Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@KNKS Moment sily M=F*r*sin. Im wieksze ramie, to mniejsza sila potrzebna dla tego samego momentu. Nigdy nie odkrecales kluczem nasadowym z rurka starych srub?

Napisano (edytowane)

No przecież pisałem o tym. Że aż zacytowałem sam siebie...

@Maciorra  @JWO Pisać to wy umiecie, ale czytać to już chyba nie. 

W dniu 25.11.2025 o 09:55, KNKS napisał:

Jak zmniejszyć siłę potrzebna do obsługi klamki? Chyba tylko zmieniając długość tejże.

😂

Edytowane przez KNKS
Napisano

Albo zmienić długość na drugim końcu :)

I nie wchodzimy w fizykę układów hydraulicznych, prawda? Jakieś przełożenie powierzchni tłoczków do klamki, takie tam :)

W skrócie : klamki z servo na jeden palec plus tarcze 180 w treking powinny załatwić temat. Zaciski 420 mogą zostać według mnie. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Aaaaaa... Dziękuje miszczu @Maciorra. Teraz wiem już  wszystko 😅.

21 minut temu, JWO napisał:

@KNKS Moment sily M=F*r*sin. Im wieksze ramie, to mniejsza sila potrzebna dla tego samego momentu. Nigdy nie odkrecales kluczem nasadowym z rurka starych srub?

Ale skoro idziemy w kierunku warunków statyki dla ruchu obrotowego, to jaki będzie zysk końcowy przy zmianie z 180 na 203 ? W praktyce ?  Pomijalny.

@marcin_ostrów Dokładnie tak. Podstawowe klamki z serwo, tarcze max.180. A na zimę trening mięśni dłoni i przedramienia.