Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym przestrzec wszystkich przed rowerami firmy Sava (dostępne np. w Decathlon). Kupiłem od nich rower Sava Feguro i od początku były problemy z wysuwającym się klinem mocującym sztycę. Zgłaszałem, oczywiście nic ciekawego nie doradzili, bo najprawdopodobniej klin lub rama miały zły kąt. Po przejechaniu 400km rama w tym miejscu pękła, pomimo dokręcania kluczem dynamometrycznym i użycia pasty. Ważę 82 kg, więc to też nie moja waga była powodem. I zaczęło się eldorado z reklamacją. Na początku wygenerowali złą etykietę żeby odesłać rower, przestali całkowicie odpisywać na maile, jedynie odbierali telefon. Po dwóch tygodniach zamówili kuriera, który odebrał rower i dostarczył go do nich 27 maja. Dziś dzwoniłem żeby zapytać co z reklamacją i okazuje się, że nie mają mojego roweru, nie dotarł do nich i najprawdopodobniej nie wiedzą gdzie jest, pomimo że mam potwierdzenie że rowery został dostarczony przez DPD 😄 Oczywiście cały czas twierdzą że maile nie dochodzą, że w międzyczasie zmienili siedzibę i to może dlatego i tak dalej. Jeden wielki żart. Poczekam aż minie ustawowe 14 dni od daty doręczenia i zgłaszam sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta, a wszystkich przestrzegam przed popełnieniem mojego błędu, bo cenę mają super, ale nic poza tym. No i zostałem na sezon bez roweru.

Napisano

@przecietny.kolarz nie wiem, bo rower najprawdopodobniej zaginął. Na podstawie zdjęć stwierdzili że była pęknięta i będą naprawiać, ale wszystko w rozmowie telefonicznej bo na maile nie odpisują. Serio od początku robili wszystko żeby utrudnić reklamację i przeciągnąć to maksymalnie w czasie a na koniec stwierdzili że nie mają mojego roweru. Kabaret.

Napisano
4 godziny temu, TomekGromol napisał:

Na podstawie zdjęć stwierdzili że była pęknięta i będą naprawiać.

Żadna normalna firma nie naprawiałaby pękniętej karbonowej ramy tylko ją wymieniła...

Napisano
2 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

Kto w 2026 roku sprzedaje karbonowy rower Race z hybrydowymi hamulcami na linkę? Absurd totalny.

Oj tam absurd, ktos wyrwał kontener 105 na linkę, przyczepił to do Chinskiej ramy, policzył ile ma za to wziąśc i już. 

Napisano
10 godzin temu, Chociemir napisał:

Żadna normalna firma nie naprawiałaby pękniętej karbonowej ramy tylko ją wymieniła...

Miałem to samo przemyślenie, ale już nie chciałem dobijać autora. Przecież to jest bez sensu, nawet z ekonomicznego punktu widzenia. Pozostaje mieć nadzieję że pisali o wymianie ramy.

Cytat

Oj tam absurd, ktos wyrwał kontener 105 na linkę, przyczepił to do Chinskiej ramy, policzył ile ma za to wziąśc i już. 

No cóż, innego wyjaśnienia nie ma :D

Napisano
11 godzin temu, Chociemir napisał:

Nie widzę w tym wątku twierdzenia, że autor miał rower carbonowy. To był przykładowy link tylko.

Moim zdaniem lepszym wyjściem byłaby reklamacja w samym Deca. Oni są mega prokonsumenncy, nie zdziwiłbym się, gdyby oddali od razu całą kasę za rower albo dali od ręki nowy w jego miejsce.

Napisano

@TomekGromol tak jak ktoś wspomniał, dlaczego właściwie nie kontaktowałeś się najpierw Decathlon? To oni (nawet pośrednio) są sprzedawcą.

Tak swoją drogą, nie chce Cię dobijać, ale może weźmiesz to pod uwagę w przyszłości:

W poprzednim wątku pisałeś że kupiłeś ten rower, bo wydawał Ci się bardzo atrakcyjny pod kątem jakość/cena. Teraz spojrzałem na specyfikację i prawdę mówiąc, jak za 10500 zł to rewelacji tam nie ma. Owszem, są obręcze karbonowe, tylko co z tego? Jaka jest ich jakość? Piasty to No Name, a opony to coś czego nie założyłbym do swojego roweru. Grupa napędowa to mechaniczna 105. O jakości ramy i widelca nie wiesz niczego, oprócz tego że są z karbonu. Reszta komponentów tak samo. Siodełko SAVA? Kto o tym słyszał? Nawet Kross w tanich rowerach montuje chociażby siodełka WTB, dostosowane do ich kolorystyki. Inni producenci wrzucają Selle Italia czy Fizik.

Dla porównania:

Orbea Orca na 105 Di2 za 10800 zł:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-orbea-orca-m30i-pd36859/

Kiepskie koła, ale z czasem można je zmienić. Kiepskie pod kątem wagi, bo sprzedałem koledze identyczne i katuje je w Gravelu bez problemu. Opony słabe, ale wciąż dużo lepsze niż Chiński no name.

Lapierre Aircode 6.0 za 11999 zł:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-lapierre-aircode-drs-6-0-axs-pd45152/

Napęd AXS, karbonowe koła, przyzwoite opony

Giant Propel za 10500 zł:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-giant-propel-advanced-2-2026-pd43262/

Mechaniczna 105, aluminiowe koła, ale masz ramę i widelec które są uznawane za totalne pewniaki na rynku.

Focus Paralene 8.8 za 10200 zł:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-focus-paralane-8-8-pd48594/

AXS, dobre koła DT Swiss.

Wymieniać można jeszcze tak długo, ale nie o to chodzi. To co mam na myśli, to że wydałeś 10500 zł mając tyle innych rowerów na rynku od znanych i cenionych producentów. Gdyby ten rower kosztował powiedzmy 6k, to można ryzykować, bo na rynku nie ma alternatyw. No ale 10500 zł?

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym wszystko żeby żeby odzyskać pieniądze i kupił coś normalnego.

Napisano

Ok, to trochę zmienia, jednak uważam (tylko i wyłącznie moje subiektywna ocena) że nie było warto. W tej cenie masz Orbea Orca na mechanicznej 105.

Pytanie też co zrobisz z tym rowerem za kilka lat jak Ci się znudzi. Szansa że ktoś to kupi jest bardzo mała.

Tak czy inaczej, życzę powodzenia żeby sytuacja się wyjaśniła.

Napisano

@przecietny.kolarz no co mogę powiedzieć... Wiem że to był błąd i dlatego przestrzegam innych przed tym rowerem. Mam nadzieję że uda się odzyskać pieniądze. Wysłałem dziś kolejnego maila na którego pewnie również nie otrzymam odpowiedzi, bo odkąd zgłosiłem reklamacje to nie odpowiedzieli na żadnego maila i w rozmowach telefonicznych twierdzą, że maila nie dochodzą. 

Screenshot_2026-06-08-07-38-56-80_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg