chester_jds Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Złapałem gumę, dopompowywanie na szlaku nic nie dawało, za szybko schodziło, więc postanowiłem wymienić na trasie dętkę. Niestety małym kluczem nie byłem w stanie odkręcić tylnej osi. Szyjąc komunikację jakoś dotarłem do chaty. W domu wziąłem większe ramię i delikatnie przyłożyłem moment siły. Poszło! Niestety nie poszło jak sądziłem, tylko poszło gniazdo hexa w główce osi. Nie wiem, jak można obrobić 6mm gniazdo, no ale ale stało się. Dokręcone to było kiedyś fabrycznym momentem, bez żadnego siłowania, więc głupieję, o co kaman. Ktoś ma jakieś pomysły co można z tym zrobić? Szczerze mówiąc z QR nigdy nie było problemów, a z tymi osiami co rusz coś mam... Cytuj
RabbitHood Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Jaki materiał ramy? Karbon? Gwintowaną tuleję przekręciłeś w ramie? jeżeli sam otwór jest nieruszony to wklej z powrotem w niego tulejkę jakimś klejem epoxy. Cytuj
Chociemir Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 25 minut temu, chester_jds napisał: Ktoś ma jakieś pomysły co można z tym zrobić? Tak: kupić nową oś. 1 Cytuj
chester_jds Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Rama alu. Niczego nie przekręciłem - bo oś się trzyma tak, że nie można jej ruszyć. Cytuj
RabbitHood Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu No to dokładnie - jak samo gniazdo obrobione to na złom ośka i kup nową. To już żadna filozofia. 1 Cytuj
chester_jds Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Jezu, nie o ośkę mi chodzi, wiadomo, że do koszta idzie. Obrobiłem gniazdo hexa w osi a oś cały czas tkwi w ramie. Moje pytanie było o to, jak wykręcić tę oś? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) Torx albo wkleic imbus na dobry klej . Lub też kątówka i naciąc pod śrubokręt . No i po kupić dobre imbusy Edytowane 14 godzin temu przez marcin_ostrów Cytuj
karczk Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Kupić wykrętak, lekko wbić i wykręcić kluczem nasadowym. Cytuj
chester_jds Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Na razie prysnąłem czymś na drugi wideł, po stronie gwintu, może pomoże, a potem będę próbował po trochu. Problem jest w tym, że nie wiem czemu to zachowuje się, jakby było zespawane, powinno w sumie spokojnie dać się odkręcić, a tu sztywne jak monolit. Będę walczył. 1 Cytuj
karczk Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Na szybkiego: - wbić torx-a w gniazdo i nim spróbować odkręcić - chwycić główkę kluczem typu żabka i tak spróbować odkręcić; można zrobić też drobne rysy/nacięcia na główce żeby żabka się nie ślizgała Dobrej jakości wykrętak: https://allegro.pl/oferta/bahco-bwmsp1505-wykretak-do-usuwania-urwanych-srub-6-mm-16215219464 Na początku zwoju ma 6,4 mm, a pod koniec o 1 mm więcej. Powodzenia Edytowane 13 godzin temu przez karczk 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Kręciłeś w dobrą stronę? Nie ma po drugiej stronie osi gniazda pod imbus? Cytuj
chester_jds Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Niestety po drugiej stronie (napędowej) nie ma gniazda klucza, jest wydrążony okrągły otwór w osi na centymetr czy dwa i tyle. Kręciłem prawidłowo. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wbijaj Torxa i próbuj. Innego wyjścia nie masz. Ewentualnie możesz wkleić bit, ale to już opcja nr 2. Smarowałeś oś i gwint smarem? Dokręciłeś odpowiednim momentem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi