roberikrowerem1 Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Hej, w moim rowerze z lat 80 brakuje przerzutki. Potrzebuję przerzutkę tylną , która obsłuży 6 przełożeń z tyłu. Jest to rower szosowy, szukam przerzutki do okolo 120 zł, która będzie pasowała na moje mocowanie do ramy to to pierwsze u góry z lewej strony. Nie ma haka ani nic. Prosze o pomoc. 2. czy na pewno wejdą koła na obręcz 20mm. mierzone od scianki do scianki? wcześniej na tych kolach byl rozmiar 37-622 teraz chcialbym 28-622 czy da radę? Z góry dziękuję
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Masz rower nieprzystosowany do założenia przerzutki, rama torowa/singiel/ostre Możesz jedynie drutować coś z dostępnych "adapetrow"
roberikrowerem1 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 @Mihau_ oryginalnie byla tam przerzutka tylko została wykręcona.
abdesign Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Oryginalnie... to tam raczej nie było przerzutki...
roberikrowerem1 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 @abdesign Wydaje mi się, że jednak byla, mogą o tym świadczyć dźwignie na ramie do obsługi zmiany przełożeń.
Garlock Napisano 8 Kwietnia 2021 Napisano 8 Kwietnia 2021 Ta rama nie jest przystosowana do przerzutki. Jak się uprzesz to możesz próbować założyć hak uniwersalny (druciarstwo, jak wyżej zaznaczono) https://www.decathlon.pl/p/zamienny-hak-przerzutki/_/R-p-100599?mc=8329146&gclid=EAIaIQobChMImZ_24oPu7wIVNgCiAx0sMQHPEAQYASABEgLk1_D_BwE&gclsrc=aw.ds ale masz haki otwarte do tyłu. Nie wiem, czy ten hak będzie się dobrze trzymał, przed każdym zdjęciem koła będziesz musiał zdemontować przerzutkę, przelotek/oporów pancerza na ramie też pewnie nie masz (czyli musisz dać pełen pancerz mocowany na trytytki) itp. atrakcje.
leejoonidas Napisano 8 Kwietnia 2021 Napisano 8 Kwietnia 2021 Do tej ramy bez problemu założysz hak przerzutki, tylko to musi być hak dedykowany do ram z poziomymi hakami, rozwiązanie stosowane w rowerach bmx idealnie do tego celu się nadaje, dość że można precyzyjnie ustawić oś i hak w ramie to jeszcze tego typu mocowanie zapobiega przesuwaniu się osi piasty w haku ramy. Ewentualnie można zastosować hak z dwoma małymi otworami do przymocowania na stałe w ramie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.