Skocz do zawartości

[Korba i Wolnobieg] Więcej zębatek i dopasowanie

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po pierwsze - wollnobieg musisz wywalic. Jesli kaseta to zmiana piasty. Tego sie nie oplaca wiec trzeba kupic kolo, wiec lepiej chyba kupic od razu komplet? Nie wiem jakie kola masz ale powinno byc lepiej. I tam jak pisalem opony kenda khan lub kwest 1.5 beda dobre.

Gość Goral96
Napisano

Kenda kupię pewnie, bo aktualnie mam kenda, tylko szerokie, ale uniwersalne. Więc kupię te koła pewnie, bo w tym rowerze, to na pewno są gorsze :P A widelec, to alu, czy karbon ? Bo słyszałem, że nawet karbon można tanio kupic okazyjnie w zime, lub jesień. Tylko taki pod 26" ciężej znaleźć, a chciałbym cos leciutkiego.

Napisano

Bez przesady... alu albo stal. Roznicy wagi i tak nie odczujesz. Jak zbijac wage to na kolach glownie. Lzejsze detki i zamiast kend kup maxxis detonator 1.5 lzejsze od kend 200g na sztuce

Gość Goral96
Napisano

Skoro te koła 2,5kg to wagi nie zbije właśnie zbyt na kołach. Ale to jeszcze przyszłość, dzięki za wszystko. Nie zamykam, bo teraz spadam, jutro o coś się jeszcze dopytam i podyskutujemy.

Gość Goral96
Napisano

Jeszcze mam pytanie, czy najwyższa korba jaką mogę mieć, to 48t, czy ,mogę jeszcze więcej ? Oraz czy taka korba będzie współpracowała z kasetą 7s 11t ?

Gość Goral96
Napisano

Będzie działać. Większej korby nie ma sensu wrzucać. Ja mam 48t i 11t tył, rzadko na prostej wrzucam takie przełożenie.

Hmm a jakimi prędkościami jeździsz ? I ile masz z tyłu 11, czy 12t ?

Gość Goral96
Napisano

To zależy jaki dystans... nie jestem jakimś super zawodnikiem ;) tu masz moje endo http://www.endomondo.com/profile/10047813 obczaj.

Z tyłu mam 11t najmniejszą koronkę. Przy takim przełożeniu możesz spokojnie cisnąć 40km/h i nie martwić się o kadencję. Przy 55km/h też nie było jeszcze młynka, ale to z górki jechałem.

Ja mając 42t na najwyższej korbie i 14t na wolnobiegu najwyższym jadę prędkością 30 - 40 km/h. Jeśli dystans krótki to szybciej. Lecz wiadomo muszę szybko kręcić i już się wyrobiłem. Dlatego chcę mieć mniej WIĘCEJ :D Takie tempo, ale chcę kręcić wolniej. A jak widzę, że przy korbie jak jest najwyższa 48t, to mniejsza ma 39t np. A ja chcę mieć 52/42 jakoś, żeby mieć te 42 też. Chociaż zmieniając potem koła na lepsze na kasetę będę miał też 11t, więc kombinacja 48t z przodu a 11t z tyłu też by wystarczała, ale nie ma to jak na najwyższym ponad 50 :D

Gość Goral96
Napisano

Ja mam korbę 48/38t. Najmniejszej nie mam :Phttps://dl.dropboxusercontent.com/u/15031538/IMG_20130829_140840.jpg

Weź pod uwagę, że zmieniając kasetę na wolnobieg, masz te magiczne 11t oraz inne koronki, które dają Ci więcej przełożeń niż masz aktualnie... pomyśl nad tym.

Do kół 26" większa tarcza jest zbędna, uwierz mi.

P.S te 30-40km/h to średnia, czy chwilowa? :P

To moja stała prędkość :) Jeżdżę na oponach kenda kwest 1.25 - są szosowe i cienkie :P A mam rower MTB. Tylko poszukuję jeszcze widelca alu jakiegoś taniego. Z resztą możesz luknąć na fotę w moim profilu :)

Napisano

Widelec, to jakieś 300zł. Nie jestem specem, ale czytałem inny temat i tam chłopaki pokazywali jakis mosso, o wysokości amorka 80mm bodajże.

Oponki spoko. Też będę wymieniał Khany na Kwesty, albo Detonatory od maxxisa. Zależy od grubości portfela :P

Gość Goral96
Napisano

Ja kwesta wziąłem, bo nie patrze teraz na wagę aż tak bardzo, jak zmienię większość części w których patrzy się na wagę i będę miał lżejsze drugie koła, to wtedy kupię inne opony :) A widelec chcę sztywny, bez amortyzatora, bo jeżdżę tylko po szosie :P

Napisano

...Większej korby nie ma sensu wrzucać...

Nie ma co generalizować - niejeden "flejm" był na ten temat.

Wszystko jest kwestią indywidualnych potrzeb i  gustu, a o tym się nie dyskutuje.

Ja także mam takie zestawienie "na kołach" 28", i wbrew temu co piszesz, zdarza mi się z korzystać z 48-11.

...Co do wolnobiegu z koronką 11T to już kilka lat temu był problem aby taki kupić a na dzisiaj jest pewnie jeszcze gorzej...

W Europie - w "Stanach" z dostępnością nie było, i chyba nadal nie ma większych problemów.

Gość Goral96
Napisano

I takie pytanie mam jeszcze, czy korba z tak dużą ilością zebów będzie współpracowała z kasetą 7s 11t ?

Gość Goral96
Napisano

Z dowolną... Pytanie jaką masz przednią przerzutkę.

Ja przednią przerzutkę zmienię :) Ważne dla mnie to, żeby duża korba działała z 7s :P

Gość Goral96
Napisano

Ok. Dzięki :)

A jak jest napisane, że korba współpracuje z 8 i 9 rzędowymi kasetami, to wystarczy, że będę miał kasetę 7s i http://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-wolnobiegi-rowerowe/koronki-kaset-i-czesci-zamienne/p,podkladka-dystansowa-shimano,5319.html taką podkładkę, która będzie też potrzebna przy zmianie kół, które są dla 8 i 9s. Tak ? 

Np tutaj : http://allegro.pl/korby-szosowe-szosa-fsa-vero-double-53-39-kwadrat-i3506817787.html  . 

I jaka przerzutka musi być pod taką korbę, albo jak szukać przedniej przerzutki do jakiejś korby, bo nie wiem :D

Napisano

8-9s to inna szerokość łańcucha. O to chodzi.

Kupowanie do roweru 26 takiej korby, to imho głupota, dlatego też nie bardzo chciałem odpowiadać w tym temacie, ale skoro chcialeś, to masz.

Gość Goral96
Napisano

8-9s to inna szerokość łańcucha. O to chodzi.

Kupowanie do roweru 26 takiej korby, to imho głupota, dlatego też nie bardzo chciałem odpowiadać w tym temacie, ale skoro chcialeś, to masz.

O dzięki. Oj tam wiem o tym, że może to przesada, ale moi znajomi mieli takie i chwalili, a jeden to mial 56 zębów na najwyższej, bo na jakieś zamówienie, ale to już naprawdę duuużo :D

Napisano

Można mieć, ale w rowerze typowo szosowym, a nie przy kołach 26"... Z resztą, mało Ci, bo masz z tyłu 14t najmniejszą koronkę, jak zmienisz na 11t, to poczujesz różnicę i jeszcze się okażę, że zmiana korby będzie bez sensu.

Gość Goral96
Napisano

A jak zmienie ta kasete na 11t, to bede krecil wolniej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...