Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

W trakcie serwisu roweru Kross Evado 7 zauważyłem takie pęknięcia:

image.png.3da18d4e4e43ccd799b41d29665ba1be.png

Koło ma przejechane 10kkm. Jestem co prawda ciężki (ponad 100 kg), ale na dziurach raczej uważam i nigdy nie wjeżdżam na progi zwalniające itp na pełnej piździe. Podejrzewam,, że to efekt wymiany szprych. Nierówny naciąg, raczej zbyt duży i efekt jest. Na razie koło jest proste, ale obręcz kwalifikuje się do wymiany. Takich pęknięć naliczyłem ponad 10.

Obręcz raczej noname:

image.png.f35c46e10f079231443941abf3e20032.png

Zamierzam wymienić całe koło, a ze starego przełożyć tylko kasetę (10-rzędowa) i tarczę hamulcową (Center Lock). Wypatrzyłem takie koła:

https://allegro.pl/oferta/rodi-alloy-6063-kolo-tyl-622x19c-28-28-szprych-17640228372

https://allegro.pl/oferta/tylne-kolo-rowerowe-w-rozmiarze-28-piasta-qr-135-mm-centerlock-36h-18372705761

Czy któreś tych dwóch nada się? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy szukaniu? Szerokość widelca na wysokości osi zacisku?

Dodam jeszcze, że masa nie gra roli. Wolę wersję pancerną.

Edytowane przez kosmonauta80
Napisano (edytowane)

Ważąc 100 rozważasz koła na 28 szprych?

Odważnie.

EDIT: Przy setce obręcze bez kapsli mają skłonność do pękania, ostatecznie. Trzeba podkładek pod nyple.

Edytowane przez uzurpator
Napisano
6 godzin temu, uzurpator napisał:

Ważąc 100 rozważasz koła na 28 szprych?

Odważnie.

EDIT: Przy setce obręcze bez kapsli mają skłonność do pękania, ostatecznie. Trzeba podkładek pod nyple.

o losie ta magia ilosci szprych.... też dawno temu myslalem ze jak waże 95kg na goło...to mniej niż 32h nie ma co brać.... a teraz od lat latam na kołach 24h  np jakies tam DT ERC przebieg 6tys km i koła nawet nie były centrowane ani razu, bo nie ma potrzeby. 

To nie ilośc szprych robi robotę, a to kto i jak i z czego takie koło poskładał. 

Napisano

@gnomon Możesz też mieć koło na 36h poskładane na porządnych komponentach, składane przez prozaka od składania kół. Bez wchodzenia w ezoteryczne rozważania o kołodziejstwie to jest prosta heurestyka. Zwłaszcza jak kupujesz od  "Ziom S.p Z.o.o".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...