanapy rezerwowe na korytarzach (jedna na piętrze, druga w świetlicy z kominkiem)
- dla Nas: nocleg 30zł/osoby, 15zł/śniadanie, 20zł/obiadokolacja (śniadania są naprawdę wypaśne, z obiadokolacji nie korzystałem)
- drewno na ognicho i do kominka mamy w gratisie  :devil: 
- minusem dla niektórych może być lokalizacja sklepu - o ile dobrze pamiętam, to najbliższy jest chyba w Walimiu, czyli w powrotną stronę pod górkę ;) 

PS. temat poprawiony. O dokładnej nazwie niech decyduje Prezes.

[zlot] Zlot Nietypowych 2016 czyli Stalowa Sowa 21.10-23.10

• Mod Team
Napisano

Pytanie jest jedno czy jest sens zakładać nowy czy przemianowac nazwę dodając datę? (jestem za drugą opcją)
I drugie istotniejsze - czy naprawdę będzie tak koszernie na spotkaniu, że mogę śmiało pisać "stallovy"? Bo jak niektórzy wiedzą, trochę ortodoksyjnie podchodzę do tej kwestii ;)

• Mod Team
Napisano

Tak, ja... :P

Zresztą, o koszerność bym się chyba aż tak nie martwił.

Jakoś nie widzę zainteresowanych posiadaczy glinu czy innego karbą. I słusznie. Sam bym się bał takowy zabrać.  :devil: ;)

• Mod Team
Napisano

..ja się o nic nie martwię (a jak już to bardziej brakiem koszerności), oczy cieszy jak się ładnie zbieracie.. można spokojnie przejść na emeryturę ;)

(pisałem już, że Wam k.. cholernie zazdroszczę? grrr)

Napisano

Według mnie nie ma co biadolić czy sprzęt podoła, nie po takich kamulcach śmigałem na 35c, nie po takich górkach z trzema biegami w piaście...nie twierdzę ze wszystko podjechałem ale i tak wyryp był przedni.

Ekipa poczeka....

POZDRo-:ver

Jeszcze raz, ostatni podkreślę, nie ma opcji żeby jezdzić po tych gorach bez super miękkiego przelożenia, i sprawnych hamulców, tutaj albo się podjeżdża albo zjeżdza.

Trzeba mieć też odpowiednie ciśnienie i zapas dętek na wypadek snaka, osoby z górskimi rowerami powinny mieć zamienny hak przerzutki, zjazdy mtb są po kamieniach wielkości bułek i one wylatują spod przedniego koła prosto w ramę goleń albo tylna przerzutkę (zjazd z Sowy) dostałem tam kilka razy takiego strzala ze mało nie posikałem z bólu, a kolega zabił zmieniarkę Xtr. Na szczescie przełajem nie bedę w tym roku zjeżdzał w tych miejscach :)

ach i opony proponuję nie city comuter tylko z klockami ktore trzymaja kierunek na szutrach....

Sklep spozywczy jest w Walimiu na oko blisko ok 4km, ale stromo w dół

Moja kwatera jest o tyle lepsza od Pani Kawaler że jest.... wyżej. Jest chyba tez przestronniej przy spodziewanej liczbie ludzi, i jest bar z bro...

Ale obiady Pani Jadwigi są bardzo dobre. Schronisko Orzeł jeszcze wyżej, a a klimatyczne Pod Sową to już naj naj, zal jechać pod Orła samochodem bo opony można poszargac kiedy slizgają sie w szutrze, , nie wolno się zatrzymać,slabe auto może nie wjechać, albo pełne. To najwieksza stromizna na jaką wjechałem samochodem i załuję, Jak bedę mieć cenę z Pod Przełęczą napiszę.

znalazłem okolicznościowe sruby do blatu w ksztalcie sowy :)

można montować w ucho albo policzek :o

http://allegro.pl/plug-tunel-tunele-316-l-stal-gwint-zew-8-mm-sowa-i5927620229.html

• Mod Team
Napisano

tak czytam o tej Sowie i czytam... normalnie MountEverest Sudetów :)
Nie  wiem tylko czy nową drogę poprowadzili czy ja już tracę czucie w nogach bo jakoś miesiąc temu z Wielkiej Złej Sowy schodziliśmy łagodnym szutrem :)
A na szczycie widzieliśmy parę trekkingami. Co prawda mieli butle tlenowe a po drodze Bazy I i II oraz poręczówki no ale jakoś się wdrapali :D

Napisano

sie nie smiej bo jak wjedziesz mtb bez podparcia normalnym (czerwonym?)szlakiem z Orła, albo np zjedziesz tam na sztywnym widelcu to dostniesz tytuł harego potera dwoch pedałow :D Jest okreżny szuter przecież pisalem, ale zjazd z Sowy do Koziego Siodla czy w stronę Walimskiego Bruku tam można popuścić i hamulce i zwieracze jak coś nie wyjdzie, tam nie bedziemy sie pchali całą grupą ale to jest kilka minut frajdy i myślę ze mtbowcy już przed sniadaniem to objadą :)

• Mod Team
Napisano

LOL!

Co się tu wyprawia?

Potwierdzam, co pisze Marek. W niektórych miejscach trzeba było schodzić z roweru, bo przełajem z bagażem to tak średnio na jeża by się to zjeżdżało...

• Mod Team
Napisano

.. ja tylko chciałem napisać, że jest droga na Sowę i nazad którą moją starą gojirrą w suchych majtach objadę. Zatem po co szukać problemów? Wydzielić jedną taką trasę, drugą ostrzejszą a nie straszyć biednych rowerzystów HarymPoterem i gaciami do przepierki :D

os: a tak na boku ale w temacie roweru i gór - FdW właśnie wróciło z wypadu w Alpy, "podobno" trochę wyższe i cięższe trasy singlami i szutrami. Na przełajach :) Majty całe.

Napisano

To ja w kwestii merytorycznej, taki obecnie status opcji noclegowych:

A. Bielawa (Tomasz) - 45PLN/os  + sprzątanie,  miejsc: 10-15
B. Schronisko Sowa - ?PLN/os ,  miejsc: ?
C. Schronisko Orzeł - 30PLN/os  + 7PLN za pościel,  miejsc: 12
D. Rzeczka (Itr) - ?PLN/os ,  miejsc: ?
E. Rzeczka (Adamos) - 30PLN/os ,  miejsc: 14+

Kilka znaków zapytania, więc nie przesądzajmy jeszcze zwycięzcy w tym plebiscycie.
Napisano

Rzeczka ma takie same ceny noclegu, zarowno u mnie jak i u Adamosa, obiad też 20 zł. Zawsze w momencie decyzji mogę poprosić o niewielką zniżkę,na razie zapytalem o grupę 10-15 osob i taka jest oferta dla nas.

Noclegi za 30 zł a noclegi w Bielawie za 45 sądze ze różnią się standardem, moja propozycja to taki status jak kiedyś na koloniach, szału mie ma, tapczany są proste przy nich stolik, szafa. W wielu miejsczch w Polsce mozna mieć i telewizor i lazienkę w pokoju, standard sredniej kwatery podskoczył, ceny zależą od lokalizacji i negocjacji, czasem jest 20 czasem 100 zł za takie spanie... spanie w Rzeczce chyba musimy się z Adamosem zastanowić, ktora kwatera lepsza...

Napisano

Błąd w excelu, już uaktualniam:

A. Bielawa (Tomasz) - 45PLN/os  + sprzątanie,  miejsc: 10-15
B. Schronisko Sowa - ?PLN/os ,  miejsc: ?
C. Schronisko Orzeł - 25PLN/os  + 7PLN za pościel,  miejsc: 12
D. Rzeczka (Itr) - 30PLN/os ,  miejsc: 10-15
E. Rzeczka (Adamos) - 30PLN/os ,  miejsc: 14+

Do Sowy dzwoniłem, ale ich nie ma na miejscu, więc nie wiedzą . Będę dzwonić później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...