toxicrainn Napisano Sobota o 07:59 Napisano Sobota o 07:59 Witam, 😛 Mezczyzna - 180cm - 85kg. 95% miasto - praca/silownia/basen. Szybka jazda jak samobojca. Prosze o porade w kwestii roweru raczej fitness, gravel wydaje mi sie bezuzyteczny, nigdy nie uzywalem kierownicy typu baranek? Nie jezdze po zadnych wioskach. Chce zeby rower mial zarys sportowy, czyli rame bardziej uniesiona, wyzsza. Nie wiem czy te rowery, kola, opony nie rozwala mi sie od kraweznikow na miescie jak bede podskakiwal jadac na nie po 30km/h. Slyszalem tez o jakis systemach "mleko" w oponach, detkach ? Zeby nie lapac przebitych detek. W przeszlosci bardzo duzo ich wymienialem jezdzac rowerem. Co trzeba byloby tu zakupic i czy te rowery maja jakis system anty-przeciwy detkowych. Szkoda rowniez ze w tych rowerach kable od kierownicy nie sa schowane, ale wyczytalem ze rowniez ma ta swoje plusy - tanszy serwis . Wczoraj przewertowalem troche internet i zauwazylem pare rowerow, ktore od siebie oczywiscie sie roznia. Jestem laikiem, nie wiem na co sie zdecydowac. Cena oczywiscie, czym rozsadniej tym lepiej. Nie jest to sztywne 5tys. Nie obchodzi mnie napis na ramie. Liczy sie osprzet i ksztalt, sylwetka. 1. Polygon Path 4 - chyba najlepszy stosunek ceny do osprzetu? 2. Rower Merida Speeder 300 - drozszy - ale rama na zdjeciach wydaje sie duzo w ladniejszym sportowym ksztalcie, dodatkowo kolor bialy na plus. 3. Trek FX sport al 3 - chat gpt rowniez mi go podpowiada - ale niestety rama nie podoba mi sie, na 99% go nie chce. Wyglada jak rower dla emeryta. Prosze o sugestie i propozycje, nie wiem w co isc i dlaczego. Wiem na pewno ze bede musial wydac dodatkowy tysiac pln na zabezpieczenie kryptonite new york diamond. Ostatni rower na ktorym przejechalem strzelam dziesiatki tysiecy km to jakis lazaro z allegro za 1300zl kupiony z dekade temu. Jestem z Bialegostoku - moglbym i uzywanymi sie zainteresowac - ale jestem typowym kowalskim ktory slabo sie zna na rowerach. Dziekuje serdecznie z gory. Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 08:50 Napisano Sobota o 08:50 W tym wątku masz polecane Cube Nulane i Marin DSX: Oprócz tego jest jeszcze Specialized Sirrus X 4.0, który mieści się w budżecie Cytuj
toxicrainn Napisano Sobota o 10:32 Autor Napisano Sobota o 10:32 Rozumiem, Reasumując: 1. Specialized Sirrus X 4.0 2. Marin DSX 2 3. cube nulane race 2026 4. Polygon Path 4 5. Merida Speeder 300 Takie propozycje łącznie przewinęły się w 2 wątkach. Który z tych rowerów ma najlepszy osprzęt i ogólnie najlepiej go wybrać. Wiem że niektóre z nich są napędy 1x inne 2x. Jedne mają szersze opony inne węższe chyba. Proszę o poradę. Dziś chciałbym zamówić rower, przed tym zajadę jeszcze do sklepu stacjonarnego może będą coś mieli do przymierzenia. Ostatni rower na jakim siedziałem to jakiś zlom z allegro z przed dekady. Dziękuję. Cytuj
RabbitHood Napisano Sobota o 15:12 Napisano Sobota o 15:12 Na wiosnę odziedziczyłem Marina firefax 2 - zrobiłem na nim po mieście z 500km i jest OK. Cytuj
toxicrainn Napisano Sobota o 15:33 Autor Napisano Sobota o 15:33 Okej. Byłem w sklepie stacjonarnym. Przymierzałem Marina, Treka, polygona oraz gravela od unbikea za 7tys. Wnioski: -Marin za szeroka kierownica, obrzydliwy, niska rama, nigdy. -Polygon, wygląda jak rower z bazaru za 500zl w tym kolorze oraz czuje się go dziwnie, jest mały, testowałem rozmiar s. Dużo lepszy niż marin. Lecz też out przez ten odpustowy kolor. -Gravel od unbikea stylistycznie przepiękny, najlżejszy, po przejażdżce niestety gravel nie jest dla mnie do miasta. Nie uda mi się przyzwyczaić do takiego trzymania kierownicy wciskania hamulców. Zbyt sportowa pozycja jak na miasto. Gravele out. -Trek FX sport al 3 z tych które przymierzalem zaskoczony najładniej wyglądał na żywo, jeździło się również nim fajnie. Nie miałem do niego zastrzeżeń na żywo. Zdecydowanie najlepszy dla mnie z tych na żywo. -cube nulance race 2026 nie widziałem go na żywo. Cenowo jest dużo tańszy od moich faworytów których wspomnę niżej. Chat gpt mówi że ma gorszy osprzęt i dosyć szerokie opony vs te poniżej rowery, więc....w teorii odpada. Finaliści: SPECIALIZED Sirrus X 4.0 kosztuje aż z 6500zl... Ma system anty shock i większe opony Vs Merida speeder 500 lub 900... Jest 500 dostępna na allegro za 5800zl.. 900 nigdzie nie widać... Ma węższe opony i nie mają systemu przeciw uderzeniom... Ogólnie nie rozumiem, czemu tak ciężko znaleźć rowery, czemu ich nikt nie sprzedaje ? Proszę o finalne doradzenie między finalistami. Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 16:46 Napisano Sobota o 16:46 Chat gpt Cię bezczelnie oszukał - napęd w Cube Nulane Race i Specialized Sirrus X 4.0 jest ten sam: Shimano Cues serii 6000 z tą różnicą, że w Cube jest 2x10 a w Specu 1x11. Wybór czy napęd dwurzędowy czy jednorzędowy zależy od preferencji i tego gdzie się jeździ. Napęd dwurzędowy będzie oferował szybsze przełożenia i będzie lepszy do szybkich, długich jazd poza miastem. Napęd jednorzędowy będzie prostszy w obsłudze (masz tylko jedną, tylną manetkę, nie musisz myśleć czy to już czas, żeby zmienić przód), prostszy w serwisie+brak przedniej przerzutki), lepszy w teren i do miasta. Merida ma też napęd jednorzędowy jak Spec, teoretycznie lepszy bo 1x12 (lepszy zakres, mniejsze dziury między biegami, w sumie odpowiednik napędów dwurzędowych) ale po pierwsze w mieście nie wykorzystasz jego zalet, a po drugie, napęd 1x12 jest bardziej czuły na niedokładną regulację +mniejsze odległości między zębatkami kasety) i trzeba się z nim trochę bardziej pieścić podczas regulacji. W Speederach też nie włożysz szerszej opony (max chyna 35c), co jest przydatne w mieście na nierównych ścieżkach rowerowych, studzienkach, krawężnikach, itp. Merida nie ma też sztywnych osi co jest przydatne jak chcesz skakać z krawężników. Ja bym ją skreślił. Zostaje więc Spec, ewentualnie Cube. Jest też karbonowy Cube Nulane C:62 z napędem 1x11, więc takim samym jak Spec i kosztuje też tyle co Spec więc wybrałbym chyba tego karbonowego Cube. Noni zawsze napis na ramie Cube nie przyciąga tak bardzo amatorów cudzej własności jak Spec 😁 Cytuj
clavdivs Napisano Sobota o 17:14 Napisano Sobota o 17:14 1 godzinę temu, toxicrainn napisał: -Trek FX sport al 3 z tych które przymierzalem zaskoczony najładniej wyglądał na żywo, jeździło się również nim fajnie. Nie miałem do niego zastrzeżeń na żywo. Zdecydowanie najlepszy dla mnie z tych na żywo. No i masz zwycięzcę konkursu. Cytuj
NerfMe Napisano Sobota o 18:37 Napisano Sobota o 18:37 Ta szczególnie, że autor piszę że Polygona przymierzał co najmniej dwa rozmiary za małego... Klasyką gatunku jest jeszcze Marin DSX, tu wejdą dość szerokie opony. Cytuj
Miro1970 Napisano Sobota o 19:33 Napisano Sobota o 19:33 2 godziny temu, Greg1 napisał: Merida ma też napęd jednorzędowy jak Spec, teoretycznie lepszy bo 1x12 (lepszy zakres, mniejsze dziury między biegami Spec 1x11 ma kasetę Srama 11-42 i właśnie mniejsze dziury między biegami niż większość kaset do 1x12. Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 20:15 Napisano Sobota o 20:15 (edytowane) Ja tam w specyfikacji widzę kasetę 11-50: https://www.specialized.com/pl/pl/sirrus-x-40/p/4222059?color=5383337-4222059&searchText=92426-5101&srsltid=AfmBOoqMxvJHuzfY9j0MhhLzCxlchz0mdCYU1JpZ1H-OODN2oxccYKEmWLM Za to Merida ma kasetę Srama 11-44: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4881/speeder-500 Chyba pomyliłeś specyfikacje 😁 Edytowane Sobota o 20:18 przez Greg1 Cytuj
toxicrainn Napisano Sobota o 21:05 Autor Napisano Sobota o 21:05 3 godziny temu, Greg1 napisał: Chat gpt Cię bezczelnie oszukał - napęd w Cube Nulane Race i Specialized Sirrus X 4.0 jest ten sam: Shimano Cues serii 6000 z tą różnicą, że w Cube jest 2x10 a w Specu 1x11. Wybór czy napęd dwurzędowy czy jednorzędowy zależy od preferencji i tego gdzie się jeździ. Napęd dwurzędowy będzie oferował szybsze przełożenia i będzie lepszy do szybkich, długich jazd poza miastem. Napęd jednorzędowy będzie prostszy w obsłudze (masz tylko jedną, tylną manetkę, nie musisz myśleć czy to już czas, żeby zmienić przód), prostszy w serwisie+brak przedniej przerzutki), lepszy w teren i do miasta. Merida ma też napęd jednorzędowy jak Spec, teoretycznie lepszy bo 1x12 (lepszy zakres, mniejsze dziury między biegami, w sumie odpowiednik napędów dwurzędowych) ale po pierwsze w mieście nie wykorzystasz jego zalet, a po drugie, napęd 1x12 jest bardziej czuły na niedokładną regulację +mniejsze odległości między zębatkami kasety) i trzeba się z nim trochę bardziej pieścić podczas regulacji. W Speederach też nie włożysz szerszej opony (max chyna 35c), co jest przydatne w mieście na nierównych ścieżkach rowerowych, studzienkach, krawężnikach, itp. Merida nie ma też sztywnych osi co jest przydatne jak chcesz skakać z krawężników. Ja bym ją skreślił. Zostaje więc Spec, ewentualnie Cube. Jest też karbonowy Cube Nulane C:62 z napędem 1x11, więc takim samym jak Spec i kosztuje też tyle co Spec więc wybrałbym chyba tego karbonowego Cube. Noni zawsze napis na ramie Cube nie przyciąga tak bardzo amatorów cudzej własności jak Spec 😁 Hej....Greg. Wertowalem pare h internet po Twoim wpisie. Odrzucilem wobec tego meride skoro zdyskwalfikowales go do miasta. Wiadomo ze nie mamy warunkow jazdy jak w Holandii, tylko w wielu miejscach jest calkowity rozpiernicz. Szkoda bo stylistycznie te meridy bardzo mi sie podobaly. Idac za twoja porada... 1. Sirrus X 4.0 jest najlepszym mozliwym wyborem, tylko czemu to cos jest AZ tak drogie? Ja mam zapinac rower prawie za 7 tys pln pod silownia na pare h...? Masakra jakas...Dodatkowo, nie ogarniam calkowicie o co chodzi z tymi rowerami - jest maj a tutaj nie ma rowerow? Wszystko wyprzedane? Widzialem ze ten model byl sprzedawany rowniez w kolorze srebrnym za 5500zl, oczywiscie kazdy rozmiar niedostepny. Jedynie czarny kolor pozostal w rozmiarze M i L. Czym jest spowodowane ze tych rowerow nie ma? Beda jakies dostawy o co tutaj chodzi w tej Polsce? 2. Przegladalem wszelakie rowery cube o ktorych wspominales. * Nulane C:62 - jest chyba w paru wersjach, ale ta najbardziej podstawowa wersja, poza nizsza waga ze wzgledu na carbon ma cos jeszcze lepszego od tego Sirrusa? Wizualnie jest ladny. * cube nulane race 2026 - W brzydkim kolorze na allegro w rozmiarze L kosztuje...4500zl. Ma wystem 2x a nie 1x jak wspominales, co na moj chlopski rozum powinien go automatycznie wyeleminowac...bo do moich celow 1 przerzutka sprawdzi sie duzo lepiej. Tutaj znalazlem jakies cube na portalach, nie wiem za bardzo czy ktorys z nich jest dobry. Ten karbonowy, jest z mojego miasta stacjonarnie. Nie wiem jak cenowo i osprzetowo rowniez one wypadaja...: 1 https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nulane-sram-apex-axs-karbon-CID767-ID1arp5T.html?isPreviewActive=1&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 2 https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-fitness-cube-nulane-pro-CID767-ID1ax5id.html?isPreviewActive=0&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 3 https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nulane-race-shimano-grx-szosa-CID767-ID10qVpr.html?isPreviewActive=0&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 Ogolnie gdybym spal na pieniadzach to bym wzial tego sirrusa od reki, ale ta cena jego jest jakas chora, jezeli ludzie polecaja jakies alternatywne treki itd po 2 tys zl nizej. To ogromna roznica w cenie. Dziekuje z gory za pomoc bardzo. Cytuj
toxicrainn Napisano Sobota o 22:59 Autor Napisano Sobota o 22:59 14 godzin temu, toxicrainn napisał: Witam, 😛 Mezczyzna - 180cm - 85kg. 95% miasto - praca/silownia/basen. Szybka jazda jak samobojca. Prosze o porade w kwestii roweru raczej fitness, gravel wydaje mi sie bezuzyteczny, nigdy nie uzywalem kierownicy typu baranek? Nie jezdze po zadnych wioskach. Chce zeby rower mial zarys sportowy, czyli rame bardziej uniesiona, wyzsza. Nie wiem czy te rowery, kola, opony nie rozwala mi sie od kraweznikow na miescie jak bede podskakiwal jadac na nie po 30km/h. Slyszalem tez o jakis systemach "mleko" w oponach, detkach ? Zeby nie lapac przebitych detek. W przeszlosci bardzo duzo ich wymienialem jezdzac rowerem. Co trzeba byloby tu zakupic i czy te rowery maja jakis system anty-przeciwy detkowych. Szkoda rowniez ze w tych rowerach kable od kierownicy nie sa schowane, ale wyczytalem ze rowniez ma ta swoje plusy - tanszy serwis . Wczoraj przewertowalem troche internet i zauwazylem pare rowerow, ktore od siebie oczywiscie sie roznia. Jestem laikiem, nie wiem na co sie zdecydowac. Cena oczywiscie, czym rozsadniej tym lepiej. Nie jest to sztywne 5tys. Nie obchodzi mnie napis na ramie. Liczy sie osprzet i ksztalt, sylwetka. 1. Polygon Path 4 - chyba najlepszy stosunek ceny do osprzetu? 2. Rower Merida Speeder 300 - drozszy - ale rama na zdjeciach wydaje sie duzo w ladniejszym sportowym ksztalcie, dodatkowo kolor bialy na plus. 3. Trek FX sport al 3 - chat gpt rowniez mi go podpowiada - ale niestety rama nie podoba mi sie, na 99% go nie chce. Wyglada jak rower dla emeryta. Prosze o sugestie i propozycje, nie wiem w co isc i dlaczego. Wiem na pewno ze bede musial wydac dodatkowy tysiac pln na zabezpieczenie kryptonite new york diamond. Ostatni rower na ktorym przejechalem strzelam dziesiatki tysiecy km to jakis lazaro z allegro za 1300zl kupiony z dekade temu. Jestem z Bialegostoku - moglbym i uzywanymi sie zainteresowac - ale jestem typowym kowalskim ktory slabo sie zna na rowerach. Dziekuje serdecznie z gory. EDIT: Na dodatkowej stronie zauwzylem ze ludzie pisza jeszcze o tych rowerach (wszystkie maja karbonowe widelce, co jest dla mnie wymagane) - Canyon Roadlite 5 / Cube SL Road / Cannondale Quick 4 / Author Aura XR 2 . Nie wiem czy warto na cokolwiek z nich patrzec.... Oraz Giant Escape 1 Disc Cytuj
sky87 Napisano Niedziela o 08:21 Napisano Niedziela o 08:21 Mam Cube SL Road. Kupiłem zajechanego za 1,5k. Wyrzuciłem przednie blaty i przerzutkę dając zębatkę NW 38t, nowe koła DT (na promocji za 700zł), kaseta, przerzutka 11rz 11-42, nowe tarcze, klocki i opony, do tego małe ergonomiczne rogi obok klamek. Całość wyszła ok 3k i mam świetny rower do pracy, na miasto. Geometria bardzo mi odpowiada, ale musiałem zmienić mostek. Cytuj
toxicrainn Napisano Niedziela o 08:52 Autor Napisano Niedziela o 08:52 Rozumiem. Ja takich rzeczy nie umiem ogarniać, wykonywać samodzielnie. Cytuj
toxicrainn Napisano Niedziela o 09:10 Autor Napisano Niedziela o 09:10 https://www.giant-bicycles.com/pl/fastroad-ar-1-2025 Co sądzicie o tym rowerze. Jest w nim coś słabego, złego w tej cenie ? Cytuj
Greg1 Napisano Niedziela o 22:24 Napisano Niedziela o 22:24 W dniu 30.05.2026 o 23:05, toxicrainn napisał: Tutaj znalazlem jakies cube na portalach, nie wiem za bardzo czy ktorys z nich jest dobry. Ten karbonowy, jest z mojego miasta stacjonarnie. Nie wiem jak cenowo i osprzetowo rowniez one wypadaja...: 1 https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nulane-sram-apex-axs-karbon-CID767-ID1arp5T.html?isPreviewActive=1&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 2 https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-fitness-cube-nulane-pro-CID767-ID1ax5id.html?isPreviewActive=0&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 3 https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nulane-race-shimano-grx-szosa-CID767-ID10qVpr.html?isPreviewActive=0&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 Pierwszy za duży. Drugi i trzeci spoko, ja bym wolał trzeciego bo ma klasę wyższy napęd. Ale dla Ciebie wydaje się lepszy napęd 1xx. 23 godziny temu, toxicrainn napisał: Canyon Roadlite 5 / Cube SL Road / Cannondale Quick 4 / Author Aura XR 2 . Nie wiem czy warto na cokolwiek z nich patrzec.... Canyon spoko - na plus napęd Deore 1x11, soludny napęd mtb. Hamulce podstawowe, w mieście ujdą. Cube SL Road to wcześniejsza nazwa Cube Nulane. Dla mnie spoko ale starsze wersje występują jeszcze z napędami szosowymi 2xx: Claris, Sora, 105. Później weszły grawelowe GRX-y, też 2xx. Cannondale nie warty zainteresowania - napęd MicroShift 1x9, stalowy widelec i brak sztywnych osi. Author też bieda - aluminiowy widelec i szosowy napęd Sora 2x9. Giant Escape 1 to samo, nie warto - napęd 2x9 oparty na niskich grupach mtb Alivio/Altus/Acera i brak sztywnych osi Natomiast Giant Fastroad całkiem spoko, napęd Cues 1x11, hamulce hydrauliczne, uważam, że wart rozważenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi