JWO Napisano wczoraj o 11:53 Napisano wczoraj o 11:53 W wyscigu priorytetem jest szybkosc. Nikt raczej nie zwaza na to ze naped zuzyje sie wiecej o 0.01% Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 13:25 Napisano wczoraj o 13:25 Potem w takim elektryku ludzie łańcuchy zrywają i psioczą na czym świat stoi, a wystarczyło zmieniać biegi😉 Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 14:20 Napisano wczoraj o 14:20 (edytowane) To jest dokładnie moje doświadczenie jak kupiłem elektryka i pierwsza moja jazda w teren. Zmiana o dwa biegi pod górę i łancuch Deorka zerwany = sztukowanie łańcucha. Od tamtej pory miałem singleclicka póki je---bajka miałem na pokładzie. Moja pani to samo jak eSUVa dostała, już wiele razy niepojedyńczo manetką Deorki zmieniała pomimo moich wyraźnych upominajek, no i 2 razy tak samo się skończyło. Dobrze że ze mną, zawsze mam narzędzia i spinki ze sobą. Osatecznie też włożyłem jej singleclicka GX eMTB by jej tą głupią możliwość wielozmiany w je--bajku przyblokować. Dla niewtajemniczonych w je--bajki przypomnę, że odpuszczanie nogami nic nie daje, bo chwilę silnik jeszcze ciągnie a jak to robi na ulubionym trybie elektrycznych piździpączków czyli turbo i na twardo no to już w ogóle siła większa niż Pogaczar na maxa😉 Edytowane wczoraj o 14:29 przez DyktaTusek Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 14:36 Napisano wczoraj o 14:36 @DyktaTusek Rzeczy, które się nie wydarzyły. Cytuj
grzech1991 Napisano wczoraj o 15:08 Napisano wczoraj o 15:08 mam shimano 12r i zmieniam byle jak w każdym rowerze, tylko to deore w obu (łańcuch i kaseta) i nic się nie dzieje. Cytuj
szamysz83 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu @michalr75Trzeci sektor, z ambicjami i chrapką na drugi 🙃Tą zimę nie odpuszczę jak zeszłą, idę ostro po swoje ! Z natury jestem optymistą i lubię się śmiać 🤣 Cytuj
marvelo Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) 8 godzin temu, uzurpator napisał: Pomarvelujmy. Ty uzurpatorze! Edytowane 21 godzin temu przez marvelo 1 Cytuj
Buber Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 7 godzin temu, DyktaTusek napisał: Zmiana w elektryku pod obiążeniem więcej niż jedno przełożenie to by nie owijać w bawełnę czysta głupota moim zdaniem. Dobrze że podkreśliłeś że "Twoim zdaniem"/ Moim zdaniem. dopiero jak zainstalowałem manetkę XT to się zaczęło fajnie biegi zmieniać - po dwa w górę w dół. A jeżdżę tylko elektrykiem. I nic się nie dzieje. Bo nie robię tego "na chama" tylko myślę gdzie zmieniać 7 godzin temu, michalr75 napisał: Chyba ze we wszystkich elektrykach jest jednoklik, to wtedy nie ma tematu. Nie. Jest wiele elektryków na wypasie z XT i nie ma problemu z manetką. 6 godzin temu, uzurpator napisał: Ludzie na elektrykach nie korzystają z biegów, ale pozwalają silnikowi robić robotę. Powinieneś dodać "ludzie na elektrykach których ja spotykam.." Pomaganie sobie wyższym trybem wspomagania zamiast przerzutką to klasyczny rookie mistake i tak, 90% ludzi którzy wzięli elektryka z wypożyczalni właśnie tak robią. A jak się trochę pojeździ to pięknie widać że oprogramowanie jest tak zrobione żeby premiować kadencję. No, ale to trzeba trochę pojeździć i to na nieprzerabianym, czytaj spełniającym normy elektryku. Czyli bez "manety" i nieodblokowanym. A jak widać społeczeństwo uważa że to błąd 3 godziny temu, DyktaTusek napisał: Dla niewtajemniczonych w je--bajki przypomnę, że odpuszczanie nogami nic nie daje, bo chwilę silnik jeszcze ciągnie a jak to robi na ulubionym trybie elektrycznych piździpączków czyli turbo i na twardo no to już w ogóle siła większa niż Pogaczar na maxa😉 Tak pokrótce to znowu wrzucasz wszystkie elektryki i wszystkich ich używających do jednego worka. A to błąd. W tej chwili można sobie poustawiać to jak długo silnik ciągnie. I w boschu i w shimano. A odpuszczenie nogami daje tyle samo co w manualu - choć w jednym masz rację - nie w turbie. Podczas jeżdżenia na maksymalnym trybie wspomagania można dużo krzywdy przy przerzucaniu zrobić. Ale - o czym wspomniałem wcześniej - jeżdżenie na turbo to rookie mistake i naprawdę przy jeżdżeniu po górach nie jest potrzebne. No, ale to moja opinia 1 Cytuj
michalr75 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @Buber Ostatnie zdanie Twojego wywodu potwierdza moje obserwacje - kiedyś z żona i dzieckiem wjeżdżaliśmy na Skrzyczne, oni jechali na elektrykach - wystarczył im tryb Eco żeby podjechać na lajcie to co ja ledwo wjechałem analogiem :) 17 godzin temu, szamysz83 napisał: @michalr75Trzeci sektor, z ambicjami i chrapką na drugi 🙃Tą zimę nie odpuszczę jak zeszłą, idę ostro po swoje ! Z natury jestem optymistą i lubię się śmiać 🤣 To może gdyby mi się chciało jeździć i upalać to byśmy się w tym sektorze 3 spotkali, bo ostatni wynik punktowo był właśnie na ten sektor. Odpuściłem, stary już jestem (od przyszłego sezonu M5) i nie chce mi się szarpać do wyrzygu Cytuj
JWO Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) A czy w watku nie chodzilo o zmiane w strone twardzych biegow? Manetki zrzucaja kilka biegow, ale w druga strone. Na twarde trzeba pojedynczo. U mnie (M8000) na mikkie jest trzy na ray, na twarde tylko jeden. PS. Ja zmieniam bez odpuszczania. Przejechalem ponad 10000km, w gorach (u mnie statystycnie to 100m przewyzszenia na 1km) i nic sie nie dzieje z napedem. Edytowane 5 godzin temu przez JWO Cytuj
szamysz83 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @michalr75co Ty wypisujesz ! Jeździ ze mną kolega w wieku 59 lat - cholernie mnie motywuje do walki, żeby go gonić 😆Wiek to tylko liczba ! @JWOw GXie da radę w stronę twardych tyle podciągnąć, na ile Ci ruchu kciuka starczy... Cytuj
Buber Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) 18 minut temu, JWO napisał: U mnie (M8000) na mikkie jest trzy na ray, na twarde tylko jeden. Hmm.. SL-M8100 wg producenta może podobno 4 na raz, ale tak daleko nie liczyłem. Przy mocnym wyciśnięciu zrobi te 3, jak dla mnie wystarczy po dwa, i górę i dół, bez problemu @szamysz83 co do wieku.. no.. też tak myślałem.. dopóki ta piątka z przodu nie wyskoczyła i pierwszy raz w zimno w plecy wlazło. No jednak strzałka czasu zawsze w jedną stronę skierowana. Ale może inaczej - nawet jeżeli są ograniczenia fizyczne, to nie ograniczajmy się, jakby to powiedzieć, umysłowo tzn, bycie booomerem jako stan umysłu to jest właśnie starość. Choć czasem wyniki na km czy na wysokość już nie te .... Edytowane 4 godziny temu przez Buber Cytuj
szamysz83 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Buberto nie jest tak że ja nie czuję swojego wieku. Ale staram się o tym nie myśleć, i wyciskam z siebie ile jeszcze da radę. Też mnie boli tu, i boli tam - całe życie fizyczna praca. Ale póki jest jeszcze jakaś chęć i są siły, to staram się cisnąć a nawet jeszcze jakoś progresować. Poza tym rodzina mnie jeszcze motywuje jak i dopinguje, a to jest dodatkowy bodziec 😁 To by było na tyle bo widzę że wątek tematu jakoś się rozjechał 🙃 Cytuj
Maciorra Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, JWO napisał: U mnie (M8000) na mikkie jest trzy na ray, na twarde tylko jeden. Yyyy? XT m8000 zrzuca po dwa, przynajmniej jeśli zrzucasz kciukiem, w drugą stronę nie sprawdzałem. Cytuj
DyktaTusek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, szamysz83 napisał: @JWOw GXie da radę w stronę twardych tyle podciągnąć, na ile Ci ruchu kciuka starczy... Chyba raczej w stronę miekkich tym kciukiem o kilka. Na twarde to co najwyżej o dwa naraz i to tylko w Shimano XT/XTR - MultiRelease i obecnie chyba w ramach 2-Way Release tylko kciukiem pchając jak kolega wyżej słusznie pisze, bo wskazującym ciągnąc już tylko o jeden się da, nie tak jak to było w 10kach o ile dobrze pamiętam gdzie też można było o 2. No chyba że masz jeszcze starą tylną 9biegową przerzutkę z odwrotną sprężyną czyli RapidRise, choć 9biegowej zmieniarki Shimano z manetką GXa jakąkolwiek chyba nie pożenisz 😉 Edytowane 2 godziny temu przez DyktaTusek Cytuj
szamysz83 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @DyktaTusekPrzyznaję Ci rację, mój błąd. I to jaki... No pomysliłem strony 🤣 Na twarde mogę o kilka, nie jestem w stanie teraz nawet odpowiedzieć o ile (może o dwa?) - jutro jadę na single w okolicy, aż sprawdzę z ciekawości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi