Skocz do zawartości

[rama] dartmoor thunderbird jaki amortyzator fox 38 fox 40

szybkidh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam jestem w trakcie składania roweru opartego o rame dartmoor thunderbird fr i zastanawiam sie czy włożyć do niego amortyzator fox 38 czy może fox 40 miejsca w których jeżdze to dirt parki i bike parki i czasem też skacze "hopy" 

Napisano

nie robie barspinów bardziej interesuje mnie mocniejsza jazda w terenie i rózne skoki więc wezme foxa 40 dzięki za pomoc w wyborze

Napisano

Według mnie FOX 38 w wersji o skoku 180mm spokojnie wystarczy. Ładując tam dwupółkę dodasz dużo wagi, rower będzie mniej zwrotny w locie, a zysk jeżeli chodzi o wytrzymałość będzie taki sobie... Ta rama w zamyśle to ciężkie superenduro, ale jeszcze nie typowe DH. Montując tam FOXa 40 stracisz te resztki geometrii, klasyfikujące sprzęt w kategorii "każdej ciężkiej jazdy" i będziesz miał tylko kloca do zjazdów. Nic więcej.

@Wojcio Zauważ, że kolega wspomniał też o dirt parkach, czyli stromych, pionowych hopach, gdzie waga sprzętu i jego duży skok 200/180mm, raczej będą przeszkadzać... Szczególnie jak samemu waży niewiele. Z jakiegoś powodu sporty te nazywa się grawitacyjnymi.

Napisano

Może się nie jasno wyraziłem - wiem o co chodzi, nie znam autora wątku. Na Darkfest królują dwupółki, na rampage pojawiają się widelce jednopółkowe z uwagi na triki. Ale mówimy o światowej czołówce i skokach po 30m. Do maszynowych tras w Polsce i do dirt to i fox 36 styknie jak zawodnik nie za wielki. FOX 40 to już ciężka artyleria i z jednej strony usuwa pewne ograniczenia z z drugiej wprowadza. Rzecz w tym, że jak ktoś skacze tak, że go ogranicza fox 36 to sam wie o co chodzi. 

Napisano

Myślę, że osoba mająca doświadczenie pozwalające na wykorzystywanie tego rodzaju sprzętu bez łamania kręgosłupa 2x w roku będzie sama w stanie ocenić potrzeby sprzętowe. Losowi ludzie z Internetu to nie jest dobre źródło informacji w przypadku tego rodzaju sportu. Zapytaj lepiej ludzi, którzy jeżdżą w Twoich miejscówkach.

Napisano

Upewnij się, czy rama TB FR jest przystosowana do dwupółki, bo jeśli nie, to może dojść albo do połknięcia w okolicach główki, albo nawet do jej urwania.

Dwupółka mocniej obciąża główkę, bo siły, które normalnie są rozpraszane przez wygiginanie się korony, tutaj są przenoszone bezpośrednio na ramę. Z tego powodu rama musi być zaprojektowana do znoszenia większych obciążeń w okolicach główki. 

Napisano

Faktycznie, jest napisane na stronie producenta. 

W takim razie musisz zdecydować, czy bardziej zależy Ci na wyższej sztywności, czy na większej zwrotności, zwł. w ciasnych sekcjach.

W wersji 27,5" Fox 38 180 mm i Fox 40 190 mm mają prawie taką samą wysokość:

Fox 38 - 576,7 mm: https://www.ridefox.com/fox17/img/help/page1089-LK9Z/2021_Fox_38_275in_User_Spec_RevCa.jpg

Fox 40 - 572,6 mm: https://www.ridefox.com/fox17/img/help/page1088-QVNH/2021_40_27_5_user_spec_RevC.jpg

Fox 40 da Ci więc dodatkowe 10 mm skoku przy tej samej wysokości. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...