JWO Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu @KNKS Moment sily M=F*r*sin. Im wieksze ramie, to mniejsza sila potrzebna dla tego samego momentu. Nigdy nie odkrecales kluczem nasadowym z rurka starych srub? Cytuj
KNKS Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu (edytowane) No przecież pisałem o tym. Że aż zacytowałem sam siebie... @Maciorra @JWO Pisać to wy umiecie, ale czytać to już chyba nie. W dniu 25.11.2025 o 09:55, KNKS napisał: Jak zmniejszyć siłę potrzebna do obsługi klamki? Chyba tylko zmieniając długość tejże. 😂 Edytowane 35 minut temu przez KNKS Cytuj
marcin_ostrów Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu Albo zmienić długość na drugim końcu I nie wchodzimy w fizykę układów hydraulicznych, prawda? Jakieś przełożenie powierzchni tłoczków do klamki, takie tam W skrócie : klamki z servo na jeden palec plus tarcze 180 w treking powinny załatwić temat. Zaciski 420 mogą zostać według mnie. 1 Cytuj
Maciorra Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu @KNKS Myśl dalej. Nie chodzi o dźwignię w sensie klamki hamulca. Cytuj
KNKS Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu Aaaaaa... Dziękuje miszczu @Maciorra. Teraz wiem już wszystko 😅. 21 minut temu, JWO napisał: @KNKS Moment sily M=F*r*sin. Im wieksze ramie, to mniejsza sila potrzebna dla tego samego momentu. Nigdy nie odkrecales kluczem nasadowym z rurka starych srub? Ale skoro idziemy w kierunku warunków statyki dla ruchu obrotowego, to jaki będzie zysk końcowy przy zmianie z 180 na 203 ? W praktyce ? Pomijalny. @marcin_ostrów Dokładnie tak. Podstawowe klamki z serwo, tarcze max.180. A na zimę trening mięśni dłoni i przedramienia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi