Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
34 minuty temu, Eathan napisał:

Tubolito SYNCD dętka z Blutetooth do pomiaru ciśnienia. Jedyne 40€ https://www.tubolito.com/product/tubo-road-syncd/

https://www.bikeradar.com/advertising-feature/tubolito-syncd-advertorial

A Ty @pecio podłączyłeś już dętki do swojego Garmina? 

Jak zrobią  e-mleko   co się podłącza do Garmina  to wchodzę w temat 🤣

Nie po to z wszystkich samochodów powywalałem  TPMSy  aby  się dodatkowo  ........denerwować na rowerze. 

Napisano (edytowane)

Przepraszamy ale dętka nie jest w stanie połączyć się z Twoim urządzeniem. Ze względów bezpieczeństwa spuszczono powietrze. Skontaktuj się z serwisem. Pozdrawiamy, miłego dnia.

Edytowane przez Jaco80
  • Haha 5
Napisano

Ciężko stwierdzić czemu ma to służyć. Każdy kto ma chociaż odrobinę wyczucia, poczuje i bez tego że coś jest nie tak z oponą.

Jeżeli z dętki powoli schodzi powietrze z jakiegokolwiek powodu, po niedługim czasie da się to wyczuć. Natomiast jeżeli spadek jest szybki, to czujnik nic nie da.

A że pokazuje aktualne ciśnienie? Z doświadczenia wiem, że u mnie lekkie dętki butylowe trzymają ciśnienie jakie lubię przez kilka dni, po czym muszę dopompować około 0.2 Bara. Robię to mniej więcej raz na tydzień i nie potrzebuję elektroniki.

Chciałbym zobaczyć jak ktoś wydaje prawie 200 zł na detkę, po czym przy montażu dochodzi do uszkodzenia ;) 

Napisano

@przecietny.kolarz to można   streścić jednym słowem  " gadżetomania " .   Jelonków  na tym świecie nie brakuje . Jak  sobie taki co sra kasą kupi  rower za 60 klocków to wisienką na torcie będą takie  dętki. 😉😁

Już widzę wysyp postów  ..... [dętka] Rozłącza  dętkę  podczas jazdy ....😉

A jak sobie " przyszczypie " podczas montażu  to będą żale  ,że wadliwe sprzedają ,że  gwarancji nie respektują ,że ...........

A z innej jeszcze strony  @przecietny.kolarz z TPU inaczej schodzi powietrze niż z "butylki". W czarnej proces zachodzi gwałtownie . W TPU możesz czasami 10 km przejechać aby coś poczuć . Więc teoretycznie może to mieć sens. 

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Słuchajcie może i śmieszne, ale jak cena spadnie do np 40zł to dlaczego nie? Może sobie być 😉 Druga sprawa na ile to jest do szczęścia potrzebne? No nie jest 😉

Edytowane przez smw44199
Napisano

Jaki sens? Co  wynika z wiedzy, że masz dziurę? Tak czy siak będziesz wymieniać dętkę albo łatać. @smw44199 pamiętaj o ograniczeniach liczby podłączonych urządzeń do garmina... 

Napisano

Tylko w tej za 40zł, specjalne łatki będą kosztować 75zł/szt, bo do zwykłej są za 5zł 😁. Smart dętka i smart łatki. Potem będzie dętka AI i łatki AI 😁

Napisano

A ja się dziwię że dopiero teraz na to wpadli. Można sobie wyobrazić wyścig zawodowców, meta na zjeździe z góry, zawodnik na szczycie "zdalnie lekko zmniejsza ciśnienie w oponach" i one już inaczej układają się na zakrętach. 😀 

Napisano
18 minut temu, Lezia napisał:

A ja się dziwię że dopiero teraz na to wpadli. Można sobie wyobrazić wyścig zawodowców, meta na zjeździe z góry, zawodnik na szczycie "zdalnie lekko zmniejsza ciśnienie w oponach" i one już inaczej układają się na zakrętach. 😀 

Nie widzisz różnicy między czujnikiem a systemem do zmiany ciśnienia?

39 minut temu, smw44199 napisał:

Podobny jak dla przeciętnego użytkownika wiedza dotycząca mocy, czy kadencji. Można jeździć bez tego. Dętka typowy gadget, ale dlaczego nie?

No chyba nie. Pomiar mocy i kadencji do czegoś służy. Bez tego nie jesteś w stanie śledzić tych parametrów, nie ma innej możliwości.

A jeżeli chodzi o ciśnienie to... masz pompkę. To nie zastępuje pompki, tylko pokazuje Ci parametr który przez 99,9% czasu jest bezużyteczny nawet dla osób traktujących ten sport poważnie.

49 minut temu, smw44199 napisał:

Słuchajcie może i śmieszne, ale jak cena spadnie do np 40zł to dlaczego nie? Może sobie być 😉 Druga sprawa na ile to jest do szczęścia potrzebne? No nie jest 😉

Nie spadnie, bo to by oznaczało że zwykłe TPU musiałby kosztować z 20 zł.

Napisano
9 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Nie widzisz różnicy między czujnikiem a systemem do zmiany ciśnienia?

Gdy się połączy te dwa systemy to marketingowcy udowodnią że każdy musi to mieć w rowerze😉

Napisano

Była jakiś czas temu akcja, że elektroniczna grupa shimano jest podatna na hakowanie, które powoduje opóźnienia w zmianie lub samą zmianę biegów, nie wiem czy to już poprawili 😉

Napisano (edytowane)

Wcześniej był model Tubolito z komunikacją NFC - nie potrzebował baterii, ale telefon trzeba było przyłożyć. Zamiast sprawdzać ciśnienie manometrem (co zawsze trochę spuści) - mierzysz telefonem.

To rozwiązanie z BT jest o tyle lepsze, że sygnalizuje w czasie jazdy i ostrzega. To, że mam już flaka, widzę i czuję, ale to, że zeszło np. z 1,7 do 1,3 i za chwilę rozwalę oponę na kamieniu to jest dla mnie ciekawa informacja. Nawet niewielkie zmiany ciśnienia wpływają na jazdę. Np. dla zawodnika informacja o tym, że mu spada ciśnienie przed punktem serwisowym, a nie za nim, może być na wagę medalu. Ja nie kupię, bo mleczę, ale nie uważam, że to bez sensu. 

Edytowane przez Wojcio
  • +1 pomógł 1
Napisano
5 godzin temu, Lezia napisał:

Przecieź takie patenty jeżdza w Pro juz kilka sezonow, conajmniej rok temu takie coś było juz w grze.

https://velonews.pl/posts/7174-scope-atmoz-pompka-wi-fi-z-blogoslawienstwem-uci-na-paris-roubaix

• +1 pomógł 2
Napisano

Tak tylko informacyjnie napisze że czujniki sks airspy oficjalnie działają tylko z garminen i dedykowaną apką. Ja się mocno zdziwiłem. 

Napisano (edytowane)

Abstrahując od kwestii przydatności tego to ten patent RideNow ma sens, jest niezależny od dętki i można go przekładać z dziurawej do nowej dętki. Poza tym bateria jest wymienna. 

PS
Do kupienia na Ali w cenie 300+ zł.

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 1