Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dojrzałem do zakupu sztycy regulowanej. Startuje amatorsko w maratonach MTB w Sudetach [Bike Maraton] i najsłabiej idzie mi na zjazdach. Zakup sztycy ma być właśnie pierwszym krokiem w poprawie zjazdów.
Model sztycy już wybrany: OneUp V3. Do mojej ramy i wysunięcia sztycy pasują skoki 120mm i 150 mm.
Którą wersje polecacie? 120 mm czy 150mm?

Na logikę więcej skoku (150mm) brzmi lepiej ale czy na pewno. Większy skok to trochę większa masa sztycy oraz dłuższa droga powrotu. Czy to nie będzie dużo przy moim wzroście (171 cm).

Identyczny dylemat jest w rowerze żony, z tym że ona ma 164cm wzrostu.

Napisano

Pewnie przy poważnym ściganiu XC to masa się liczy, ale moim zdaniem droper trzeba brać najdłuższy jaki wejdzie. Inna sprawa, że przy mniejszym wzroście trzeba bardzo dokładnie policzyć czy przy pełnym wysunięciu siodło da się ustawić na dobrej wysokości. Co z tego, że cały dół wejdzie w ramę, jak część górna będzie za długa. Ustawienie siodła ma być dobre przy pełnym rozciągnięciu. Różnica w czasie wysuwania między 12 a 15 nie będzie dostrzegalna. Od biedy może być taki argument za krótszym, że przy fullu torebka podsiodłowa może mieć konflikt z oponą (jeśli torebka używana). 

• +1 pomógł 2
Napisano

@Wojcio już Tobie odpisał. 

Od siebie dodam, że OneUp, to dobry wybór. Miałem i sobie chwaliłem. Nie kombinuj też z manetkami, tylko też bierz od OneUp. Ich manetki działają naprawdę bardzo dobrze, a lipna manetka może zaburzyć odbiór działania porządnego droppera. 

Nie wiem czy widziałeś, ale według poniższego możesz sobie pomierzyć i sprawdzić jaki rozmiar będzie najbardziej odpowiedni. Te sztyce mają nieduży "wymiar" montażowy co jest ich zaletą i często pozwala na wybór sztycy z większym skokiem. 

image.thumb.png.e56a76cbe21ae05f3ea1d6abd6b87d34.png

• +1 pomógł 2
Napisano

Pamiętaj też, że jak będziesz miał 150 mm skoku to nie musisz go zawsze całego używać. Natomiast ze 120 mm już 150 nie zrobisz.

Wagę w tym wypadku bym pominął, bo jaka tu będzie różnica? 20 - 50g?

• +1 pomógł 1
Napisano

Żeby dobrze to zrozumieć- nie ma problemu, by obniżyć siodełko dropperem tylko trochę. To ma czasem sens, ale podstawowa zasada jest taka, że przy pełnym rozciągnięciu musi być dobra wysokość, bo będziesz niezadowolony. Żona miała droper 12 i zmiana na 15 była wyczuwalna. Ja miałem 15 i zmieniłem na 20 - też super. Jak w kolejnym rowerze był seryjnie znów 15, to miałem wrażenie, że jest zepsuty. 

Napisano
4 minuty temu, siemalysy napisał:

@Wojcio już Tobie odpisał. 

Od siebie dodam, że OneUp, to dobry wybór. Miałem i sobie chwaliłem. Nie kombinuj też z manetkami, tylko też bierz od OneUp. Ich manetki działają naprawdę bardzo dobrze, a lipna manetka może zaburzyć odbiór działania porządnego droppera. 

Nie wiem czy widziałeś, ale według poniższego możesz sobie pomierzyć i sprawdzić jaki rozmiar będzie najbardziej odpowiedni. Te sztyce mają nieduży "wymiar" montażowy co jest ich zaletą i często pozwala na wybór sztycy z większym skokiem. 

image.thumb.png.e56a76cbe21ae05f3ea1d6abd6b87d34.png

Tabelkę znam i to stąd wychodzi mi 120 albo 150. Ale przy dokładnym pomiarze zaczyna się robić problem z minimalnym osadzeniem sztycy w ramie. Orientujecie się jaka długość ma ten zielony kikut na dole sztycy (1 czy 2 cm)?
U żony w Scott Scale przy zachowaniu identycznych ustawień (jak obecnie) sztyca będzie osadzona na styk (85mm). Wszystko zależy jaka długość ma element o który pytam wyżej. U mnie w KTM Scarp osadzenie będzie delikatnie większe (10,5 cm). I chyba to zaważy o wyborze wersji 150. Moim zdaniem osadzanie sztycy na minimalnych wartościach to proszenie się o kłopoty. Tym bardziej że sami mówicie o tym że sztyca nie działa 0/1. Można ją opuścić np do 120mm.

Co do manetki to mam problem bo nie mam gdzie jej zmieścić. Obecnie mam manetkę do widelca i tylnego amortyzatora. Szukam manetki co obsłuży 3 rzeczy (dropper+widelec+tylny amortyzator). 
Z tych sensownych znalazłem:
- Squidlock Remote MP11
- Squidlock Orbea OC MP20
- FOX RACING SHOX Twin Stick Lever

Napisano (edytowane)

Nie pamiętam ile ma ten zielony element. Jeżeli Tobie wychodzi, że 150 mm wejdzie,  a obawiasz się tylko o ten zielony uchwyt do linki to i tak powinieneś wziąć 150 mm skoku. Gdyby się okazało się, że 5 mm masz za wysoko siodło przy konfiguracji 150 mm, to możesz sobie zmienić skok na 140 mm. 140 lepiej niż 120. Inserty i smar są w zestawie. 

Edit. 

Uważam, że mając wymiar A, da się dobrać odpowiedni dropper, który pozwoli ustawić pożądaną wysokość siodła i da się go zamontować prawidłowo w rurze podsiodłowej. 

Edytowane przez siemalysy
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Pazuzu napisał:

Startuje amatorsko w maratonach MTB w Sudetach [Bike Maraton] i najsłabiej idzie mi na zjazdach.

No to masz tak samo jak ja miałem. BM2024 był moim pierwszym sezonem - ot dałem się namówić.  Tamten sezon jechałem na HT ze sztywną sztycą. O ile w górę idzie wszystko ogarnąć, to już w dół, zwłaszcza na odcinkach technicznych, różnie bywa. Największy wyrypy w dół, to Szklarska i Polanica. Ścigantem z super techniką nie jestem, więc było butowanie po "technicznych" w dół. Szybkie szutry też na sztywnej idzie zjechać, ale jakoś tak nie pewnie. Na sezon BM2025 zrobiłem upgrade - wleciał właśnie OneUp V3 150mm. Powiem tak - GAMECHANGER. To co butowałem w dół, zjeżdżam. Co zjeżdżałem wcześniej, teraz zjeżdżam szybciej. Ponad 20min dało się urwać z tych samych tras w 2025. Tak jak pisze @NerfMe, masz 150mm i nimi pracujesz. Potrzebujesz być nisko, to myk w dół do oporu. Lżejszy zjazd, myk kapkę w dół i dzida, zwłaszcza na tych mniej technicznych. Ja nie żałuję decyzji i zdecydowanie polecam taki w sumie nie mały upgrade.

Także ten, do zobaczenia na BM2026 😉 

Edytowane przez CoolBreezeOne
  • +1 pomógł 1
Napisano
4 godziny temu, NerfMe napisał:

Pamiętaj też, że jak będziesz miał 150 mm skoku to nie musisz go zawsze całego używać. Natomiast ze 120 mm już 150 nie zrobisz.

Wagę w tym wypadku bym pominął, bo jaka tu będzie różnica? 20 - 50g?

To tak nie działa. Owszem, są niektóre sztyce gdzie można ustawić skok na sztywno, ale jak masz sztycęn150 i używasz tylko 120 to prawie zawsze będzie to wysokość daleka od optymalnej.

Napisano

Wszystko wskazuje na to żeby wybrać 150mm i w razie czego po jakimś czasie zredukować do 140 lub 130 gdyby jednak było za dużo.

Pozostają jeszcze 3 sprawy:
1. Czy ktoś słyszał o wersji OneUp v3.1 ? Jeden ze sklepów sprzedaje tą sztyce z takim opisem. Producent faktycznie wydał jakąs rewizję czy może to sklepowy marketing?
2. Możecie się wypowiedzieć w kwestii manetek posiadających 3w1? Ktoś używa?
3. Szukam manetki widelec + sztyca. Tutaj kompletnie nie mam pomysłu. Prośba o propozycje.

Napisano (edytowane)

Wersja OneUp 3.1 mignęła mi kiedyś jak szukałem zestawu naprawczego (tak na wszelki wypadek) i chyba tylko tego zagadnienia dotyczyła.

https://eu.oneupcomponents.com/blogs/v3-dropper-post-service-install/v3-dropper-upper-bushing-replacement?mc_cid=9074a3bbf3&mc_eid=a289ca9595

https://piwnicarowerowa.pl/kit-dropper-v3-rebuild,3,43214,49487?gad_source=1&gad_campaignid=21902416695&gbraid=0AAAAADe515b-RlwKRM4BqGXxD90ggQ2Hb&gclid=Cj0KCQiA9t3KBhCQARIsAJOcR7wGsYTAq6Zpc5p-NRvEaTQZulaFl1Jf4k4U26jZ1oTVxQU82D3KjsMaAvD1EALw_wcB

EDYTA:

No i jest V3.1 - dropper już z ulepszonymi tulejami:

https://zumbistore.pl/sztyce-regulowane/6817-sztyca-regulowana-oneup-v31-skok-150mm-2026.html

Co do manetki 3w1: niby to fajne, ale drogie. Jeśli chcesz, to czemu nie. Na początek zamontuj zwykłą manetkę i szukaj okazji na 3w1. Nie wiem czy coś się pozmieniało w manetkach w KTMie ale jakiś czas temu podpatrzyłem u nich w salonie rozwiązanie obchodzące 3w1 i nawet działające - kwestia doboru manetki do droppera. Zamiast 3w1 była "zwykła" manetka wideł/dropper i z lewej manetka do droppera (dolna - zamiast tradycyjnej "górnej"). Kokpit czyściutki, a klikanie manetkami bezproblemowe.

Poszedłem w tym kierunku i miałem tak:

20251210_182029net.jpg

teraz ma takie a'la 3w1:

20251210_191439net.jpg 

Edytowane przez CoolBreezeOne
Napisano

One Up V3 mam już 3 😉 Rewelacyjne myk myki, najlepszy wybór jak na linkę. Nie wiem czy było powyżej, ale każdy One Up ma możliwość ograniczenia skoku prostymi igiełkami o 1 lub 2cm więc bież najwiekszy skok jaki możesz i jaki oczywiście wejdzie w ramę. A Manetka jeśli masz np. klamki Shimano to tylko manetka Shimano bo idealnie pasuje pod klamkę. 

Napisano

Manetkę myk myka można przecież zamontować na obejmie klamki hamulca. Nie ma znaczenia czy Sram czy Shimnao. Obecnie mam zamontowaną manetkę OneUp z klamką Shimano w systemie I-SPEC EV. W drugim rowerze miałem zamontowaną pod klamkę Sram z rozwiązaniem MMX. Wybór jest spory. 

Manetek do wyboru jest sporo 🙂

Napisano

Nie zawsze jest to takie oczywiste, jak ktos ma manetkę od zawieszenia pod kierownica, a z drugiej strony od biegów, to aby było ładnie, wypada mieć albo dodatkowy cyngiel w manetce od zawiasu, albo manetkę sterowanà od góry..a tu wybór sensownych manetek jest słaby.

Moj OneUp pożeniony jest przez to z DT L1.

Napisano
W dniu 2.01.2026 o 10:16, Pazuzu napisał:

3. Szukam manetki widelec + sztyca. Tutaj kompletnie nie mam pomysłu. Prośba o propozycje.

są manetki przekręcane, takie ma rockshox w rockriderach a obok normalna od droppera, mam i polecam