Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę o założeniu pod ramą gravela trzeciego koszyka na bidon i zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem. Domyślam się, że zamontowany tam bidon będzie miał większe szanse na wypadnięcie, w porównaniu do typowego mocowania wewnątrz trójkąta ramy, zwłaszcza przy jeździe po tarce, bruku czy korzeniach. 

Widziałem, że niektóre osoby używają do tego koszyków do toreb na widelec i bidon przymocowują do nich elastycznymi paskami, inne takich strapów używają ze zwykłymi koszykami na bidon, a jeszcze inne samych koszyków. 

Przerabialiście któreś z tych rozwiązań? Jak się sprawdziło?

Napisano (edytowane)

Jak już bym potrzebował 3go bidona to bym wolał pójść w rozwiązanie koszyka mocowanego na sztycy. Ale sam nie mam tego problemu, bo na dłuższe trasy po prostu zabieram plecak i pęcherz.

prod192150_Black_NE_05_720x_jpg_80.jpg

Edytowane przez RabbitHood
Napisano (edytowane)

Na sztycy nie ma miejsca, tam idzie duża podsiodłówka. A z plecakiem bardzo nie lubię jeździć dłużej niż dwie-trzy godziny, więc odpada.

Edytowane przez LukaszHor
Napisano
3 minuty temu, RabbitHood napisał:

Jak już bym potrzebował 3go bidona to bym wolał pójść w rozwiązanie koszyka mocowanego na sztycy.

Mocowanie na sztycę nie sprawdziło mi się w terenie, chybotało się i bidon sam się wysuwał.

Z koszykiem przykręconym pod ramą nie powinno być tego problemu, ale nie używałem.

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Tylko nie czaję, co poza potencjalnym nie zwróceniem uwagi na bidon pod ramą, miałoby zwiększać ryzyko zgubienia w porównaniu do tego w ramie 🤔

Na kierze nie masz miejsca ? Jeżeli koniecznie pod dolną rurą, to przydałby się jakiś pokrowiec, bo spod koła lecą jednak różne rzeczy, w tym szit też się może zdarzyć... 

Napisano (edytowane)

Nie podpowiem Ci jak zamontować, natomiast ciężko mi sobie wyobrazić jak bidon miałby wypaść, jeżeli będzie zamocowany nawet poziomo. Mam bidony Elite Fly, koszyki Elite Vico Carbon i siedzą naprawdę ciasno. W wersji nie karbonowej było podobnie.

Może poprostu masz kiepskie koszyki że masz takie obawy?

Edytowane przez przecietny.kolarz