Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Owszem, ale na razie jestem zniesmaczony - hamulce potwornie piszczą, a klamka zapada się dużo głębiej niż z zaciskiem 6100. Oczywiście odpowietrzane, i to kilka razy pod rząd… Zacisk też ustawiałem kilkakrotnie, bez efektów. Klocki nowe, tarcza nowa, ale na starej (ma dopiero niecały miesiąc, chyba nawet nie dotarta) to samo…

Edytowane przez burz
Napisano

Ja mojej żonie - do elektrycznego trekkinga - kupiłem Deore XT 4 tłoczkowe z serii 8100 też z klockami żywicznymi i radiatorem i są ciche od początku - na razie zrobiła na nich 500 km ale w Grecji gdzie na każde 100 km wypada 2000-3000 ma podjazdu i zjazdu. W porównaniu z fabrycznymi 4 tłokowymi 410 jest zachwycona. A gdzie są wyprodukowane Twoje tarczę i klocki a także zacisk?

Napisano

No to znowu potwierdza się stara zasada ( znana od jakichś 30 lat) że Shimano " made in Japan" jest lepsze od "made in Singapur" czyli dzisiejsza fabryka w Malezji. Potem doszła zasada że największy badziew z Chin. A dodatkowo że Shimano i Magura się nie lubią 

Napisano (edytowane)

Zamieniłem na klocki oryginalne i klamka już się nie zapada. Ale piszczenie zostało :( Klocki z radiatorami idą do zwrotu.

„A dodatkowo że Shimano i Magura się nie lubią”

Tylko z tym zaciskiem, z deore_dwa_tłoki jest ok.

Edytowane przez burz
Napisano
13 godzin temu, itr napisał:

Czołem, ciekawi mnie  ta firma, ostatnio w znanej firmie, która otwiera duże sklepy, gdzie można jechać na rowerze kupiłem grawelovą  ( mieszanka Pure Grip) oponę Conti,  opakowanie produkcyjne (zip), która wygląda i kosztuje tak jak na chińskim portalu,  i jest taka wręcz gorzej zrobiona niż przecież chińskie CST,  ( które w zasadzie to jest zrobione super bo działa jest proste i nie łapie kapci) co jak na Continentala jest dziwne.  Kolor jest tak krzywo zlany z czernią, jakby pijany malarz pędzlem nakładał.  I tak się zastanawiam nad realna wartością napisu Continenta! 😉 

Tak to Centrum Rowerowe

Napisano
8 godzin temu, burz napisał:

Owszem, ale na razie jestem zniesmaczony - hamulce potwornie piszczą, a klamka zapada się dużo głębiej niż z zaciskiem 6100. Oczywiście odpowietrzane, i to kilka razy pod rząd… Zacisk też ustawiałem kilkakrotnie, bez efektów. Klocki nowe, tarcza nowa, ale na starej (ma dopiero niecały miesiąc, chyba nawet nie dotarta) to samo…

Zobacz, czy to co oznaczyłem to przypadkiem nie śruba którą możesz regulować odległość klamki od gripa - w moich starych deorkach m615 dokładnie w tym miejscu takowa była i pełnia taką rolę. 

image.png.7052270a9d491ef2173c755556590066.png

Napisano (edytowane)

Tak wiem, ale chodziło o martwy ciąg sporo dłuższy niż z zaciskiem 6100 - za co, jak się okazało, winę ponosiły klocki z radiatorami, zapewne z odrobinę cieńszą okładziną.  Już je oddałem. Jeśli chodzi o 6120, to nie mam do nich zdrowia i komplet - zacisk z oryginalnymi klockami, klamka i przewód 800 mm, całość zalana i odpowietrzona -  trafia na naszą giełdę za 250 zł.

Edytowane przez burz
Napisano

Wrzuć klocki ebc metal i zalej putoline 2,5w i zmienisz zdanie. Ale fakt nie jest to wybitny hamulec. Sram DB8 z ebc gold odpowiednio przelany jest zdecydowanie mocniejszy i przyjemniejszy w działaniu.

Napisano

"martwy ciąg" będzie większy bo objętość cylindra w klamce się nie zmienia a zmienia się objętość sumaryczna po stronie zacisku. Jeśli poprzedni zacisk miał tłocki o średnicy 22mm a obecnie masz parę 15 i 17mm to żeby spowodować to samo wysunięcie tłoczków w zacisku skok klamki musi być większy o 17%. W praktyce będzie to nieco mniej odczuwalne ponieważ tłoczek o mniejszej średnicy będzie się wysuwał szybciej niż ten o średnicy większej i "łapanie" klocków będziesz czuł nieco szybciej.  W każdym razie nadal odczuwalnie klamka będzie szła głębiej niż w przypadku zacisku dwu-tłoczkowego.

• +1 pomógł 2
Napisano

Mikro pompka, która zmieściła mi się wreszcie do schowka w ramie Checkpoint SL z 2024 ;), pozbyłem się ręcznej Lezyne, która blokowała się przy wyjmowaniu narzędziownika ze schowka!

Myślę, że dwa koła napompuje na jednym ładowaniu i wg mnie jest cichsza od Topump.

Niestety ciśnienie tylko w PSI.

IMG_4453.jpeg

• +1 pomógł 5
Napisano (edytowane)
W dniu 16.05.2026 o 17:25, burz napisał:

https://www.bike-discount.de/en/shimano-xt-bl-m8100-br-m8120-disc-brake-front-1

6120 ~ 50E

https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-bl-m6100-br-m6120-disc-brake-front-top-deal

@burzKupiłeś od usera lipa to jest lipa ;)

Edytowane przez emski
  • Haha 1
Napisano

Dzięki, już zamówiłem zestaw XT - 8100, bo zniechęciłem się do czterotłokowych, dwa razy więcej tłoczków to dwa razy więcej kłopotów… Przypominam, że wcześniejszy 6120 oddałem bo był cieknący, a drugi zestaw też mnie nie zadowalał. Po Alpach nie jeżdżę, więc wybrałem zestaw jak dla mnie  optymalny. 

• Mod Team
Napisano
6 godzin temu, Dokumosa napisał:

W każdym razie nadal odczuwalnie klamka będzie szła głębiej niż w przypadku zacisku dwu-tłoczkowego.

Hmm, od ponad roku mam 4 tłoczki z przodu i 2 z tyłu i nie odczuwam różnicy. Nawet tył 2tłoczkowy wydaje się mieć delikatnie większy skok, z powodu dłuższego przewodu.

Napisano

Długość przewodu powoduje tylko większą miękkość klamki, ale samo dotknięcie klocków tarczy następuje szybciej. Pamiętajmy również, że klamki od deore włącznie w górę mają nieliniowe przełożenie wychyłu na pompowaną objętość.

Napisano (edytowane)
23 godziny temu, burz napisał:

Dzięki, już zamówiłem zestaw XT - 8100, bo zniechęciłem się do czterotłokowych, dwa razy więcej tłoczków to dwa razy więcej kłopotów… Przypominam, że wcześniejszy 6120 oddałem bo był cieknący, a drugi zestaw też mnie nie zadowalał.

No i niech ktoś powie, że moje zniechęcenie do czterech tłoczków jest bezpodstawne - właśnie wycofałem z giełdy sprzedaż 6120 bo okazało się, że tłoczek się poci… Mimo skrócenia przewodu po zakupie zgłosiłem zwrot do sprzedawcy „lipa” i mam nadzieję, że nie będzie robił problemów z oddaniem kasy. 
A tak wygląd spód kloca po nocy spędzonej w zacisku 6120:

IMG_0945-compressed.jpeg

Edytowane przez burz
Napisano
Godzinę temu, sznib napisał:

Ale to nie wina 4 tłoczków, tylko felernego zacisku. Równie dobrze mógł to być 2 tłoczkowy. Niestety, taka jakość Shimano. Losowa.

Taka jakość Shimano z fabryki w Malezji. Kupowałem niedawno 8120 - komplet - żadnych problemów, z tarczami MT800 współpracują super, jakiś czas temu komplet 7120 - też bezproblemowo. Wszystkie z fabryki w Japonii. Wiele innych podzespołów - tak samo.

• +1 pomógł 1