Skocz do zawartości

[Zdrowie] Zaniedbana górna część ciała słabe ręce jakie ćwiczenia na początek?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie ćwiczenia polecacie na górne części ciała wiem że dobre są pompki i podciąganie się. Tyle że ja bym musiał zacząć od czegoś łatwiejszego z trudem zrobię max 5 pompek albo 5x podciągnę się i koniec 🙄 Ręce mam jak patyki mięśnie ani dobre na siłę ani wytrzymałość na rowerze i w lekkich pracach nie przeszkadza, ale jak przyjdzie mi kopać rów czy odśnieżać to daje mi to w kość.

To zacznij od 3 serii po 5 powtórzeń jeśli tyle jesteś w stanie zrobić, za tydzień zrób 7 powtórzeń w serii, potem po 10.
Ja też nigdy nie miałem silnej góry, ale ostatnio się zaparłem i 2-3 razy w tygodniu jak schodzę z trenażera, to robię od razu 3 serie po 10 pompek (dotychczas dobicie jednorazowo do 8 to było wyzwaniem ;)), na barki 3 serie po 15 hantlami, a na dokładkę coś na brzuch, czyli albo 3x45sek. klasyczna deska, albo 3x15 jakieś wyrzuty/unoszenie nóg w górę.

Jak mi się przypomni, to raz w tygodniu zajrzę na siłownię, wtedy robię zazwyczaj jakiś trening obwodowy na maszynach (nie umiem ćwiczyć z wolnym ciężarem i nie chcę sobie zrobić krzywdy).

Jest mnóstwo ćwiczeń wzmacniających dla kolarzy, poszukaj na YT czy nawet na Instagramie, czasem same się wyświetlają w proponowanych gdy oglądasz dużo kont okołorowerowych.
Jeśli masz naprawdę bardzo mało mięśni lub jakieś problemy anatomiczne, możesz spróbować zacząć od ćwiczeń izometrycznych na wzmocnienie, a potem przejść do siłowych.

Edytowane przez TheJW

• Mod Team

Jakoś trzeba zacząć, a zaczyna się od tego co się jest w stanie zrobić, a potem regularne ćwiczenia i progres. Ja zaczynałem od 20 pompek, teraz robię 90. Dobrze jest kupić hantle, tak na początek 10kg (2x2,5kg, 2x 1,5kg plus gryf) i z czasem dokupić 2x5kg. Wtedy sobie w domu machasz, nie jesteś uzależniony od siłowni. No i dieta wysokobiałkowa, żeby było z czego te mięśnie budować.

Podciąganie to żaden wyznacznik, żeby się dobrze podciągać trzeba ćwiczyć stricte podciąganie. Masa jest wielkich chłopów na siłowniach z kilogramami świetnej jakości mięśnia a podciąganie idzie im z wielkim trudem. Sam w czasach regularnych treningów miałem z tym "problem" czyt. przy wadze 80-85kg martwy ciąg 130x8 a podciągnięć może 3 ładne technicznie😁

Ech.. Dawno, dawno, dawno temu zainwestowałem w drążek rozpierany we framudze... Nie było bata w liceum - celujący z podciągania :)

Myślę, że Kolega niespecjalnie chce zrobić masę w stylu Pudzianozaura, raczej trochę rzeźby i siły więc z tą siłownią to tak lajtowo ;) i bez kupowania paszy na wiadra :D

Na początek właśnie w pompki bym poszedł, na serie, hantelki do tego i podciąganie, jak jest gdzie. Gumy ewentualnie - taki zestaw domowy.

Edytowane przez spidelli

Gumy są bardzo dobre i ostatnio jak nie miałem dostępu do siłowni to na gumach cały trening Full Body Workaut mogłem zrobić (+ drążek oczywiście ale bez niego też się da). Jeśli ćwiczysz w domu to hantle też polecam, nimi też większość treningu FBW można zrobić - do tego dołożyć pompki i jest o.k. Tu jest sporo ćwiczeń z taśmami do wyboru:

https://newlevelsport.pl/trening-z-gumami-do-cwiczen/

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Coś mi się nie zgadza - raczej mało prawdopodobne, żeby robić tylko 5 pompek i "aż" 5 podciągnięć, bo te drugie są jednak trudniejsze, więc ktoś kto robi 5 pompek nie podciągnie się więcej niż raz, o ile w ogóle...
Pompki dobra sprawa - za małolata miałem kwartalny epizod z siłownią, i lubiłem się dopompować w dniach przerwy (serie 30 -40 do powiedzmy 200 -250 w sumie).
Na maksa nigdy nie robiłem, ale przy 50 -60 jeszcze miałem zapas.
Z podciąganiem najgorzej nie było, ale i bez szału - serie po 8, max niepełne 13, ale na końcach palców (denerwowały mnie nagniotki, a jako fan tematyki górskiej nie mogłem mieć za łatwo - informacyjnie dodam, że prawidłowe podciągnięcie gimnastyczne robi się do klaty... ;)).
Hantle na początek będą dobre, ale trzeba jeszcze coś dołożyć, żeby siła wzrosła.
Ogólnie najpierw się robi wytrzymałość, potem siłę - zaczynasz od większej ilości powtórzeń, a potem zmniejszasz ich ilość, ale dokładasz ciężar, co owocuje zwiększeniem siły po jakimś czasie (polecane są też powtórzenia z pauzą - tzw. izometryczne, które powodują wyraźny postęp siłowy).
Na pewno warto podpatrzeć właściwy sposób wykonywania ćwiczeń - przy niewłaściwym może być kiepsko z efektami + można zrobić sobie kuku...
Początkowo nie ma sensu się szarpać na siłę - lepiej zacząć delikatnie, poćwiczyć jakiś czas niedużymi obciążeniami, i stopniowo dokładać.
PS
mam w domu ławeczkę, ale 2.5 roku nie używałem...

• +1 pomógł 1