Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@Maciorra tak i nie. Ja miałem na myśli ogólną tendencję, niż konkretnie rower autora.

Masz tutaj Canyon Grizl. Fabrycznie montowany jest mostek 60mm. Kupujesz lekko za długi rower i masz po zawodach, bo jazda na mostku 30-40mm z barankiem raczej jest mało przyjemna.

https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/cf/grizl-cf-8-di2/4143.html?dwvar_4143_pv_rahmenfarbe=R126_P01

Według Canyon powinienem kupić rower z górną rurą 559mm i Reach 388mm. Realnie potrzebuję roweru z górną rurą około 540mm i Reach około 375mm, żeby mieć jakiekolwiek możliwości dostosowania pozycji.

No i tak prawdę mówiąc, co mi z tej dłuższej ramy która ma niby zwiększyć stabilność, skoro będę miał mostek 60mm i dość nerwowe prowadzenie. Pewnie dzięki temu można uniknąć Toe Overlap, tylko mając 3 rowery szosowe, Gravela i coś pomiędzy, nigdy problemem to nie było.

A wracając do problemu autora:

Jak wymiana mostka jest problemem, to można wymienić kierownicę tak jak sam zasugerował. 

Autor napisał też o porównaniu do innego roweru który jest o 28mm krótszy sumarycznie. Zwróciłem uwagę że nie musi być to do końca prawda.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano

A jaki jest powód tak krótkiego mostka? Co to za rower?

Swoją drogą nie wiem po co ten dodatek o erekcji.

Polecam wszystkim prosty test, oczywiście jeżeli macie taką możliwość. Jeżeli macie rower w którym musieliście diametralnie skrócić długość mostka, przejedźcie sie na rowerze w prawidłowym rozmiarze z mostkiem normalnej długości. Człowiek szybko dostsowuje się do zmian i nawet te 35mm wydają się ok, dopóki nie sprawdzi się jak jeździ się na czymś skonfigurowanym prawidłowo.

Napisano
47 minut temu, KNKS napisał:

Gravel to rower do szybkiej jazdy w lekkim terenie.

I tego się trzymajmy😊

A w Stanach nie tylko na kosiarkach się ścigają jeśli chodzi o nietypowe rzeczy🙃

32 minuty temu, Maciorra napisał:

Przecież główny problem z tym urwaniem 20mm z mostka w tym konkretnym przypadku wynika z faktu, że to jakiś autorski wynalazek nie do kupienia na wolnym rynku. Gdyby to był standardowy mostek, to OP pewnie dawno by go wymienił na krótszy...

Ten FSA z linka powinien pasować, właśnie do tej ramy z tym systemem. Jeśli nie da się zmienić, nie można sprzedać to trzeba sobie jakoś radzić.

• +1 pomógł 1
Napisano
24 minuty temu, uzurpator napisał:

Regularnie jeżdżę na mostku 35mm i baranku. 

Pokaż foto tego roweru. Zobaczymy ile ta konstrukcja ma wspólnego z grawełem, szosą czy CX.

😂

9 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Swoją drogą nie wiem po co ten dodatek o erekcji

To forum internetowe. Każdy pisze o tym co mu doskwiera.

Napisano
W dniu 28.07.2026 o 11:07, kamilgo napisał:

roweru nie mogę sprzedać bo to prezent od żony. 

W tej sytuacji nie pozostaje chyba nic innego niż ten zostawić i kupić inny w dobrym rozmiarze....

Napisano
14 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

A jaki jest powód tak krótkiego mostka? Co to za rower?

Rower włóczęgowy v2.0. Rama MTB z barankiem. Na dobrą sprawę, jak gdzieś znajdę w sensownych pieniądzach mostek 10mm to pewno zmienię, bo mam kokpit o atom za długi.

• Haha 1
Napisano
10 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

A jaki jest powód tak krótkiego mostka? 

Domyślam się że to wariacja wynikająca z nudy i marazmu. Potrzeby konstruowania rzeczy niebinarnych i unikalnych. Taka rowerowa, surrealistycznie-kubistyczna forma wyrażenia własnego indywiduum będąca kontestacją w stosunku do konsumpcjonizmu, komformizmu i hegemonii wielkich korporacji.

😁

Napisano
3 minuty temu, Chociemir napisał:

W tej sytuacji nie pozostaje chyba nic innego niż ten zostawić i kupić inny w dobrym rozmiarze....

To jest zawsze najlepsze wyjście. Tym bardziej że za pół toku, poczyniwszy wszelkie proponowane zmiany,  autor i tak stanie przed wymianą ramy...

Napisano
19 minut temu, uzurpator napisał:

Rower włóczęgowy v2.0. Rama MTB z barankiem. Na dobrą sprawę, jak gdzieś znajdę w sensownych pieniądzach mostek 10mm to pewno zmienię, bo mam kokpit o atom za długi.

Czyli tak jak myślałem. Ulepione cokolwiek żeby tylko jeździło.

Nie do końca rozumiem ciągłe wrzucanie przykładów ze swoich ulepów żeby tylko coś udowodnić.

• +1 pomógł 2
Napisano
25 minut temu, uzurpator napisał:

mostek 10mm

Fizycznie niemożliwe. W każdym razie przy dzisiejszych standardach rury sterowej 28,6 mm i kierownicy 31,8 mm. Dlatego nic mniejszego od 35 mm do takich komponentów nie masz. 

Napisano

Odrzucając całą z-dvupy-dyskusję sprawa jest jasna, już koledzy wyżej napisali. Rower jest za duży, o tyle za duży, że przesuwanie siodła i skracanie mostka niczego nie wniosą. @kamilgo zrobisz na nim 1000 km i wyjdą bóle w różnych miejscach ciała, potem 3 miesiące będziesz dochodził z powrotem do formy. Sprzedać i kupić dobry rozmiar, ewentualnie inny rower, który nie ma geometrii aż tak specyficznej.

Napisano

@chester_jds Tak, oczywiście jest to kosztem wzniosu, ale mnie to generalnie rybka, bo mając te 2m wzrostu i tak mam stosik podkładek pod mostkiem. Główny problem jest taki, że 500zł za mostek to ja nie dam. Allah mnie jeszcze nie opuścił.

25 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Czyli tak jak myślałem. Ulepione cokolwiek żeby tylko jeździło.

Czy jesteś gotowy na konsekwencje tego co próbujesz tu zasugerować? Czy w ogóle to przemyślałeś?

26 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Nie do końca rozumiem ciągłe wrzucanie przykładów ze swoich ulepów żeby tylko coś udowodnić.

Nie jest to jedyna rzecz której nie rozumiesz. Powiedziałbym, że kwota Twojego niezrozumienia dramatycznie przewyższa stan przeciwny.

• Haha 2
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, chester_jds napisał:

Fizycznie niemożliwe. W każdym razie przy dzisiejszych standardach rury sterowej 28,6 mm i kierownicy 31,8 mm. Dlatego nic mniejszego od 35 mm do takich komponentów nie masz. 

Wszystko jest możliwe. @uzurpator przyspawa kierownice bezpośrednio do rury sterowej i będzie pisał że ma mostek 0mm z kątem 0°. Założę się, że zarówno rura sterowa, jak i kierownica w typie "baranek" są stalowe 😉.

Godzinę temu, przecietny.kolarz napisał:

Czyli tak jak myślałem. Ulepione cokolwiek żeby tylko jeździło

Wiesz jak to jest. Zawsze wala się tyle gratów po obejściu, że można coś z nich wybudować. Ale jak kolega pochwali się tym rowerem, to znaczy załączy zdjęcia go przedstawiające, to może otworzą się nam klapki na oczach i stwierdzimy że dotychczas błądziliśmy jak ślepcy we mgle.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, uzurpator napisał:

Czy jesteś gotowy na konsekwencje tego co próbujesz tu zasugerować? Czy w ogóle to przemyślałeś?

Czekaj, co ja sugeruję?

Skleiłeś rower z części które miałeś, no i spoko. Sam tak zrobiłem z Single Speed z barankiem. Miałem tam mostek chyba z 60mm, bo rama była bardzo długa. Jeździło się tym byle jak, bo rama była pod płaską kierownicę.

Następstwem tego jest to, że napisałem że jeździć się da, natomiast nie używałbym tego jako argumentu do prawidłowo dobranego rozmiaru roweru.

Tyle. Nikomu niczego nie sugeruję, a "ulep" to dość potoczne określenie roweru czy innego pojazdu zrobionego z losowych części 🤷

Zabrzmię teraz jak człowiek:

Jak Cię czymś uraziłem, to przepraszam. Nie miałem niczego złego na myśli, niech każdy sobie robi co chce.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano
3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

Masz tutaj Canyon Grizl. Fabrycznie montowany jest mostek 60mm. Kupujesz lekko za długi rower i masz po zawodach, bo jazda na mostku 30-40mm z barankiem raczej jest mało przyjemna.

Canyon sprzedaje rower w 7 rozmiarówkach i żeby przestrzelić rozmiar o więcej niż 2cm, to trzeba mieć osobowość "Mojżesza" który wie wszystko lepiej.

3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

No i tak prawdę mówiąc, co mi z tej dłuższej ramy która ma niby zwiększyć stabilność, skoro będę miał mostek 60mm i dość nerwowe prowadzenie. Pewnie dzięki temu można uniknąć Toe Overlap, tylko mając 3 rowery szosowe, Gravela i coś pomiędzy, nigdy problemem to nie było.

Bo nie umiesz wyciągac wniosków z geometrii ram rowerowych, przypisujesz magiczna moc długości mostka a ignorujesz inne parametry które maja kosmicznie większy wpływ. 

Napisano

Na długość wpływa Reach ramy, mostek, Reach kierownicy i Reach manetek. Pośrednio na odczucie odnośnie długości roweru ma wpływ Stack.

Nie wiem co więcej.

Jeżeli chodzi o 7 rozmiarów, sugerowałem się tabelką Canyon i to uznałem jako punkt wyjściowy, porównując do rowerów które miałem.

Napisano (edytowane)

Do rowerów jakich? był w nich gravel?Ramy są projektowane tak żeby koreta na mostku nie była większa niż 2cm jak jest większa wybrałeś zły rozmiar, a w przypadku 7rozmiarów to w większości przypadków zamknąć się na 1cm. 

Wracając do tematu, niech właściciel kupi tą kierownice i sprawdzi, tyle albo aż tyle. Nie przestrzelił roweru o jakieś 2 rozmiary żeby leciał z nim odrazu na giełdę. 

Edytowane przez clavdivs