Skocz do zawartości

[10 000 - 15 000] Gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki :) jestem chyba coraz bliżej ROSE.

@przemega co Nie tak ze sztyca i mostkiem? Gorsze jakościowo? Bo Jeśli dobrze rozumiem to mostek w ROSE da się wymienić na inny żeby dostosować pozycję (czego nie da się zrobić w grailu ;) )

Napisano

Każda sztyca inna niż okrągła i każdy zacisk sztycy inny niż obejma to potencjalny problem z dostępnością.

A mostek jak mostek, jeśli będzie dostępny w rose to można wymienić. Trochę na minus, że to jednak nie jest pełna integracja tylko jakieś hybrydowe rozwiązanie ale za taką cenę do zaakceptowania

Napisano
11 godzin temu, Prixo napisał:

a co Nie tak ze sztyca i mostkiem? Gorsze jakościowo?

Mostek ma schowane przewody, więc jeśli chcesz go zmienić na krótszy/dłuższy to musisz brać oryginał bo inaczej magia integracji przewodów znika. Mostki są dostępne, nie ma problemu. Sztyca z kolei jest stworzona przez Rose i poza wszelkimi standardami. Jest oczywiście lekka i ugina się sprężyście, ale jeśli chcesz zmienić offset to jesteś skazany na Rose a koszt jest duuuży.

U mnie mostek jest standardowy ale sztycę zmieniłem na mniejszy offset.

@Mihau_ w mojej opinii integracja jest fajnie przemyślana, zmieniłem kierownicę bez większego zachodu, a z kolei trzeba się naprawdę przyjrzeć aby dojrzeć przewody.

20230905_124836.jpg

Napisano

Jeśli rower będzie w większości jeździłl po szosie to -w mojej opinii- dużo odpowiedniejszy będzie napęd 2x. W tej chwili minimalnie poniżej górnej granicy budżetu można kupic Argona 18 Dark Matter na elektrycznym Rivalu 2x12, który ma geometrię najbardziej szosową spośród wymienionych wyżej. Ma standardową sztycę i mostek. Twoje pieniądze I Twój wybór, ale gdybym to ja akurat kupował rower, zdecydowanie wolałbym Argona niż Rose. Nie wiem gdzie mieszkasz,ale -zdaje się - w cenie Dark Mattera jest darmowy fitting. Przynajmniej do nidawna tak było w Wertykalu.

Napisano

Ostatnio miałem okazję pojeździć trochę na Impulso, siadł mi niesamowicie. Już wiem jaki będzie mój kolejny rower :)

A za tę cenę to brał bym w ciemno

Napisano

Dzięki za kolejne opinie :) impulso - wracamy do początku wątku :D 

@Chociemir Aargon wydaje się rzeczywiście ciekawy (muszę tylko chyba przyzwyczaić oko do wyglądu) - nie widzę tylko nigdzie poradnika jak dobrać rozmiar w Aargon. Masz może jakieś źródło? Generalnie 183cm wzrostu i 85,5 długość nogi. 

Napisano

Ok, Dzięki wielkie za wszystkie komentarze. Czas podjąć decyzję:)

Na ten moment na rozważam 2 rowery:

1. Argon 18 Black Matter (LINK) Koszt: 14 900 PLN

2. Rose BackRoad (LINK) - Koszt: 2899 EUR = ~12 500 PLN

Rowery o dość różnej charakterystyce, ale wydaje mi się że oba spełnią wymagania :)

Myślę, że zarówno napęd 1x (rose) i 2x (Argon) będą dla mnie ok. 

W Argon przy różnicy 2 400zł jest już SRAM elektroniczny - to pewnie plus. 

Oba mają sporo montowań na ewentualne sakwy - też plus. 

Z tego czytałem to Argon ma trochę bardziej komfortową ramę od ROSE. (LINK) *Trochę inny model ROSE w porównaniu, ale Rama ta sama.

Rose trochę bardziej podoba mi się wizualnie, ale to już kwestia subiektywna.

ps. Jedyna zagwozdkę jaką mam to z tego co czytam w Aargon przy elektronicznej przedniej przerzutce max szerokość opony to 40 (bez niej czyli przy opcjach 1x można włożyć 45mm) A jadę w tym roku Wisełkę 500 i tam pewnie warto włożyć oponę delikatnie szerszą niż 40. Tutaj ROSE potencjalnie sprawdziłby się lepiej…:D 

Canyon (Grail) odrzuciłem na ten moment ze względu na trudności w parametryzacji i mniej miejsc montażowych. Grizl jakoś mi nie odpowiada całościowo.

A jak Wasze odczucia w kwestii tych dwóch rowerów? 

Z góry dzięki!

Napisano
Cytat

W Argon przy różnicy 2 400zł jest już SRAM elektroniczny - to pewnie plus. 

Do wertykala to sobie zadzwoń a nie klikaj przez sklep internetowy, pewnie coś jeszcze urwiesz

Cytat

Z tego czytałem to Argon ma trochę bardziej komfortową ramę od ROSE.

Różnice takie, że niwelujesz je ustawieniami.

Cytat

Jedyna zagwozdkę jaką mam to z tego co czytam w Aargon przy elektronicznej przedniej przerzutce max szerokość opony to 40 (bez niej czyli przy opcjach 1x można włożyć 45mm) A jadę w tym roku Wisełkę 500 i tam pewnie warto włożyć oponę delikatnie szerszą niż 40. Tutaj ROSE potencjalnie sprawdziłby się lepiej…:D 

Chcesz wybierać rower za kilkanaście tysięcy pod kątem jednej przejażdżki? Zamierzasz to przejechać (a jesteś pewien chociaż, że się uda) czy walczyć o zwycięstwo, że te 5mm opony robiłoby różnicę?

Nowy backroad jest zaprezentowany, agresywny, kozacki tylko uj wie kiedy będzie go można kupić https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-ff-rival-axs-xplr-2709982?product_shape=Supersonic+Grey

Napisano

Jestem z Bytomia i też stałem przed wyborem napedu 1x czy 2x. Też jeżdżę w góry rowerem i u mnie wybór padł na 2x. W MTB miałem 1x12 i wygoda super ale w gravelu jednak dopóki nie jadę w góry to napęd 1x wystarcza ale na taki np Salmopol to najlżejsze przełożenie się przydaje z napędu 2x.

Napisano
7 godzin temu, Mihau_ napisał:

Chcesz wybierać rower za kilkanaście tysięcy pod kątem jednej przejażdżki? Zamierzasz to przejechać (a jesteś pewien chociaż, że się uda) czy walczyć o zwycięstwo, że te 5mm opony robiłoby różnicę?

Nowy backroad jest zaprezentowany, agresywny, kozacki tylko uj wie kiedy będzie go można kupić https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-ff-rival-axs-xplr-2709982?product_shape=Supersonic+Grey

Jechałem już też pomorska 500 więc pewnie takie wypady będą się powtarzać raz na jakiś czas. ;) 

Nowy Backroad rzeczywiście fajny. 

Podjadę może nawet dzisiaj do wertykala i zobaczę :)

Napisano

Na Wisełke ( Wisła 1200, Extreme) najlepsza jest  opona cx , choć jakbym miał ponownie jechać to na contact speed 700x35 :) Pomorska = sporo piachu i błoto, więc tu najlepiej szeroki Mezcal w okolicach 44 mm :)

9 godzin temu, clavdivs napisał:

Dlaczego 1x na Salmopol nie wystarcza? Przecież 2x ma podobne przełożenie. 

Jechaliśmy teraz w weekend objazd OP24. Odcinki MTB o nachyleniu do 10% jechałem z blatu ( Deore 42x28) i problemu nie było  :) Tak, taki napęd mam założony w mojej gravelowej karbonowej zabawce za parę groszy i się elegancko sprawdza. Na małą tarcze jeszcze nie zrzucałem :)

Napisano
10 godzin temu, clavdivs napisał:

Dlaczego 1x na Salmopol nie wystarcza? Przecież 2x ma podobne przełożenie. 

w zależności od rozmiaru korby.

Napisano

Hej,

informacyjnie, żeby podsumować wątek. Finalnie chyba zdecyduję się na zakup Argon 18 Dark Matter: https://wertykal.com/pl/p/Argon-18-Dark-Matter-28-Rival-AXS-Inferno-Red/10668

Udało nam się fajnie zbić cenę (jako że jeden znajomy też zdecyduje się na rower od nich). 

Finalnie 1 szt wyjdzie 13 900 plus do tego wertykal dorzuca bike fitting.

Wydaje mi się to całkiem dobrą ofertą za tą konfigurację.

Dzięki wszystkim za cierpliwość i przydatne rady :)

Napisano

No i super, gratulacje.

Swoją drogą widać jak się rynek odwrócił,  nie dość że rower jest to od strzała prawie 10% rabatu plus fitting.

Napisano
9 godzin temu, plou napisał:

Z ciekawości, pytałeś może czy mają dostępne w innych malowaniach ? Bo to IMHO jest paskudne :D 

Wiesz co z rozmiarami (szczególnie M) słabo, raczej już końcówki. 

A co do koloru to częściowo się zgadzam :D jak go pierwszy raz zobaczyłem na stronie też miałem taką reakcję. Ale na żywo wygląda zupełnie inaczej - duuużo lepiej. Bardziej tak jak tutaj: https://www.argon18.com/en/bikes/gravel/dark-matter

ta czerwień rozchodzi się od korby i w sumie wygląda to mega dobrze. 
No ale to w 100% subiektywna rzecz :D 

Czekam teraz na termin bike fittingu - dam znać jak wrażenia z jazdy :)

Napisano
W dniu 20.03.2024 o 07:15, Chociemir napisał:

Sądzisz, że to kogoś onteresuje?

Masz problemy z sobą czy z czytaniem ? Nie wiem czy "onteresuje" czy też nie, pytam czy dowiadywał się o inne kolory, a skoro pytam to zapewne mam powód. 

@Prixo dzięki za info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...