chester_jds Napisano Sobota o 15:36 Napisano Sobota o 15:36 Złapałem gumę, dopompowywanie na szlaku nic nie dawało, za szybko schodziło, więc postanowiłem wymienić na trasie dętkę. Niestety małym kluczem nie byłem w stanie odkręcić tylnej osi. Szyjąc komunikację jakoś dotarłem do chaty. W domu wziąłem większe ramię i delikatnie przyłożyłem moment siły. Poszło! Niestety nie poszło jak sądziłem, tylko poszło gniazdo hexa w główce osi. Nie wiem, jak można obrobić 6mm gniazdo, no ale ale stało się. Dokręcone to było kiedyś fabrycznym momentem, bez żadnego siłowania, więc głupieję, o co kaman. Ktoś ma jakieś pomysły co można z tym zrobić? Szczerze mówiąc z QR nigdy nie było problemów, a z tymi osiami co rusz coś mam... Cytuj
RabbitHood Napisano Sobota o 15:57 Napisano Sobota o 15:57 Jaki materiał ramy? Karbon? Gwintowaną tuleję przekręciłeś w ramie? jeżeli sam otwór jest nieruszony to wklej z powrotem w niego tulejkę jakimś klejem epoxy. Cytuj
Chociemir Napisano Sobota o 16:02 Napisano Sobota o 16:02 25 minut temu, chester_jds napisał: Ktoś ma jakieś pomysły co można z tym zrobić? Tak: kupić nową oś. 1 Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 16:05 Autor Napisano Sobota o 16:05 Rama alu. Niczego nie przekręciłem - bo oś się trzyma tak, że nie można jej ruszyć. Cytuj
RabbitHood Napisano Sobota o 16:08 Napisano Sobota o 16:08 No to dokładnie - jak samo gniazdo obrobione to na złom ośka i kup nową. To już żadna filozofia. 1 Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 16:13 Autor Napisano Sobota o 16:13 Jezu, nie o ośkę mi chodzi, wiadomo, że do koszta idzie. Obrobiłem gniazdo hexa w osi a oś cały czas tkwi w ramie. Moje pytanie było o to, jak wykręcić tę oś? Cytuj
marcin_ostrów Napisano Sobota o 16:15 Napisano Sobota o 16:15 (edytowane) Torx albo wkleic imbus na dobry klej . Lub też kątówka i naciąc pod śrubokręt . No i po kupić dobre imbusy Edytowane Sobota o 16:19 przez marcin_ostrów Cytuj
karczk Napisano Sobota o 16:55 Napisano Sobota o 16:55 Kupić wykrętak, lekko wbić i wykręcić kluczem nasadowym. Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 16:59 Autor Napisano Sobota o 16:59 Na razie prysnąłem czymś na drugi wideł, po stronie gwintu, może pomoże, a potem będę próbował po trochu. Problem jest w tym, że nie wiem czemu to zachowuje się, jakby było zespawane, powinno w sumie spokojnie dać się odkręcić, a tu sztywne jak monolit. Będę walczył. 1 Cytuj
karczk Napisano Sobota o 17:18 Napisano Sobota o 17:18 (edytowane) Na szybkiego: - wbić torx-a w gniazdo i nim spróbować odkręcić - chwycić główkę kluczem typu żabka i tak spróbować odkręcić; można zrobić też drobne rysy/nacięcia na główce żeby żabka się nie ślizgała Dobrej jakości wykrętak: https://allegro.pl/oferta/bahco-bwmsp1505-wykretak-do-usuwania-urwanych-srub-6-mm-16215219464 Na początku zwoju ma 6,4 mm, a pod koniec o 1 mm więcej. Powodzenia Edytowane Sobota o 17:20 przez karczk 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Sobota o 19:06 Napisano Sobota o 19:06 Kręciłeś w dobrą stronę? Nie ma po drugiej stronie osi gniazda pod imbus? Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 19:22 Autor Napisano Sobota o 19:22 Niestety po drugiej stronie (napędowej) nie ma gniazda klucza, jest wydrążony okrągły otwór w osi na centymetr czy dwa i tyle. Kręciłem prawidłowo. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 04:25 Napisano Niedziela o 04:25 Wbijaj Torxa i próbuj. Innego wyjścia nie masz. Ewentualnie możesz wkleić bit, ale to już opcja nr 2. Smarowałeś oś i gwint smarem? Dokręciłeś odpowiednim momentem? Cytuj
smw44199 Napisano Niedziela o 08:38 Napisano Niedziela o 08:38 Wklejanie bitów na niewiele sie zda, można próbować nacinać pod śrubokręt, nie zaszkodzi. Jak sie da podejść żabką do chyba najsensowniejsze rozwiązanie, ostatecznie migomatem dospawać coś do ośki. Na przyszłość zanim wkręci się ośkę, warto ją lekko posmarować np olejem silnikowym, nie zapiecze sie w przyszłości w aluminium Cytuj
StrayRider Napisano Niedziela o 09:59 Napisano Niedziela o 09:59 Najprostsze rozwiązanie jak już wyżej napisane wpić torx: zdjęcie z tematu na forum: Łapanie żabą(ześlizgiwanie jak główka osi jest okrągła) czy inne metody("migomat" - przy aluminium) to jak wcześniejsze podstawowy by zawiodły 2 Cytuj
chester_jds Napisano Niedziela o 20:55 Autor Napisano Niedziela o 20:55 Dobra, dobra, tylko ja mam póki co same klucze typu "L", więc muszę kupić nasadkę T45, żeby porządnie wbić. Już zamówiłem, niech nawet na zmarnowanie pójdzie, byle coś zadziałało. Napisałem do Kross'a o parametry osi, a najlepiej, by mi taki element sprzedali, niedawno jeden kolega kupował do podobnego modelu, więc może się da. Bo osi o takich parametrach na wolnym rynku nie widziałem, a dodatkowo tam nie było podanej długości gwintu, tylko skok. Jeszcze idzie zamrażacz. Myślę, co by przed ostateczną próbą nie psiknąć na tę oś od strony gwintu, by się dodatkowo podkurczyła i ułatwiła. W odwodzie jeszcze myślę o ewentualnym nagwintowaniu otworu z drugiej strony (M8 albo M6) i wkręceniu zwykłej śruby, bo wówczas wkręcając śrubę, odkręcam oś. No a na koniec, jakby nie wiem jak to się nie dało zawsze będzie rozwiercanie osi od strony gwintu. Na pierwszy ogień pójdzie wbijanie T45, tylko... to jest bezpieczne dla reszty roweru? Jednak walenie młotem powoduje jakiś udar na całej reszcie. Z żabą byłby problem, tam rama jest tak wyprofilowana, że nie idzie jak złapać tego, to chyba częściowo w ramie się chowa. Już pod tym kątem próbowałem. Kiedyś tak obrobionego torxa od tarczy z piasty wyciągałem, ale wiadomo, że to inny rozmiar i inny moment. Dziękuję wszystkim za pomysły. Jak dojdą narzędzia to biorę się za znęcanie. Na razie do roboty pojadę klocem HT. Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 06:58 Napisano wczoraj o 06:58 1. Zagrzać, coby rozruszać sam gwint oraz jakiekolwiek smarowidło które tam jest fabrycznie. 2. Wbić torxa, lub ostrożnie rozwertać 3. Kupić nową oś 4. Wszystkie gwinty gdzie jeden z materiałów jest nieżelazny traktować smarem lub środkiem przeciwko zapiekaniu. Alu na alu _zawsze_ ostatecznie się zapiecze. Cytuj
karczk Napisano wczoraj o 07:05 Napisano wczoraj o 07:05 Zostawię jedną rzecz do przemyśleń. Po co specjalnie zamawiać torxa, skoro na rynku są wykrętaki? Torxa będzie trzeba wbić głęboko, żeby dobrze trzymał. Wykretak wystarczy tylko trochę wbić, późnej sam się „wygryzie” podczas odkręcania. Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 07:50 Napisano wczoraj o 07:50 W dniu 25.07.2026 o 18:59, chester_jds napisał: Problem jest w tym, że nie wiem czemu to zachowuje się, jakby było zespawane, powinno w sumie spokojnie dać się odkręcić, a tu sztywne jak monolit. chyba sam sobie na to odpowiedziałeś w pierwszym poście: W dniu 25.07.2026 o 17:36, chester_jds napisał: Dokręcone to było kiedyś fabrycznym momentem, bez żadnego siłowania, więc głupieję, o co kaman. Warto odkręcić, szybkie czyszczenie, odrobina smaru i skręcenie ponownie. Potem masz spokój. Jak długo nie używasz to jest potem problem i trzeba rzeźbić jak koledzy napisali. Jeżeli imbus nie łapie to zostaje nabicie torxa. Poza tym podgrzałbym (z głową) drugą stronę i potem dopiero kręcił. Jak się zdecydujesz grzać to z głową, nie opal sobie lakieru i nie narób dodatkowych problemów. Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 08:27 Napisano wczoraj o 08:27 Jak będziesz wbijał torxa i walił młotkiem, to zawsze możesz zaprzeć rower o ośkę z drugiej strony, jak masz wątpliwości, ale to nie będą takie siły, żeby to było problemem 😉 1 Cytuj
chester_jds Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Spoko, skoro mówicie, że to nie aż tak strasznie. Wbijałem kiedyś, ale to była część osobna i mniejszy rozmiar, tu sam rozmiar robi wrażenie. Rama wprawdzie alu, więc też bez cackania się z węglem, ale zawsze to w sumie oś przyjmie na siebie wszystko. Oby gwintu w ramie nie spierdaczyć. @Eathan - o ilę rozumiem ideę zmrożenia osi, to nie łapię koncepcji grzania. Mówię z perspektywy samej rozszerzalności temperaturowej ciał stałych. Jest jakiś inny czynnik, dla którego grzanie ma sens? Czy może chodziło o grzanie ale samej ramy przy gwincie, a nie osi? @smw44199 no myślałem o podparciu klockiem drewnianym, o odkręceniu tej nakrętki, co to chyba od drugiej strony trzyma hak (ona zdecydowanie delikatnie wygląda i obawiam się, że szok mechaniczny ją wykończy). PS. A powiem Wam z ciekawości, jakie mam przygody z producentem (Kross). Napisałem do nich o część, o możliwość kupna. Dostałem dziś odpowiedź: "Obecnie jesteśmy w trakcie inwentaryzacji, zatem nie mamy możliwości sprzedaży części. W danej kwestii należy się skontaktować z nami na początku sierpnia.". Czyli klasyczne "teraz nie, ale się dowiaduj". Poprosiłem grzecznie, by chociaż podali wymiary (długość osi bez łba, długość robocza gwintu, skok gwintu), to sobie sam poszukam po rynku. Podejście, delikatnie mówiąc, nieprofesjonalne, tym bardziej, że podpisała się pani samym imieniem (ja pełnym imieniem i nazwiskiem). Czyżby jednak pogłoski o kryzysie w branży producentów rowerów były mocno przesadzone, skoro się klientów tak obcesowo traktuje? Cytuj
Eathan Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu @chester_jds podgrzanie zmienia objętość i powoduje, że pozrywasz to co się ewentualnie zapiekło. Używałem tego przy odkręceniu racheta. Grzałem nakrętkę w piaście i po tym zabiegu poszło idealnie. 1 Cytuj
wojtt80 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @chester_jds jak kolega @karczk napisał, dobry wykrętak, od tego bym zaczął. Najmniej inwazyjne, oska i tak już na straty. Cytuj
chester_jds Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu @Eathan a to kumam. Spróbuję najpierw punktowo w końcówkę śruby przy stronie napędowej, może te różnice coś odpieczą, a po ostygnięciu zmrożę dla obkurczenia. Cytuj
smw44199 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) Grzanie potraktuj jako ostateczność, żebyś sobie większych szkód nie narobił 😉 Chwała Ci za to, że próbujesz i pytasz, bo większość to tylko mocna w gębie (i teorii) jest, a manualnie to już robi sie kłopot😉 Edytowane 16 godzin temu przez smw44199 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi