Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[opony] Schwalbe Racing Ralph Evolution

opona

• Nie możesz odpowiedzieć
38 odpowiedzi w tym temacie

#21 unibikerka

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 141 postów
  • Imię:Marzena

Napisano 21 sierpień 2011 - 12:17

Uni evo rocznik 2010, oponki- schwalbe racing ralph 26x2,10. Prawie rok częstej jazdy w różnych warunkach. Test użytkowy pod wzgl. wygody ogólnie pozytywny- to co opisują wcześniej przedmówcy. Po prawie roku bezstresowej jazdy, pech- kapeć na przodzie, trudno, winowajca: kolec, na szczęście odnalazł się w oponie. Niecały m-ąc w porze letniej, kapeć w tylnym kole, tym razem serwisant nie znalazł winnej/go. Nowa dętka (taka sama na przodzie) Bontrager, pożyła na tylnym kole dwa dni, okazało się,że winny cicho siedział dalej w oponie i kasował dętki. To już trzecia dętka w ciągu m-ca! Idea taniego środka transportu zaczyna walić w gruzy.Co się dzieje z tymi oponami? Tym razem to był mini odłamek szkła. Rok przejechały i raz za razem ..Rozebrałam osobiście koło i przyglądnęłam się tej oponce- miękka ,cienka, nic dziwnego.Może już przyszedł jej czas, jak pisał ktoś,że po roku tracą na wytrzymałości..
Dla porównania:
Opony schwalbe trekkingowe model: Land Cruiser 26x1,90/2.00 ani razu nie przepuściły wroga do wnętrza przez 10 lat intensywnego użytkowania,dalej są w użyciu, trudno jazdę 10-ciu lat w różnych warunkach nazwać tylko szczęściem.
Takową postanowiłam założyć na tył mego evo( przód na razie został, dobrze zaczepia się na kantach,podjazdach, krawężnikach i nie ma takiego obciążenie jak tył, czyli mniej narażony). Trudno,coś kosztem czegoś, bo już non stop czułam,że znów jadę na kapciu:) Uni wygląda teraz trochę idiotycznie. Tył się obniżył, siodłu musiałam zmienić kąt, z mtb zrobiła się teraz krzyżówka krossa ? Nie ma już tego wrażenia miękkości pod siedzeniem. Można powiedzieć: tył miejski przód wiejski/ terenowy ^_^

Użytkownik unibikerka edytował ten post 21 sierpień 2011 - 12:25

Rowery

• admin

#22 soltys82

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
Garaż Rower

Napisano 30 grudzień 2011 - 22:21

Posiadam opony Schwable Racing Ralph 26 x 2,25 z 2007 roku. Po niemal pięciu latach użytkowania (waga moja wahała się między 85 - 95 kg) stwierdzam, że gdy już pozwolę im odejść na emeryturę, wymienię je na dokładnie ten sam model. Nie jeździłem zbyt intensywnie, zdecydowanie nie przekraczałem 1 000 km w sezonie. Z podłożem miały styczność różnym, od łąk, leśnych korzenistych ścieżek, przez szutry, piach, drobne kamienie, po asfalt. Dopiero jesienią 2011 przerzuciłem tył na przód, a przód na tył, ponieważ tył nieco wyłysiał (zobaczymy wiosną jak się będzie sprawował przód, póki co pierwszy tegoroczny atak zimy przyjął bez poślizgów).

Na oponach jeździ się lekko, na twardym, suchym podłożu zdecydowanie czułem się zawsze najpewniej. Śmiga się aż miło słysząc mruczenie bieżnika. Pomimo kontaktu z krawężnikami, ostrymi kamieniami i stalowymi elementami na przejazdach kolejowych w naprawdę różnym stanie technicznym opon nigdy nie udało mi się przebić. Nie bałem się też wyskoków, aby oderwać się od podłoża na nierównościach.

Z obręczy zdejmuje się je i zakłada lekko, błyskawicznie, bez użycia narzędzi. Po prostu spuszczamy powietrze, naginamy oponę w jednym miejscu, zdejmujemy jedną stronę z obręczy, a druga strona już właściwie schodzi sama bez użycia siły. Zakładanie też finalizujemy wykorzystując wyłącznie dłonie.

Przy nadwyżce gotówki skuszę się chyba jeszcze przetestować Fat Alberta, ale obawiam się jego ograniczonej uniwersalności, mniejszej lekkości w jeździe zwłaszcza po drogach pokrytych asfaltem. Znajdą się osoby, które pomyślą "na asfalt to sobie kup takie i takie, 2,1 albo węższe albo takie tam", ale potrzebuję opon, na których asfaltem dojadę do lasu, albo starej kopalni żwiru aby tam sobie pohasać, a następnego dnia rower wsadzę w pociąg aby po pracy wrócić kilkadziesiąt km z centrum Warszawy do domu (miejską dżunglą jak i lasem). Właśnie do takiej jazdy opony te sprawdzają mi się rewelacyjnie.

#23 darty24

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 64 postów
  • Imię:Darek

Napisano 06 styczeń 2012 - 22:55

Fat będzie za gruby, jak jeździsz RRalph'ami to na próbę weź Nobby Nic'a 2.1. Zakochasz się w jej uniwersalności, wytrzymałości i dźwięku jaki z siebie wydaje... Miód malina!

#24 pablo111

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 30 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 07 styczeń 2012 - 09:49

Faktycznie rralphy spoko fajne, ale nobby nic- y(2,1) jeszcze lepsze ,polecam:P

#25 avacs

Świeżak

• Użytkownik
  • 49 postów
  • Imię:Rysiek

Napisano 09 luty 2012 - 21:31

Witam.
Jakiś miesiąc temu kupiłem nowy rower. Jest on wyposażony w opony Schwalbe Racing Ralph 26x2.10.
Nie miałem możliwości ich porządnego przetestowania ze względu na panujące warunki atmosferyczne. Nie jestem takim hardkorem żeby jeździć w mróz. Jeśli ktoś posiada takie opony to prosiłbym o opinie na ich temat.

Pozdrawiam

Rowery

• admin

#26 piotrek431

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 168 postów
  • Imię:Piotrek

Napisano 09 luty 2012 - 21:39

Let me google that for you

#27 Franio

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 66
  • 1678 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 09 luty 2012 - 21:43

[opony] Schwalbe Racing Ralph Evolution 2007 - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Jest takie powiedzenie:
Racing Ralph = Dancing Ralph :)
Tańczą na mokrym i szybko się ścierają. Ja też miałem w swoim rowerze RaRa, ale od razu po zakupie je zdjąłem i niedawno sprzedałem.

#28 avacs

Świeżak

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 09 luty 2012 - 21:45

Wyświetl postUżytkownik piotrek431 dnia 09 luty 2012 - 21:39 napisał

Szukałem opinii na forum w wyszukiwarce ale nic konkretnego nie znalazłem, dopiero ty i twoja pomoc z google pomogła.

Poza tym świetne to coś z google :D

#29 enkoder

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 388 postów
Garaż Rower

Napisano 09 luty 2012 - 22:33

piotrek431, przy takim linku powinien być przycisk "I Like It", nie wiem ale po prostu lubię tego typu odpowiedzi na forum ;)

#30 gregorek

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 89 postów
  • Imię:Grzegorz
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 23:10

to prawda, na mokrym latasz bokiem i nie należą do "nieścieralnych".

#31 sivydym

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 23
  • 787 postów

Napisano 10 luty 2012 - 23:48

Jeśli jeździsz tylko po suchych, płaskich oraz trasach bez błota i piachu to są ok. Jeśli nie - zdejmij dopuki są jeszcze nowe, sprzedaj i kup coś innego jeśli zdrowie Ci miłe, bo nigdy nie wiesz kiedy zaczniesz z nimi "dance macabre"...

#32 Miliron

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 221 postów

Napisano 11 luty 2012 - 00:41

Racing Ralph są oponami świetnie się spełniającymi w tym do czego zostały stworzone ... Czyli jak by ktoś nie wiedział do jazdy sportowej w suchych warunkach. Jeśli nie zamierzasz jeździć w złych warunkach to nie widzę sensu by się ich pozbywać.

Użytkownik Miliron edytował ten post 11 luty 2012 - 00:42

#33 arroyo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 27
  • 1165 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 11 luty 2012 - 10:11

2x Racing Ralph 2.1 EVO - 3 lata użytkowania. Przebieg około 13.000 km. 50% w terenie.

Po tym czasie: środkowe klocki starte w 50%, realnie nie wgryzają się dostatecznie w glebę, ale wciąż jest to sporo więcej bieżnika niż w nowych furious fredach. Boczne klocki (u-block) wciąż OK. 2 rodzaje gumy to nie ściema, środkowy bieżnik jest twardy, boczne klocki znacznie miększe.

Bardzo dobre zachowanie opon w suchym terenie, u siebie mam sporo piachu po którym dają sobie radę chociażby ze względu na duży balon opony. Opona niezbyt szybko oczyszcza się z błota, dlatego tutaj traci, natomiast na mokrej trawie radzi sobie bez poślizgów.

Cienkie boczne ścianki opony pozwalają zachować niską wagę (ok 470g), jednak w warunkach górskich gdzie sporo ostrych kamieni lepiej zainwestować w wersję double defense ze wzmacnianym bokiem, niestety waga wzrasta wtedy nawet o 100g na oponie.

Łapanie kapcia staje się popularniejsze dopiero po pewnym czasie, gdy klocki zaczną się zużywać i guma sparciej. Ale to wciąż loteria, najczęściej traciłem ciśnienie od wszędobylskiego szkła na drogach w mieście które weszło w oponę i przetarło podczas jazdy dętkę. Mówię tutaj o 1-2 mm kawałkach szkła które nie przebija dętki od razu ale wbija się głęboko w oponę aż dojdzie do dętki - tych przypadków było najwięcej!

W tym roku kupuję nowy zestaw 3 pace star, evo, najdroższy i najlżejszy model. Cena około 200pln/szt więc sporo. W tej kategorii ta opona traci prawdopodobnie ze wszystkimi innymi, niestety jakość kosztuje.
Dołączona grafika

#34 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 11 luty 2012 - 10:35

szybko sie scieraja? jak dla mnie 6-8tys km na takie gumy to bardzo duzo

#35 avacs

Świeżak

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:31

Czyli czytając to co wy napisaliście i ten temat na forum podany przez Franiego dochodzę do wniosku że jak narazie zostają. Nie mam aż takich wymagań co do opon. Wyczynowo nie jeżdżę więc 100% przyczepność w każdej chwili nie jest mi konieczna.

Pozdrawiam. Temat można zamknąc.

#36 kadargo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 77
  • 1940 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 14:24

Od siebie dodam że z lenistwa teraz na nich śmigam i dają radę :D Fakt że trzeba starannie dobierać "trajektorię lotu" ale jeszcze gleby nie zaliczyłem ;)

#37 Basiq

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 568 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 14:43

Mam tą oponę na tyle (aktualnie kończę trzecią sztukę) w rozmiarze 2.25 Evo UST użytkowana na fullu.

Doświadczenia z dwóch poprzednich sezonów - rower HT opony drutowane (chronologicznie): Schwalbe Smart Sam 2.1, Maxxis Swamphing 2.35, Maxxis Weatscream 2.2 (x2), Schwalbe Fat Albert 2.25, Maxxis Minion DHR 2.35
Ujeżdżany teren na co dzień - 8km asfaltu (płasko), a następnie albo 16km (6 km płasko 5 km podjazdów 5km zjazdów) szutru, kamieni i (po deszczach) błota lub 8km asfaltu, a następnie 22km terenu (5km płasko 8,5km podjazdów 8,5km zjazdów) podjazdy po szutrze, kamieniach i błocie, zjazdy błotniste trasy zwózki drewna na zmianę z szuterkami lub leśne singielki po kamieniach i korzeniach na zmianę z szutrem. Weekendowo - wszelakie Beskidzie trasy w terenie (okolice Szczyrku, Wisły, Ustronia, Żywca i Zawoi)

Konkluzje dotyczące opony: warunki suche: zgodnie z przedmówcami. Bardzo przewidywalna, szybka z najniższymi z wcześniej wymienionych przeze mnie oporami toczenia, bardzo dobra trakcyjnie w twardym gruncie - gorzej na luźnych kamieniach ale bez tragedii. Warunki mokre - tutaj nie zgodzę się z tym co zostało napisane, miałem w przeszłości wiele znacznie gorzej jeżdżących po mokrym gum - jednak wzorem nie jest, zdecydowanie najgorsza z wyżej wymienionych. Zdecydowanie opona nie nadająca się na błoto - szybko traci przyczepność na zjadach i podjazdach. Pozostałe warunki (tj. kamienie, szuter korzenie) względnie dobrze. Na pewno jest oponą przewidywalną, szybko sygnalizującą granice swoich możliwości. Największą wadą jest trwałość - na każdej z dwóch poprzednich nie zrobiłem więcej, a niżeli 500km - ta trzecia też więcej nie zrobi. Polecam osobie która nie ma zamiaru zmieniać opon zgodnie z panującymi na oknem warunkami (bo tak ją właśnie traktowałem)

Użytkownik Basiq edytował ten post 11 luty 2012 - 14:44

#38 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2060 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 15:02

połączyłem tematy - na przyszłość zalecam korzystanie z wyszukiwarki forumowej, zanim założymy identyczny temat. Jeżeli jest zamknięty, proszę raportować moderatorom

Użytkownik premier2 edytował ten post 11 luty 2012 - 16:07
edycja tematu

#39 Basiq

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 568 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 15:07

W takim razie zaznaczę, iż jeżdżone przeze mnie sztuki były z rocznika 2011 ;)